دولت فنلاند در یک طرح اقتصادی میخواهد به شهروندان این کشور ماهانه 800یورو پرداخت کند.نخستوزیر فنلاند، در وعدههای انتخاباتی خود هدف از این طرح را اینگونه بیان کرد: تشویق بیکاران به داشتن شغل پاره وقت و آسانسازی سیستم دریافت کمک هزینههای اجتماعی. شگفتیای که در دقایق آخر سخنرانیاش برملا شد، فنلاند نخستین کشور اروپایی خواهد بود که یک درآمد ماهانه را به حساب تمام شهروندانش پرداخت میکند. دولت جناح راست پرداخت 800 یورو در ماه بدون در نظر گرفتن دارایی و سن افراد را طرحریزی کرده است.
در عوض، تمام مزایای بیمههای اجتماعی حذف خواهد شد. دولت در نظر دارد با رفع نیازهای اولیه و اساسی هر شهروندی، با فقر مبارزه کند. اما مسئله فقط این نیست، طی چهار سال گذشته، این کشور با رکود اقتصادی مواجه شده بود که باعث افزایش نرخ بیکاری شد. امروزه، 10 درصد از جمعیت فعال فنلاندی بدون شغل هستند. دولت فنلاند امیدوار است با این درآمد پایهای، موجب شود بیکاران پستهای شغلیای را که به زعم شان کم درآمد است از مشاغلی که وادارشان میکنند بیمه و مزایای اجتماعی را رها کنند، قبول کنند.
آسانسازی دریافت کمکهای مالی اجتماعی
طبق نظرسنجی صورت گرفته توسط بیمه تامین اجتماعی فنلاند، 69 درصد فنلاندیها با اصل درآمد ملی موافق بودهاند. همچنین این پروژه، مراحل اداری مربوط به واریز مزایای اجتماعی را سادهسازی میکند تا ماهانه کمک هزینه واحدی به همه شهروندان واریز شود. سوال این است که آیا این پروژه از نظر اقتصادی برای فنلاند کارآمد خواهد بود؟
به گزارش بلومبرگ این پروژه برای دولت 52.2 میلیارد یورو در هر سال هزینه خواهد داشت که بالاتر از درآمدیهای مورد انتظار برای سال 2016 (49.1 میلیارد یورو) است. قبل از تصویب عمومیسازی اصول در نوامبر 2016، دولت فنلاند بهصورت آزمایشی روی تعداد محدودی از شهروندان، درآمد 550 یورو ماهانه را آزمایش کرده بود.
تجربه مشابهی در کانادا در دهه 1970
ایده درآمد جهانی قبلا توسط میلتون فریدمن (اقتصاددان آمریکایی که جایزه نوبل اقتصاد را در سال 1976 از آن خود کرد) در سالهای 1960 مطرح شده بود. به نظر او برنامههای بیمههای اجتماعی، بیکاری را تشویق میکنند. در نتیجه او پیشنهاد کرد که تمام کمک هزینههای دولت با پرداخت یک درآمد همگانی جایگزین شود. در دهه 1970، این روش اقتصادی در شهر داوفین در کانادا قبل از اینکه دولت تغییر کند، تجربه شده بود.
طبق مطالعه دانشگاهی، این درآمد اولیه باعث نشد که فعالیت در این منطقه که «شهر بدون فقر» نامگذاری شده بود، کاهش یابد. شهر اوترخت در هلند از ژانویه 2016 این طرح را تجربه خواهد کرد. کشور سوییس نیز به نوبه خود، سال آینده باید درباره پیادهسازی این طرح تصمیم بگیرد، باوجود اینکه نمایندگانش تقریبا به اتفاق آرا این پروژه را رد کردهاند. در حال حاضر کشورها و شهرداریهای دیگر نیز به دنبال راهاندازی این سیستم هستند.