بورس اوراق بهادار تهران در شرایطی معاملات خود را آغاز کرد که دامنه نوسان قیمت سهام با افزایش یک درصدی روبهرو بود. در عین حال انتشار مستقیم اطلاعات مالی ناشران بورسی در سامانه کدال آغاز شد. با این همه بازار سهام در مواجهه با رویدادها و اصلاحات نهاد ناظر با واکنش متفاوتی روبهرو شده است.
باید برای تحلیل رفتار بازار صبر کرد
در این ارتباط حسن امیری هنزکی، رییس اداره نظارت بر ناشران سازمان بورس گفت: برای بررسی واکنش بازار به تصمیمات مدیریتی اخیر نهاد ناظر باید چند روزی صبر کرد، اما در مجموع باید گفت: با افزایش دامنه نوسان، بازار از صفمحوری بهتدریج خارج میشود. در عین حال انتشار مستقیم اطلاعات مالی از طریق کدال به ایجاد رقابت بر سر تحلیل در بازار خواهد انجامید.
بورس از فقر نقدینگی رنج میبرد
در عین حال علی غفاری، کارگزار مستقر در تالار بورس تهران معتقد است: در حال حاضر فضای کلی معاملات در بورس تهران بر تاثیر از فروشندهها و تلاش برای خروج از بازار متمرکز شده است. به نظر میرسد در نهاد ناظر برخی اقدامهای مثبت مبتنی بر سعی و خطا تبیین شده و این در حالی است که درد اصلی بازار تغییر دامنه نوسان قیمتها نیست. مشکل اصلی بازار در این روزها فقر نقدینگی است. به گفته وی روند بازار در حال حاضر با توجه به نحوه سودسازی و پیشبینیهای برآوردی شرکتهای بورسی کمی عجیب و غیرمنطقی بوده و روند متعادلی را پیروی نمیکند.
بورس نیاز به اعتماد دارد
ابراهیم نوایی، کارشناس سرمایهگذاری نیز درباره دلیل واکنش منتفی بازار سهام به اقدامهای مثبت نهاد ناظر در نخستین روز آن میگوید: درحال حاضر شاید موضوع تعدیل نرمافزارهای مورد نیاز بازار سهام ازجمله تغییر در دامنه نوسان قیمت سهام یا نحوه ارسال گزارشهای مالی شرکتها در سامانه کدال از نظر بازار مثبت تلقی شود یا اراده سازمان بورس برای حل مشکلات این بازار مورد توجه سرمایهگذاران قرار گیرد، اما هنوز برای سرمایهگذار این امیدواری وجود ندارد که برای کسب سود میتوان سرمایه را به بورس سرازیر کرد.
وی گفت: اوایل سالجاری نحوه برخورد نهاد ناظر با سرمایهگذار باعث شده هنوز این نگرانی وجود داشته باشد که با آغاز روند مثبت بازار سهام دوباره ارادهای متضاد باعث نابودی سرمایهها نشود و سرمایه را مجبور به خروج از این بازار نکند. باید این اطمینان وجود داشته باشد که حمایت از بازار صرف تغییر دامنه نوسان قیمت نیست و اینکه بازار سرمایه جدیترین گزینه سرمایهگذاری در اقتصاد ایران است. یکی از ابزارهایی که دولت میتواند در این زمینه برای بازار سرمایه به کار گیرد، تزریق پول واقعی و در عین حال کمک به بازار از طریق عدم دخالت در روند حرکت نماگرهای آن است. اگر دولت میخواهد از طریق بانکها در بازار سرمایه سرمایهگذاری کند باید بهصورت عملی صورت گیرد نه با وعده و وعید و بلاتکلیفی هزینههای تولیدکننده از قبیل نرخ گاز یا هزینه حق معدن برای سرمایهگذار که نمیداند فرجام سرمایهاش چه خواهد شد.
واکنشها منطقی است، بورس پر از ابهام
علی رحمانی، مدیرعامل اسبق شرکت بورس تهران هم درباره تحلیل خود از شرایط فعلی بازار سهام گفت: در حال حاضر بازار سهام ایران مملو از ابهامات مختلف در حوزههای مدیریت کلان اقتصادی ازجمله در نهادهای مرتبط با دو وزارتخانه نفت و صنعت، معدن و تجارت است. تا زمانی که برخورد سلیقهای با مقررات رفع نشود، نمیتوان به کاهش ابهامات در بازار سهام امیدوار بود. وقتی اقتصاد مریض است و سایه رکود را بر سر دارد نمیتوان از سهامدار انتظار داشت که واکنش معقول در بازار داشته باشد. آن هم در شرایطی که شرکتها با روشهای حسابداری سودسازی کردهاند.