آخرین گزارش آمار اوپک که دو روز پیش منتشر شد نشان میدهد، میزان تولید این کارتل نفت با کاهش روزانه 226 هزار بشکه روبهرو شده است. براساس این گزارش که در صدر اخبار بازار نفت جهان قرار گرفته میتوان میزان کاهش نفت کشورهای عضو را مشخص کرد. به این ترتیب، آنگولا از تولید خود روزانه 66 هزار بشکه کم کرده و اکوادور دیگر عضو امریکایلاتین اوپک هم از تولید روزانهاش شش هزار بشکه کاسته است.
عراق و کویت به ترتیب روزانه 18هزار و 33 هزار بشکه تولید نفت را کاهش دادهاند. اما میرسیم به بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان و البته اوپک یعنی عربستان سعودی. به عقیده بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزه نفت این کشور با حداکثر توان در حال تولید نفت است، درست مانند سایر اعضای اوپک البته بهجز ایران، ایران تنها به میزانی که میتواند بفروشد نفت تولید میکند. امارات متحدهعربی با کاهش دو هزار بشکه در تولید نفتخام در ماه اکتبر نسبت به سایر اعضا افت تولید بسیار کمتر را تجربه کرده است، هرچند این کشور در ماه سپتامبر با یک کاهش چشمگیر به میزان نه هزار بشکه در روز روبهرو شد.
سازمان کشورهای تولیدکننده نفت اوپک به تازگی گزارش تولید نفت در ماه نوامبر را منتشر کرده است. گفتنی است، این گزارش تنها آمار فروش نفتخام را در بر میگیرد. بر طبق این گزارش تمامی اعضای اوپک تولید نفت خام خود را کاهش دادهاند که این موضوع شامل حال کشورهای لیبی و الجزایر نمیشود. نکته جالب توجه در این بین عدم ارائه اطلاعات در مورد میزان تولید نفت از سوی ونزوئلا است.
در این رابطه گزارش ماه نوامبر اوپک نشان میدهد که تولید این کارتل نفتی در مقایسه با ماه سپتامبر به میزان 226 هزار بشکه در روز کاهش داشته است.
براساس گزارش ماه نوامبر اوپک کاهشی در تولید نفت الجزایر دست کم بهصورت موقت دیده نمیشود، در مورد دیگر عضو افریقایی اوپک، یعنی آنگولا نیز اخبار چندانی در دست نیست و آخرین آمار مربوط به این کشور از کاهش 66 هزار بشکهای نفت در روز در ماه اکتبر حکایت دارد. اکوادور عضو دیگر اوپک از امریکای لاتین که از سال 2010 میلادی به این سو به طور پیوسته تولید خود را افزایش داده، اینبار به نظر میرسد، تحت تاثیر شرایط بازار، در ماه اکتبر به میزان شش هزار بشکه در روز از تولید نفت خود کاسته است.
ایران بهعنوان یکی از اعضای مهم و تاثیرگذار اوپک و از تولیدکنندگان عمده نفتخام در ماه اکتبر کاهش تولید روزانه نفتخام را به میزان هفت هزار و 600 بشکه ثبت کرده است. نکته قابل توجه در مورد ایران تحریمهای نفتی است که بر این کشور اعمال میشود و بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزه نفت و انرژی بسیار مشتاق هستند تا بدانند در صورت برداشته شدن تحریمهای این کشور تا چه میزان تولید نفتخامش را افزایش خواهد داد؟ گفتنی است بسیاری در بازار تخمین میزنند میزان تولیدنفت خام ایران در صورت برداشته شدن تحریمها سه و نیم میلیون بشکه در روز خواهد بود. فراموش نکنید، قبل از اعمال تحریمهای امریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران این کشور از میزان تولید روزانه خود کاسته بود.
عراق از دیگر اعضای اوپک با کاهش تولید در ماه اکتبر مواجه شده و با وجود افزایش تولید به میزان 84 هزار بشکه در روز در ماه سپتامبر کاهش تولید 18 هزار و 100بشکهای را در اکتبر ثبت کرده است.
سریال کاهش تولید نفت خام اعضای اوپک در ماه اکتبر به کویت نیز رسیده و این کشور نیز کاهش 33 هزار بشکهای را در تولید نفت خام تجربه کرده است. گفتنی است برنامه حفاری گسترده و وسیعی که کویتیها سالها قبل آغاز کرده بودند، هماکنون به انتهای خود نزدیک میشود و بنابراین طبیعی است که این کشور ثروتمند و نفت،خیز با افت تولید نفتخام مواجه شود.
