پس از افزایش قیمت نفت برنت به 58 دلار در معاملات روز جمعه قیمت آن دوباره کاهش یافت و به سوی 57 دلار در هر بشکه سقوط کرد. به گزارش رویترز افزایش نفتخام مازاد موجود در بازار که در ماههای اخیر موجب کاهش ارزش نفتخام به کمتر از نصف ارزش آن در مدت مشابه در سال گذشته شده، همچنان عمدهترین دلیل کاهش قیمت این محصول بوده و بر اقدامات خریداران و سرمایهگذاران در بازار سایه افکنده است. خودداری عربستان سعودی بهعنوان بزرگترین صادرکننده نفتخام در جهان از کاهش تولید خود در واکنش به استخراج و تولید نفت شیل در آمریکا و عرضه آن به بازار و همچنین مخالفت این کشور با درخواست سایر کشورهای عضو اوپک برای کاهش تولید به منظور جلوگیری از کاهش قیمت نفت خام در بازارهای جهانی از جمله دلایلی است که سبب شده تا ارزش شاخص نفتی برنت به پایینترین میزان خود از سال 2009 میلادی برسد.
در همین رابطه کن هاسه گاوا، مدیر فروش در موسسه توکیو نیو اِج میگوید: تغییری در میزان تولید نفت روینداده و تا زمانی که از میزان تولید کاسته نشود شاهد افزایش قیمت نفتخام در بازارهای جهانی نخواهیم بود. گفتنی است، در ادامه نوسانات بازار و کاهش قیمت نفت، قیمت شاخص نفتی برنت برای تحویل در ماهفوریه با 1/5 دلار کاهش به 57 دلار و 9 سنت در هر بشکه رسید. این کاهش در حالی است که خریداران نفت در بازار معتقدند: با توجه به احتمال متوقف شدن برخی پروژههای بزرگ و گران قیمتی نفتی قیمت نفت در سال جدید دوباره بازیابی خواهد شد و به همین دلیل، احتمال سفارش برای خرید نفتخام پیش از آغاز سال جدید وجود دارد.
لازم به ذکر است، قیمت نفت خام آمریکا برای تحویل در ماه فوریه پس از افزایش موقتی در ابتدای شروع معاملات بازار و رسیدن آن به قیمت 55 دلار و 11 سنت در هر بشکه دوباره کاهش یافت و سپس با 12سنت افزایش به قیمت 53 دلار و 39 سنت در هر بشکه رسید.
بعد از پایان معاملات، بازارها در روز شنبه به دلیل تعطیلات آغاز سال جدید میلادی تعطیل شدند. در راستای کاهش قیمت نفت در بازارها و ادامه سقوط آن اظهارات یکی از مقامات لیبی در مورد مهار آتش سوزی در یکی از بزرگترین میادین و ترمینالهای صادرات نفت این کشور شمال آفریقا که در گیر جنگ داخلی نیز است موجبات وارد آمدن فشار بیشتر بر قیمتها را فرآهم آورد.
جهش رو به بالای قیمتها در روز جمعه پس از انتشار اطلاعات مربوط به کاهش فعالیتهای بخش تولید در ماه دسامبر در چین و دست و پنجه نرمکردن بخش تولید این کشور با افزایش هزینهها و کاهش تقاضا در دومین اقتصاد بزرگ دنیا بهسرعت متوقف شده و قیمتها دوباره روند نزولی در پیش گرفتند.
در همین ارتباط شاخص رسمی خرید مدیران در چین با افت ارزش مواجه شده و روی عدد 1/50 در ماه دسامبر ایستاد که در مقایسه با آمار 3/50 در ماه نوامبر کاهش نشان میدهد. همچنین کاهش تقاضا برای نفتخام در این غول اقتصادی در ماههای اخیر روند نزولی قیمت نفتخام را در بازارهای جهانی تسریع کرده است.
گفتنی است در پی کاهش شدید ارزش نفتخام در جهان در ماههای اخیر معاون وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز از عربستان سعودی که به نوعی رقیب این کشور در منطقه به شمار میرود خواست تا با اتخاذ تدابیر مناسب از کاهش قیمت جلوگیری کند. وی در سخنانش تاکید کرد، تمامی کشورهای حوزه خلیج فارس و خاورمیانه از کاهش شدید قیمتها متضرر خواهند شد، مگر آنکه با اتخاذ تصمیمات مقتضی از کاهش بیشتر ارزش نفتخام جلوگیری به عمل آورند.
در ایالات متحده شاخص نفتی این کشور پس از انتشار گزارش مربوط به کاهش یک میلیون و 800 هزار بشکهای از موجودی نفتخام این کشور در هفته گذشته مقداری افزایش قیمت را تجربه کرد که افزایش دو میلیون بشکهای در قراردادهای فروش نفت ایالات متحده برای تحویل در مرکز کوشینگ را نیز باید به آمار موجود در گزارش مربوط به موجودی نفت خام آمریکا اضافه کرد.