تولید مرغ سبز (بدون آنتی بیوتیک) از حدود پنج سال پیش در ایران آغاز شد. پرورش مرغ بدون استفاده از آنتی بیوتیک در طول دوره 45 روزه اصلیترین شاخصه این محصول است. استان گیلان نخستین خاستگاه پرورش مرغ سبز در کشور است و مرغداران گیلانی بهعنوان پیشگامان این صنعت به شمار میروند اما مشکلاتی هم دارند. کمتر شناخته بودن مرغ سبز و مزایای آن در میان خانوادههای ایرانی و همچنین قیمت بالاتر آن نسبت به مرغهای معمولی باعث شده تا این محصول سبز آن چنان که باید در سبد خانوارها جای نگیرد.
رسانه ملی به وظایفش عمل نمیکند
حسین چینی چیان، مدیرعامل شرکت «الماس سبز خزر» با برند «چیک چیک» و نخستین تولیدکننده مرغ سبز، در گفتوگو با «فرصت امروز»، میگوید: رسانه ملی براساس وظایفی که دارد باید در زمینه ارتقای سلامت جامعه و محصولات سالم و سبز اطلاعرسانی کند. شوربختانه ما تاکنون فعالیتی از رسانه ملی در زمینه مصرف مرغ سبز ندیدیم. همین اندک تبلیغاتی هم که برای اطلاعرسانی مردم شده، خودمان انجام دادهایم.
وی میافزاید: رسانه ملی میتواند درباره مرغ سبز و مزایای آن اطلاعرسانی و برای مردم اعتمادسازی کند. ما به تنهایی نمیتوانیم برای مرغ سبز برندسازی کنیم و در شرایط کنونی با هزینههای زیاد تولید، توان تبلیغات گسترده و سراسری نداریم. این کار از عهده یک مجموعه به تنهایی ساخته نیست. چینی چیان با اشاره به موانع تولیدکنندگان صنعت مرغداری، میگوید: با توجه به شرایط اقتصادی نامناسب، موانع تولید در صنعت مرغداری زیاد است اما تولیدکنندگان مرغ سبز با مشکلات بیشتری روبهرو هستند. بوروکراسیهای اداری در سازمانهای مربوط مانند جهاد کشاورزی و دامپزشکی برای تولیدکنندگان دست و پاگیر است.
تفاوت قیمت 50درصدی مرغ سبز
این تولیدکننده مرغ سبز که در هر دوره پرورش 10هزار قطعه تولید میکند، میافزاید: یکی دیگر از مشکلات ما تفاوت قیمت 50 تا 60درصدی مرغ سبز با مرغ معمولی است. این گرانی قیمت باعث میشود تا تقاضا کمتر شود. بیتردید یکی از عوامل کاهش قیمت، افزایش تولید و تقاضاست که اطلاعرسانی بیشتر را میطلبد. وی تصریح میکند: ما تولیدکنندگان مرغ سبز که در راستای سلامت جامعه فعالیت میکنیم باید از حمایتهای دولتی برخوردار باشیم اما هیچ حمایت مشخص و مدونی در ارائه تسهیلات، نهادهها و سایر موارد وجود ندارد و میان ما و مرغداران معمولی هیچ تفاوتی قائل نمیشوند. در صورتی که باید برای تولید مرغ سبز یارانهها و تسهیلات خاصی داده شود.
مدیرعامل شرکت الماس سبز خزر (مرغ سبز چیک چیک) ادامه میدهد: با همه این دشواریها، از سال 89 که اقدام به تولید مرغ سبز کردهایم، رشد 10 برابری در تولید و عرضه داشتهایم که با توجه به جمعیت کشور، این میزان کم است. ما در رشد 10 برابری تنها حمایتهای مردمی را داشتهایم.
بازار تقاضای مرغ نگرانکننده است
یوسف شریفی، مدیر تولید و پشتیبانی شرکت کیوان مرغ پرطلای مهاباد نیز در گفت و گو با «فرصت امروز»، وضعیت بازار مرغ سبز را در شرایط کنونی نامناسب توصیف و اظهار میکند: بازار تقاضای مرغ در حال حاضر به دلیل وضعیت اقتصادی کشور و کاهش توان مالی مردم، بسیار نگرانکننده است. حال اوضاع بازار مرغ سبز را هم میتوان فهمید. وی میافزاید: ما الان با مازاد تولید مرغ در بازار مصرف داخل مواجه هستیم و مرغ سبز هم با پیروی از این بازار، کاهش تقاضا داشته است. ما در هر دوره پرورش با 40هزار قطعه مرغ سبز (حدود 100 تن تولید) و بازار هدف مشخص به مشکل برخوردهایم. بازار اصلی ما در استان آذربایجان غربی است و به تهران هم مرغ سبز میدهیم اما در شرایط کنونی سفارشهای تهران قطع شده است.
برابری قیمت مرغ با گوجهفرنگی!
شریفی میگوید: قیمت گوشت مرغ در این آشفته بازار با قیمت گوجهفرنگی یکی شده و مرغ سبز تنها با 2درصد قیمت بالاتر (هر کیلوگرم 400 تومان) هم وضعیت بدتری دارد. مرغ سبز خریداران خاص خود را دارد که نسبت به جمعیت 80 میلیونی کشور، زیاد نیستند. وی تصریح میکند: در مجموع کاهش توان اقتصادی مردم و عرضه زیاد مرغ باعث شده تا بازار مرغ به هرج و مرج کشیده شود و صنعت مرغداری بدترین شرایط خود را پشت سر میگذارد. اگر دولت حمایت نکند، صنعت مرغداری نابود میشود.
سیمین مرغ هم مرغ سبز تولید میکند
در حالی که برخی تولیدکنندگان مرغ سبز از کاهش تقاضا سخن میگویند، یاسر بهجتی، مدیر تولید شرکت سپیدماکیان گیلان، به «فرصت امروز» میگوید: شرکت ما درخواست مجوز مرغ سبز را به سازمان دامپزشکی داده اما آنها تنها با 200هزار قطعه موافقت کردهاند. سازمان دامپزشکی هم دلایل خودش را دارد و به گفته مسئولان این سازمان، توان و امکانات آزمایش در حجم بیشتر را ندارند.
وی میگوید: شرکت سپید ماکیان گیلان که یکی از مرغداریهای بزرگ و صنعتی کشور به شمار میرود و با برند سیمین مرغ شناخته شده است، در زمینه مرغ سبز تازه اقدام به جوجهریزی کرده و تا یک ماه آینده محصول مرغ سبز ما وارد بازار مصرف میشود.
گفتنی است ایران به دلایل مختلف تولید مرغ ارگانیک ندارد اما تولید مرغ سبز باوجود سختگیریهای سازمان دامپزشکی در چند سال اخیر گسترش یافته است. در استان گیلان بنا به شرایط اقلیمی مناسبی که دارد، تولید مرغ سبز از 3 فارم در سال 89 به 23 فارم در سال 94 رسیده است.