درصورتیکه همگام با کاهش نرخ سود بانکی، نرخ تسهیلات اعطایی به بنگاهها نیز کم شود، در میانمدت نقدینگی جذب بازار سرمایه خواهد شد. زمانی که نرخ سود سپردههای بانکی کاهش مییابد بهصورت تئوریک باید P/E بازار سرمایه افزایش پیدا کند. از طرفی دیگر همزمان با کاهش نرخ سود بانکی، نرخ تسهیلات بانکها نیز کاهش مییابد که در پایین آمدن هزینه تامین مالی بنگاهها اثر مثبت دارد که در مجموع بر سودآوری شرکتها و افزایش قیمت سهام آنها در بورس اثرگذار خواهد بود و موجب جذب نقدینگی جدید در بازار میشود.
اعتقاد بازار بر این است که نرخ سود بانکی بهصورت دستوری تعیین میشود، به علاوه اینکه هنوز کاهش این نرخ عملی نشده است. تازمانیکه موسسات مالی و اعتباری در بازار با نرخهای متفاوت و بالایی جذب سپرده و نقدینگی میکنند، قاعدتا بانکها امکان اینکه بخواهند نرخ سود ۲۰ درصدی را اعمال کنند وجود ندارد. بنابراین نیاز به این داریم که بانک مرکزی کار را از خودش شروع کند، یعنی اینکه نرخ سود سپرده قانونی را کاهش دهد تا هزینه بهای تمام شده پول برای بانکها پایین آید که در نتیجه، کاهش نرخ سود بین بانکی میتواند بر سایر مولفههای اقتصادی و بازارها در کشور اثر مثبت داشته باشد. با توجه به شرایط این روزهای بازار سرمایه امکان ورود نقدینگی به سایر بازارها و رواج سفتهبازی در صورت کاهش بیشتر نرخ سود بانکی وجود دارد،
با این حال درصورتیکه همگام با کاهش نرخ سود بانکی، نرخ تسهیلات اعطایی به بنگاها نیز کم شود در میانمدت این نقدینگی جذب بازار سرمایه خواهد شد. در حال حاضر هزینه تامین مالی از بانکها برای بنگاهها حدود ۳۰ درصد است که توجیهی برای پیگیری برنامه و پروژههای شرکتها ندارد. هزینه تامین مالی زیر ۲۰ درصد از بانکها، گزینه مناسبی برای بنگاههاست. با این اتفاق بازده بدون ریسک برای شرکتها ایجاد شده و سودآوری و نیز افزایش قیمت سهام آنها را در پی دارد و در نتیجه شاهد رونق بورس خواهیم بود.
* معاون ناشران و اعضای بورس اوراق بهادار تهران