سالی که گذشت بازارهای ایران بیش از پیش در فراز و نشیب بود، برخی کسبوکارها رونق گرفت و برخی دیگر پایان تلخی را برای صاحبانش رقم زد. فارغ از همه خوبیها و بدیها، ضعفها و قوتها ما در صفحه فرصتهای سرمایهگذاری بسیاری از فرصتها و پتانسیلهای بازارهای مختلف سرمایهگذاری را معرفی کردیم، از طرفی خطرها و ریسکهای ورود به برخی سرمایهگذاریها را هم به تصویر کشیدیم و امروز بعد از ارائه تقریبا 190گزارش تحلیلی و معرفی بازارهای مختلف، تلاش میکنیم تا گذری مختصر به وضعیت سرمایهگذاری در بازارها و کسبوکارهای مختلف ایران در سالی که گذشت داشته باشیم.
***
گردشگری
گردشگری و توجه ویژه به جاذبههای کشور یکی از موضوعاتی بود که «فرصت امروز» بهصورت جامعی به آن پرداخت، در سالی که گذشت سرمایههایی زیادی در این حوزه به کار گرفته شد و ما هم گزارشهایی درخصوص فرصتهای به کارگرفته نشده درخصوص پاراتور، مجتمعهای روستایی، اکوتوریسم و حتی گردشگری دریا ارائه کردیم. درآمد سالانه گردشگری ایران حدود یک میلیارد دلار برآورد میشود که در افق 1404 باید به درآمد 20 میلیارد دلاری در صنعت گردشگری برسیم. این یعنی از حوزه گردشگری بهره کافی گرفته نشده و هنوز هم پذیرای سرمایهگذاریهای کلان است.
تولید انرژی
در این حوزه هم با توجه به تمایل دولت به واگذاری تولیدات انرژی به بخشخصوصی، بازارهای دست نخورده و بکری وجود دارد که میتوان روی آنها سرمایهگذاریهای موفق و مثبت کرد. «فرصت امروز» در این حوزه گزارشهایی درخصوص تولید برق از زباله، برق بادی، اینولاکس و بازیافت ارائه کرده است که میتوان با بررسی و تحلیل آنها به خوبی متوجه پتانسیلهای بالقوه این حوزه برای سرمایهگذاری شد.
صنایع پوشاک
در بحث پوشاک، ما بازارهایی مانند تولیدی لباس، کاپشن، جوراب، پوست و چرم و در مجموع نساجی را بررسی کردهایم. فعالان این حوزه معتقدند قیمت بالای تمام شده این بازار، به علاوه تعدد فعالیتها موجب شده فعلا ورود به این حوزه پیشنهاد نشود. به نظر عدم حمایتهای دولتی به علاوه افزایش قیمت مواد اولیه در کنار مشکلاتی که در بخش تولید پوشاک در کشور به وجود آمده حتی موجب تعطیلی بسیاری از تولیدیها شده است و فعلا ورود به این حوزه پیشنهاد نمیشود.
بخش کشاورزی
اما بخش کشاورزی یکی از بازارهای منفی تلقی میشود، چرا که کشاورزان غالبا در سالی که گذشت متضرر شدند و جملگی معتقد بودند با وضعیت آبی و شرایط آب و هوایی کشور به علاوه مشکلات تامین نهادهها و ملزومات این حوزه با مشکلات بسیاری روبهرو شدهاند و نتیجه کار فعلا در بخش کاشت، پیشنهاد به نکاشت است. البته در بحث کشت گلخانهای با توجه به تاکید و تلاشهای وزارت جهاد کشاورزی برای سوق دادن تولید برخی محصولات کشاورزی به سمت گلخانهای شدن، بازار تولیدات گلخانههای رو به پیشرفت و ثبات خوبی است. از طرفی در حوزه تولیدات پرورشی وضعیت بهتری وجود دارد، گروه سرمایهگذاری «فرصت امروز» هم گزارشهای مفصلی درخصوص پرورش کروکودیل، زالو، میگو، کفشدوزک، شترمرغ، گوساله، بز، قورباغهگوشتی و بلدرچین و جلبک دریایی ارائه کرد. با توجه به بررسیها تقریبا در همه حوزههای پرورشی و گلخانه ای، پتانسیلهای مناسبی برای کار وجود دارد که در سال گذشته سرمایهگذاری خوبی در این بخش صورت نگرفته و همچنان جا برای سرمایهگذاریهای مطمئن با سود معقول وجود دارد. این حوزهها به دلیل حمایتهای دولتی به علاوه نیازهای کشور میتواند جزو سرمایهگذاریهای مثبت تلقی شود.