طبق گزارشهای ثانویه منتشر شده از سوی اوپک، لیبی از جمله اعضای این سازمان است که در ماه اکتبر به میزان روزانه 59 هزار و 100 بشکه افزایش تولید داشته است. بنابر گزارشهای متعدد افزایش تولید نفت لیبی در ماه اکتبر از این هم فراتر رفته، اما در حال حاضر و به دلیل هرج و مرج و جنگ داخلی در این کشور بحران زده و تعطیلی چند میدان نفتی عمده و اصلی این کشور تولید نفتخام این کشور کاهش یافته است.
نیجریه عضو دیگر اوپک است که با کاهش تولید روزانه 56 هزار و 300 بشکه در ماه اکتبر مواجه شده و این در حالی است که این کشور مشغول نبرد با شورشیان بوکوحرام است که بنابر گزارشها میزان قابل توجهی از نفت این کشور را سرقت میکنند. البته از حجم و میزان نفت سرقت شده توسط شورشیان در دست نیست، ولی این موضوع یک چالش جدی برای نیجریه بهشمار میرود.
این گزارش در مورد قطر به کاهش تولید 18 هزار بشکهای در اکتبر اشاره دارد، کاهشی که برای قطریها بسیار زیاد به شمار میرود. با در نظر گرفتن این حجم از کاهش تولید و مجموع نفت تولیدشده توسط قطر به نظر میرسد که آنها با مشکلات بسیار جدی دستوپنجهنرم میکنند، پیش از این در ماههای مارس و آوریل 2012 میلادی دوحه با کاهش تولید نفتخام به میزان روزانه 55 هزار بشکه روبهرو شد.
حال قطریها در مقایسه با سال 2012 به میزان 43 هزار بشکه دیگر کاهش را در تولید تجربه میکنند و مشخص نیست که آیا این کاهش تولید جبران خواهد شد یا به مانند سال 2012 خبری از بازیابی و جبران کاهش تولید در کار نخواهد بود؟ اما میرسیم به بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان و البته اوپک یعنی عربستان سعودی. به عقیده بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزه نفت این کشور با حداکثر توانش در حال تولید نفت است درست مانند سایر اعضای اوپک البته بهجز ایران، ایران تنها به میزانی که میتواند بفروشد نفت تولید میکند. امارات متحده عربی با کاهش دو هزار بشکهای در تولید نفتخام در ماه اکتبر نسبت به سایر اعضا افت تولید بسیار کمتری را تجربه کرده است، هرچند این کشور در ماه سپتامبر با یک کاهش چشمگیر به میزان 39 هزار بشکه در روز روبهرو شد.
در ادامه گزارش منتشرشده از سوی اوپک در مورد کشورهای عضو وضعیت تولید نفتخام توسط ونزوئلا را بررسی خواهیم کرد. این کشور نفتخیز پس از کاهش هفت هزار و 900 بشکهای تولید نفت خامش در ماه اکتبر به نظر میرسد، به آرامی به سوی کاهش تولید پیش میرود. گفتنی است با توجه به حجم وسیع نفت خام موجود در میدانهای نفتی این کشور، کاراکاس بسیار بیشتر از چیزی که امروز تولید میکند، قادر به تولید نفت خام است. اما این روزها کمتر کسی حاضر به پذیرش ریسک سرمایهگذاری در این کشور امریکای لاتین است.
عمدهترین دلیل این بیاعتمادی رویه ملی کردن صنایع نفتی متعلق به شرکتهای خارجی و پرداخت غرامت به آنها توسط دولت چپگرای ونزوئلاست. در رابطه با کاهش تولید اعضای اوپک بد نیست اشاره کنیم که چهار کشور عراق، عربستان سعودی، کویت و امارات عربی متحده تا سال 2012 از جمله اعضای این سازمان بودند که بهصورت مداوم تولید خود را افزایش میدادند، اما هماکنون و با وجود برنامههای حفاری گسترده این کشورها به نظر میرسد که آنها در زمینه تولید به حد نهایی خود رسیده و قصد افزایش تولید نفتشان را ندارند.
گفتنی است مجموع تولید نفت این چهار کشور در ماه اکتبر سال جاری به میزان 124 هزار بشکه در روز کاهش نشان میدهد. لازم به ذکر است، هشت عضو دیگر اوپک همچنان کاهش تولید را تجربه میکنند هرچند که لیبی در میان آنها تنها کشوری است که افزایش تولید را تجربه کرده است. در همین ارتباط این هشت کشور براساس گزارش ماه نوامبر اوپک، در ماه اکتبر سال جاری به میزان 102 هزار بشکه نفتخام کاهش تولید را تجربه کردهاند. نکته قابل توجه در میان این هشت کشور اکوادور است که در چهار سال گذشته به میزان روزانه هفتاد هزار بشکه نفت خام به تولید روزانهاش افزوده که این میزان هماکنون به دلیل شرایط موجود در بازار متوقف شده و به نظر میرسد تولید نفت این کشور نیز بهزودی در سراشیبی قرار گیرد.