با آغاز دوباره پرداخت وام ازدواج، پرسشهای دامنهداری پیرامون مقدار مبلغ این وام و چگونگی دریافت آن مطرح شده است. پیش از این معمولا مبالغ پرداختی وام ازدواج با توجه به افزایش نرخ تورم طی سالها تغییر پیدا میکرد، مثلا کسانی که در سال ۸۳ ازدواج کردهاند ۳۰۰ هزار تومان دریافت میکردند. البته در سالهای بعد این رقم باتوجه به نرخ تورم به ۵۰۰ هزار تومان و بعدها به ۳میلیون تومان افزایش پیدا کرد. با گذشت زمان و افزایش چندبرابری تورم در کشور، مبلغ وام ازدواج بسیار کم است و به هر یک از زوجـــین تنها مــبلغ سه میلیون تومان تسهیلات ازدواج تعلق میگیرد.
به اعتقاد سیدمحمد باقر پیشنمازی، معاون فرهنگی وزارت ورزش و جوانان، سه میلیون تومان برای وام ازدواج بسیار کم است و مشکلی از جوانان حل نمیکند. پیش از این مهرداد بذرپاش، نماینده مجلس کل اعتبارات مورد نیاز برای پرداخت وام ازدواج را مبلغ شش هزار میلیارد تومان یعنی کمتر از یک دهم میزان معوقات بانکی اعلام کرده بود. وی با بیان اینکه هر ساله لازم نیست شش هزار میلیارد تومان برای وام ازدواج جوانان از سوی دولت هزینه شود، گفت: دولت میتواند از بازگشت همان وامهای سال قبل تسهیلات ازدواج جوانان را پرداخت کنند یعنی اگر با این میزان حساب کنیم، شبکه بانکی سالانه در حدود دو هزارو ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار میخواهد تا بتواند وام ازدواج پرداخت کند.
پرداخت وام ازدواج بدون هیچ منبع دولتی
این در حالی است که به گفته کارشناسان پرداخت وام به متقاضیان وام ازدواج در گذشته حدود ۲۸ ماه یعنی بیش از دو سال طول میکشید. پیش از این، اکبر کمیجانی، قائممقام بانک مرکزی با بیان اینکه در هشت ماهه امسال منابع قرضالحسنه بانکها 9.7 درصد نسبت به دوره مشابه سال گذشته کاهش یافته است، گفته بود که آزادی عمل نداشتن بانکها نسبت به منابع قرضالحسنه و کسب درآمد از آنها و به صرفه نبودن سود چهار درصد برای بانکها از دلایل بروز مشکل در پرداخت وام ازدواج است.
غلامحسن نقی نتاج، مدیرعامل بانک مهر اقتصاد ایران گفت: ما برای تخصیص تسهیلات در مورد وام ازدواج هیچگونه منبع دولتیای نداریم. وی در مورد نحوه پرداخت وام ازدواج به متقاضیان گفت: وامهای ازدواجی که تاکنون ارائه دادیم از محل قرضالحسنه بانک خودمان است؛ این قرضالحسنه از محل 12 میلیون سپردهای که در بانک وجود دارد تامین میشود.
آغاز مجدد پرداخت وام ازدواج پس از توقفی چندین ماهه
بعد از توقف چندین ماهه ارائه وام ازدواج به جوانان محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت در تاریخ ۲۵ تیرماه ۹۳ در حاشیه جلسه هیاتدولت گفت: باتوجه به تاکید رییسجمهور برای رفع مشکل پرداخت وام ازدواج، در یک هماهنگی و همکاری مشترک با بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی و نظام بانکی کشور، مقرر شد پرداخت وامهای ازدواج صورت گیرد. درحالیکه شاهد هستیم سامانه پرداخت وام قرضالحسنه ازدواج فعال شده مجلسیها هم دست به کار شدند و به دنبال اختصاص اعتبار جدیدی برای این وام هستند.
عبدالرضا عزیزی، رییس کمیسیون اجتماعی مجلس در این رابطه گفت: مجلس به منظور رفع مشکلات وام ازدواج تصمیم گرفته اعتبار جداگانهای را برای اینکه زوجین بیشتری بتوانند از تسهیلات وام ازدواج بهرهمند شوند، اختصاص دهند. وی افزود: برای حل مشکلات مربوط به وام ازدواج، ۱۵۰۰ میلیارد تومان در اختیار صندوق مهر امامرضا(ع) و سایر بانکهای دولتی قرار خواهد گرفت. این در حالی است که صندوق مهر امامرضا(ع) که از متولیان وام ازدواج است در زمینه وام ازدواج فعال نیست و در سالجاری وامی پرداخت نکرده است.
چند نفر در صف وام ازدواج هستند؟
علیاصغر میرمحمد صادقی، مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی با اشاره به کاهش 200 هزار نفری متقاضیان دریافت تسهیلات ازدواج در یک ماه اخیر گفت: بیش از یک میلیون و ۵۰ هزار نفر در صف دریافت وام ازدواج از شبکه بانکی قرار دارد که از این رقم ۴۵۰ هزار نفر مدارک لازمه را تکمیل و ارائه نکردهاند. وی افزود: با مصوبه شورای پول و اعتبار اولویت پرداخت تسهیلات قرضالحسنه با پرداخت تسهیلات ازدواج است.
میرمحمد صادقی با اشاره به جلسه بانکهای خصوصی با بانک مرکزی گفت: در این جلسه تاکید شد که بانکهای خصوصی باید به سامانه ازدواج متصل شوند تا روند پرداخت تسهیلات ازدواج سرعت بیشتری بگیرد. وی تاکید کرد: براساس برنامه بانک مرکزی هر بانکی که سپرده قرضالحسنه جذب میکند، باید تسهیلات قرضالحسنه ازدواج پرداخت کند، مگر اینکه بهطور کلی جذب سپرده قرضالحسنه را متوقف کند.
متقاضیان وام ازدواج بخوانند
طبق اعلام بانک مرکزی متقاضیان وام ازدواج که به شعب بانکها مراجعه کردهاند، حداکثر طی دو ماه باید مدارک خود را تکمیل کنند در غیراین صورت نام آنها از سامانه مربوطه حذف میشود. روابط عمومی بانک مرکزی اعلام کرد: متقاضیان دریافت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج که تاکنون به سامانه یاد شده مراجعه کرده و پس از دریافت کد رهگیری به شعبه تعیینشده مراجعه و نسبت به تکمیل مدارک خود اقدام کردهاند، موظف هستند پس از پذیرش توسط شعب بانکها حداکثر ظرف دو ماه نسبت به تکمیل مدارک مورد نیاز اقدام کنند. در صورت عدم تکمیل مدارک، نام متقاضی از سامانه مربوطه حذف میشود تا امکان بهرهمندی سایر متقاضیان در صف از تسهیلات مذکور فراهم شود.