برنامه مجله کشاورزی که از شبکه بازار پخش میشود، حاوی مطالب جالب بهویژه در صنعت مرغداری است. از آنجا که هدف این برنامه انتقال دانستنیهای آموزشی، علمی و فناوری روز دنیاست، میتواند برای دستاندرکاران این صنعت دستاوردهای خوبی به ارمغان آورد که براساس آن تولیدکنندگان، برنامهها و تصمیمهای لازم را اتخاذ و به سمتی حرکت میکنند که بازار را به تعادل بیشتر برسانند.
فرصت شیوع آنفلوآنزا در ترکیه
یکی از مسائل جالبی که در این برنامه از طرف مهدی مسعودی، یکی از کارشناسان برنامه مطرح شد، بحث شیوع آنفلوآنزا در ترکیه بود. این موضوع شاید در نگاه اول بهعنوان یک تهدید برای صنعت مرغداری کشور قلمداد شود اما میتوان با اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از ورود این ویروس به داخل مرزها بهعنوان یک فرصت هم به آن نگریست. زیرا با انتشار خبر شیوع آنفلوآنزا در این کشور، دیگر صادرات مرغ از ترکیه به عراق و آذربایجان ممنوع میشود.
در این میان فرصت خوبی برای تولیدکنندگان ایرانی فراهم شده که بازار مرغ کشورهای مقصد را رصد کرده و با درایت لازم آنها را تصرف کنند؛ آن هم در شرایطی که تولید داخل با انباشت همراه شده و باید به دنبال راهکاری برای بازاریابی خارجی گشت.
فرهنگ مصرف تخممرغ
تحقیقات جدید نشان داده که مصرف تخممرغ علاوه بر اینکه موجب کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 میشود، میتواند جایگزین قرصها و پودرهای افزایش حجم ماهیچه برای ورزشکاران نیز شود. بنابراین انتشار چنین خبری، خود بهعنوان یک فرهنگ جدید قلمداد شده و قادر است سرانه مصرف تخممرغ را افزایش دهد. بالا رفتن مصرف این ماده مغذی گذشته از اینکه تضمینی برای سلامت آینده جامعه خواهد بود، چرخه ثابت تولید را به حرکت در آورده و ترمز بلاتکلیفی تولیدکنندگان این صنعت را میکشد.
مضرات نوسانات قیمت
حسن مهربانی یگانه، رییس انجمن تولیدکنندگان جوجه یک روزه در برنامه مجلهکشاورزی، درباره مضرات نوسانات قیمت در بازار مرغ، صحبتهای درخور توجهی داشت. وی معتقد بود که قیمت جوجه یک روزه در سال 93 حدود 35درصد نوسان داشته و بین 545تومان در آبانماه تا 1562تومان در اسفندماه متغیر بوده است. به گفته این کارشناس، چنین تغییرات وسیع قیمتی، آثار سوئی در نحوه تولید و تصمیمگیری تولیدکنندگان خواهد گذاشت و آنها را در عرصه بازار سردرگم خواهد کرد.
در عین حال غلامعلی فارغی، رییس هیاتمدیره انجمن ملی طیور ایران معتقد است که حل مشکل نوسانات قیمت، نیاز به تحقیقات ریشهای و قوی دارد. در این زمینه لازم است که نوع نگاه دولت و دولتمردان نسبت به تنظیم بازار به کلی تغییر کند؛ آن هم تغییری که از اساس، قیمتها را تا حدودی ثابت نگه داشته و کمر نوسانات را به زمین بزند. اگر این تغییر نگاه و رویکرد به وجود آمد و حتی تشکلها هم به آن معتقد شدند آنگاه میتوانیم به ثبات بازار امیدوار باشیم. وی گفت: «دولت بیش از 30درصد نیاز کشور، مجوز تولید صادر کرده است. بنابراین یا باید این واحدها تعطیل شوند یا راهکاری برای ادامه تولید آنها اندیشید. در حال حاضر اگر دولت تنها یک درصد از ارزش صادرات گوشت مرغ را بهعنوان مشوق صادراتی پرداخت کند و تولیدکنندهها بتوانند مازاد تولید را صادر کنند، مطمئنا بازار داخلی با ثبات بیشتری روبهرو خواهد شد.
لازم به ذکر است که در پایان، دکتر امیر قانع، متخصص مدیریت زنجیره یکپارچه تولید گوشت مرغ، درباره سیستمهای زنجیرهای تولید مطالب فنی و علمی قابلتوجهی را عنوان کرد که ذکر آنها از حوصله این مطلب خارج است.