طبق آمارهای اعلامی از سوی اپراتورهای تلفن همراه، در دوهفته نخست سال جدید مشترکان تلفن همراه حدود 19میلیارد پیامک نوروزی ارسال کردهاند که با توجه به افزایش یکریالی نرخ پیامک از یک فروردین ماه، در این مدت مجموعا بیش از 190 میلیارد تومان به جیب سه اپراتور همراه کشور روانه شده است. اما آمارها بیانگر آن است که در تعطیلات نوروز سال گذشته مجموع پیامکهای ارسالی از سوی مشترکان تلفن همراه به 28 میلیارد و 500 میلیون پیامک رسیده بود و کارشناسان دلیل کاهش این رقم را استفاده مشترکان از اپلیکیشنهای پیامرسان عنوان کردهاند. درواقع پیامرسانها امسال 9 میلیارد پیامک نوروزی ارسال کردند.
محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز با اشاره به اینکه امسال اختلال قابل توجهی در شبکه تلفن همراه مشاهده نشده است، گفت : امسال حدود 19 میلیارد پیامک در دو هفته نخست فروردین ارسال شد که به دلیل تمهیداتی که صورت گرفت و با استفاده از BTSهای سیار و تقویت شبکه خوشبختانه در زمینه صوت و پیامک مشکلی نداشتیم. وی افزود: طی 14 روز اول سال 94 مجموع پیامکهای مبادله شده توسط سه اپراتور سیار 18 میلیارد و 962 میلیون و 750 هزار پیامک بوده که سهم پیامکها برای سه اپراتور نسبت به سال گذشته تفاوتی نداشته است. همچنین سهم قابل توجهی از پیامها نیز روی شبکههای اجتماعی داخلی و خارجی مبادله شده است.
اما اپراتورهای تلفن همراه نیز آمارهایی را اعلام کردند که نشان میدهد این ارقام فراتر رفته و به 20 میلیارد پیامک نزدیک میشود. همراه اول اعلام کرد که همراه اولیها طی 24 ساعت آغازین تعطیلات نوروزی، با ارسال یک میلیارد و 163 میلیون و 676 هزار و 959 پیامک، به استقبال سال نو رفتند. طی تعطیلات نوروزی (29 اسفندماه 93 تا پایان 14 فروردین ماه 94) بیش از 10 میلیارد و 700 میلیون پیامک در شبکه همراه اول ارسال شده است و طی 15روز تعطیلات نوروزی، در شبکه اپراتور اول تلفن همراه کشور، 10 میلیارد و 794میلیون و 805 هزار و 608 پیامک ارسال شده است. ایرانسل هم اعلام کرد که «در بازه زمانی 29 اسفند تا 13 فروردینماه مجموعا 8 میلیارد و 640 میلیون و 836 هزار پیامک از شبکه این اپراتور ارسال شده، که 35/99 درصد این رقم با موفقیت به دست گیرندگان رسیده است.»
شایان اخوان، کارشناس شبکههای GSM درباره تاثیر پیامرسانهای موبایلی در کاهش میزان پیامکهای نوروزی به «فرصت امروز» گفت: یقینا نمیتوان نقش پیامرسانهایی مثل وایبر و تلگرام را در افت میزان ارسال پیامکها نادیده گرفت، اما باید توجه داشت که فناوری پیامک در همه جای دنیا روبه افول است و با ورود تلفنهای هوشمند تا چند سال دیگر کمتر مشترکی یافت میشود که به وسیله پیامک ارتباط برقرار کند. وی افزود : هرچه اینترنت بیسیم در جامعه فراگیرتر شود و گوشیهای جدید روانه بازار شود مشترکان کمتری به استفاده از پیامک رو میآورند چون استفاده از پیامرسانها هم ارزانتر است و هم جذابتر.
اخوان درباره اینکه چقدر میتوان آمارهای اعلامی اپراتورها را دقیق دانست، گفت: اپراتورها موظف هستند تا درصدی از درآمدهای خود را به خزانه دولت واریز کنند و مسلما آمارهای خود را بیش از آنچه هست اعلام نمیکنند علاوه بر آن وزارت ارتباطات نیز شبکه همه اپراتورها را رصد میکند و با این روش نمیتوانند آمارهای غلطی را اعلام کنند. وی افزود: در دولت جدید رویکرد به فیلتر شدن اپلیکیشنها تغییر کرده و دولت سعی دارد تا حد امکان هیچ سایت و اپلیکیشنی را فیلتر نکند و این امر یکی از دلایل افزایش استفاده از اپلیکیشنهایی مثل وایبر است.
این کارشناس درباره متضرر شدن اپراتورها از فراگیر شدن اپلیکیشنهای پیامرسان اظهار کرد: شاید در نگاه اول به نظر برسد که درآمد اپراتورها از مشترکان کمتر شده است اما باید این نکته را مدنظر داشت که در سال گذشته همه اپراتورهای تلفن همراه کشور مجوز ارائه خدمات 3G و 4G را دریافت کردهاند و در حال حاضر مشترکان زیادی از این خدمات استفاده میکنند. وی افزود : اگر اپراتورها میزان درآمد خود از خدمات اینترنت همراه را نیز اعلام کنند مشخص میشود که درآمد اپراتورها کاهش نیافته و حتی چند برابر هم شده است.