فرهنگ و هنر
یکی از بزرگترین شاخههای سرمایهگذاری در جهان امروز، توجه به حوزه فرهنگ و هنر است، ما هم گزارشهای ویژهای درخصوص انواع صنایع دستی، فیلمسازی، شاخههای موسیقی، مطبوعات و حتی تولیدات هنری مانند نقاشی، تذهیب و دکوراسیون را به تفصیل ارائه کردیم اما متاسفانه نمای کلی این بازارها چندان مثبت نمینماید و سرمایهگذاران این حوزه از نبود زیرساختها گلهمندند. این حوزه فعلا جزو بازارها با نتیجه منفی بررسی میشود تا با کمک دولت و فرهنگسازیهای لازم بتوان از آن کسب درآمد کرد.
صنعت ساختمان
شاید راکدترین بازار سالی که گذشت را بتوان بازار مصالح و ساختمان معرفی کرد بهگونهای که تاثیرات بازار مسکن، حتی بسیاری از تولیدکنندههای بزرگ مصالح را به انحطاط کشید و سال بدی را برایشان رقم زد. ما هم گزارشهایی درخصوص بازار آهن، لوله و اتصالات، کاشی و سرامیک، کارخانه سیمان، تیرچه ساختمان و حتی ساخت سوله، انبار و هتل ارائه کردیم اما اتفاقنظر فعالان این بازارها بر منع ورود سرمایهگذاران جدید به این حوزه بوده است، تنها در برخی حوزهها که قابلیت صادرات محصول خود را دارند میتوان با افزایش توان رقابتی و کیفیت محصول به صادرات رو آورد.
استخراج و معدن
درخصوص این بخش گزارشهایی درخصوص سنگآهن و استخراج صدف معدنی ارائه شد که بررسیهای گروه سرمایهگذاری «فرصت امروز» نشان میدهد در بسیاری از استانهای کشور درخصوص معادن پتانسیلهای فراوانی وجود دارد که البته همچنان مغفول مانده و منتظر سرمایهگذاریها بخشخصوصی هستند. به علاوه قابل توجه است که این گروه از سرمایهگذاریها آیندهای مثبت را متصور میکنند.
صنایع غذایی و صنایع تبدیلی
بخت امسال بیش از همه با صنایع غذایی و البته بیشتر از آن با صنایع تبدیلی یار بود، «فرصت امروز» درخصوص بازار غذا، گزارشهای مفصلی در حوزه مجموعه صنایع غذایی و حتی در سطوح کوچکتر مانند تولید رب گوجه فرنگی و کنسرو ماهی داشته که نتیجه بررسیها نشان میدهد سرمایهگذاری در صنایع غذایی و بیشتر در بخش صادرات آن مثبت بوده و میانگین سود معقولی را به صاحبان سرمایه داده است اما در حوزه صنایع تکمیلی مانند تولید پودر ماهی، فرآوردههای زیتون، قهوه و انواع بستهبندی موادغذایی هم گزارشهایی ارائه شده که نشان میدهد در این زمینه پتانسیلهای بالقوه بسیاری وجود داشته که همچنان توانایی سرمایهگذاریهای کلان را در خود دارد.