شاخص کل بورس، در پی افزایشهای روزهای گذشته، با 1.9 واحد مثبت به 65 هزار و 544 واحد رسید. توقف نمادهای معاملاتی شرکتهای ایران مرینوس، توسعه معادن و فلزات، مجتمع معادن مس تکنار، اوراق مشارکت شرکت میدکو و بازگشایی نماد معاملاتی شرکت بهمن لیزینگ از جمله رفتوآمدهای تالار شیشهای بود. گروه مالی و خودرو برترین گروههای صنعت مالی بودند. از نکتههای مهم روز گذشته بازار سهام، سرمایهگذاری صنعت نفت بود که بیشترین افزایش قیمت و بیشترین تقاضا را به نام خود زد. شاخص فرابورس با اندکی افزایش روی 738 واحد ایستاد.
در دو روز گذشته، شاهد کاهش عرضه و افزایش نسبی تقاضا در بازار بورس تهران بودیم. موضوعی که با افزایش هشت درصدی قیمت نفت در آخرین ساعات معاملات روز جمعه در بازارهای بینالمللی، باعث ایجاد هیجان در سمت تقاضا شد و بر همین اساس، روز شنبه شاهد بازاری مثبت و البته هیجانی بودیم. اگرچه هنوز اتفاق بنیادی مهمی که بتواند باعث بازگشت قطعی بازار شود، رخ نداده است.
عوامل بنیادی رشد بازار سهام
سه عامل بنیادی و مهم از قبیل نتیجه توافقات هستهای، کاهش نرخ سود بانکی و افزایش قاطع قیمت نفت را میتوان عوامل اصلی و بنیادی برای تغییر جهت روند بازار دانست. اما نکتهای که حایز اهمیت است، وزن هر کدام از این عوامل بنیادی است. از نظر بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران بازار سهام، قیمت نفت در بین سایر عوامل بنیادی، کمترین تاثیر و توافق هستهای بیشترین تاثیر را روی بازار بورس تهران خواهند داشت. در این بین کاهش سود بانکی، عاملی است که بیشترین تاثیر خود را زمانی میتواند اعمال کند که حداقل یکی از دو عامل اشاره شده محقق شده باشد.
از آنجا که هنوز روند کلی بازار به دلایل ذکر شده هنوز قطعی نیست، روز یکشنبه بسیاری از سرمایهگذاران در این روندهای مثبت، به عرضه سهام خود اقدام کردند. به طور کلی بازارهایی که یک دوره طولانی در رکود باشند عموما هنگام برگشت با ترس فراگیر در معاملهگران خرد مواجه خواهند شد که تنها بعد از یک بازه 10 الی 15 درصدی میل به شناسایی سود ایجاد میکند. پس از رشد پنج روزه در بازار سهام، برخی از سهامداران حقیقی اقدام به شناسایی سود در بازار روز گذشته نمودند که باعث شد جو عمومی بازار سهام با افزایش عرضه همراه شود.
با گروههای بورسی
گروه خودرو و ساخت قطعات با وجود معاملات مثبت در دقایق آغازین شاهد نزول قیمت در اکثر نمادها بود. با معامله دو میلیون سهم نماد ایران خودرو پر حجم ترین معاملات گروه را به خود اختصاص داد. معاملات منفی در گروه بانک و موسسات اعتباری نیز مشهود بود. با معامله ۴۱ میلیون سهم به نماد بانک صادرات ایران پر حجمترین معاملات گروه را داشت.
همچنین با معامله ۱۷.۵ میلیون سهم شاهد روز معاملاتی پرحجمی در نماد بانک حکمت ایرانیان بودیم. در گروه سیمانی باز هم معاملات سرمایهگذاری توسعه صنایع سیمان روی قیمت ۱۵۰۰ ریال انجام شد و با معامله چهار میلیون سهم این نماد پرحجمترین معاملات گروه را داشت. در گروه ماشینآلات و تجهیزات، گسترش صنایع و خدمات كشاورزی و گروه صنعتی بوتان تنها نمادهای مثبت بودند. كمباینسازی ایران با گذشت پنج روز از رفع گره معاملاتی همچنان با صف فروش سنگین همراه است و به قیمت ۱۰۰۳ ریال افت کرده است. گروه سرمایهگذاری شاهد حاکمیت روند بود. سرمایهگذاری صنعت بیمه با معامله ۴۹.۲ میلیون سهم رکورد معاملات خود را شکست و بیشترین حجم معاملات طی ماههای اخیر را به خود دید و با صف خرید سه میلیونی معاملات روز خود را به پایان رساند.
در گروه بیمه، بیمه دانا، بیمه آسیا و بیمه اتکایی ایرانیان نمادهای مثبت در پایان معاملات هستند که با معامله هشت میلیون سهم، نماد بیمه دانا پرحجمترین معاملات گروه را به خود اختصاص داد. در گروه سایر واسطهگریهای مالی، شرکت بهمن لیزینگ که پس از ارائه گزارش پیشبینی سود هر سهم بازگشایی شد و معاملات آن در بازه مثبت ۱۲ درصد انجام شد. لازم به ذکر است این شرکت درگزارش خود ۴۰۱ ریال سود برای هر سهم پیشبینی کرده که با ۳۷.۳۳ درصد افزایش نسبت به پیشبینی قبلی خود همراه است و نیز شرکت توانسته با عملکرد ۹ ماهه خود ۸۳ درصد از این سود را پوشش دهد.