سال گذشته سالی پر از تغییر و تحول برای ایران بود، سالی که طی آن مذاکرات هستهای با جدیت دنبال شد و در نهایت به جشن پیروزی توافق هستهای برای ایران و گروه کشورهای مذاکرهکننده منتهی شد. اهمیت این توافق بیش از هرچیز به سبب لغو تحریمها علیه ایران بود. تحریمهایی منزویکننده که اگرچه نتوانستند ایران را وادار به عقبنشینی از مواضع خود کنند، اما شرایطی سخت برای معیشت و اقتصاد ملی ایران بهبار آوردند. بزرگترین جشن ملی ایران پس از این روند تغییرات مثبت، جشن نوروز بود که به همین مناسبت رهبر ایران ضمن تبریک سال نو به تشریح رویکرد سیاسی، اقتصادی و ملی ایران در سال جدید پرداختند.
افزون بر این مطابق رسم چند سال گذشته، رهبر ایران سال جدید را با یک شعار سالانه همراه کردند «سال اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل». با توجه به اینکه شعار سال پیش ایران نیز با عبارت «اقتصاد مقاومتی» همراه بود، اهمیت این مسئله برای دولت این کشور بیش از گذشته بارز است.در واقع اهمیت ادامه مسیر اقتصاد مقاومتی و تلاش برای کاهش هرنوع آسیب اقتصادی، برای ایران جزو اولویتهای سال نو محسوب میشود. بسیاری از خبرگزاریهای جهان اقدام به انتشار متن سخنان رهبری ایران کردند و به بررسی بخشهای مختلف سخنان ایشان پرداختند:
تردیدهای متعدد در خصوص ایالات متحده
نشریه دیلی میل و خبرگزاری رویترز در مقالاتی مشابه با انتشار متن سخنان [حضرت] آیت الله خامنهای در آستانه سال نو و نیز سخنرانی ایشان، در شهر مشهد، چنین استنباط کردهاند که رهبر ایران به سیاستها و مواضع دولت ایالات متحده در قبال ایران و لغو کامل تحریمها اعتماد چندانی نداشته و نسبت به حسن نیت این کشور تردیدهایی جدی دارند.انتخاب شعار اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نشان میدهد ایران تا چه حد بر کنترل شرایط اقتصادی و کاهش تنشهای اقتصادی تاکید دارد و هر نوع گزینه احتمالی و غافلگیرکننده اقتصادی را در نظر گرفته است.
پایگاه خبری المنار نیز با برجسته و پررنگ کردن شعار سال نوی ایران نوشته است: ایران امسال هم بر اقتصاد مقاومتی پافشاری کرده است. این نکتهای است که نشان میدهد رهبر این کشور هنوز هم بر مواضع پیشین خود استوار بوده و آمریکا را دوست و همراه خود تلقی نمیکند.
رشد و پیشرفت در سایه تلاش ملی
با در نظر گرفتن اهمیت عملی شدن پیشرفت از دیدگاه رهبر ایران، راههای تسریع این روند بیش از هر زمان مورد توجه واقع شده است. به عبارت دیگر سوالی که طی روزهای اخیر ذهن بسیاری از کارشناسان اقتصادی را به خود معطوف کرده، چگونگی عملی شدن برنامههای توسعه و پیشرفت است. نشریه مطالعات خاورمیانه در گزارشی به بررسی امکان تحقق یافتن یا عدم تحقق پیشرفت اقتصادی و عملی شدن برنامههای ایران در سال جدید پرداخته است.
در بخشی از این گزارش به کارشکنیهای مقامات عربستان سعودی و اظهار نگرانیهای آنان نسبت به تحقق توافق هستهای و لغو تحریمها طی ماههای پیش از توافق هستهای اشاره شده است، بنا بر عقیده تحلیلگران نشریه مطالعات خاورمیانه، رقابت دیرینهای که بین مقامات سعودی و ایرانی برای حفظ منافع قدرتشان در منطقه وجود داشته بارها در مسائل مختلف تشدید پیدا کرده و به نظر میرسد اکنون که ایران از حصار تحریمها خارج شده، عربستان باید منتظر هرگونه قدرتگیری مضاعف ایران و حتی تشدید اختلافاتش با سایر کشورهای منطقه باشد.
اما مسئله فقط در حد قدرتگیری منطقهای خلاصه نمیشود با خروج دولت ایران از فهرست تحریمها و تاکید رهبری این کشور بر لزوم ادامه مسیر اقتصاد مقاومتی، به نظر میرسد دولتمردان ایرانی عزمی جدی برای رشد اقتصادی در منطقه خواهند داشت. ایران با داشتن جمعیت بالایی از جوانان جویای کار بیش از هرچیز باید بر زیرساختهای بخش تولید و صنعت متمرکز شود. زیرساختهایی که بنا بر شواهد در صورت عملی شدنشان، احتمال قدرت بیشتر ایران را تا حد زیادی متضمن خواهند شد. حرکت به سمت خصوصیسازی و فراهم کردن فرصتهای شغلی مناسب برای بخش خصوصی مسئله دیگری است که از دید این نشریه از این پس، اهمیت زیادی خواهد داشت.
هنگامی که در سال 2013 میلادی، حسن روحانی موفق شد رقبای انتخاباتی خود را شکست دهد و مقام ریاست جمهوری ایران را کسب کند، کابینه دولت خود را در شرایطی تشکیل داد که علاوه بر تحریمها با معضلاتی چون بالا بودن نرخ تورم، کاهش بهای نفت و... رو به رو بود. به نظر میرسد در طول مدتی که از تاریخ مذکور گذشته است، موانع پیش روی دولت، لااقل در بخش سیاست خارجی تا حدود زیادی برداشته شده و امیدها برای تغییرات پررنگتر شده باشند.
اما برای تحقق هر چه بیشتر پیشرفت، نیاز به برنامهریزیهای مالی و اقتصادی پر شماری احساس میشود.این مسئله بهویژه با تاکید رهبری ایران بر لزوم عملی شدن تغییرات و محسوس شدن پیشرفت اقتصادی باری سنگین و مهم برای دولت فعلی محسوب میشود.