علی بهرمند، رئیس اتحادیه دارندگان قنادی، شیرینیفروشی وکافه قنادی تهران بزرگترین مشکل همکارانش را میزان مالیات تعیین شده از سوی دولت دانسته و میگوید که این میزان با درآمد او و همکارانش همخوانی ندارد. البته این روزها بسیاری از صنوف مشکلشان همین است. گفتوگوی کوتاه ما را با بهرمند بخوانید.
***
اگر بخواهیم بین اصناف مختلف تفاوتهایی قائل بشویم، یا اینکه برای هر صنفی یک ویژگی در نظر بگیریم این ویژگی برای صنف دارندگان قنادی، شیرینیفروشی و کافه قنادی چه چیزی خواهد بود؟
خب تصور همه این است که ویژگی اصلی صنف ما شادی است، اگر چه خب بیراه هم نیست بههرحال شغل ما با جشنها و شادیهای مردم ارتباط دارد و مردم ما را پیش از رفتن به جشنها و شادیهایشان میبینند. بالطبع همکاران ما هم با روحیهای شاد و سرحال با مشتریان برخورد میکنند همین هم باعث میشود که بارزترین ویژگی همکاران صنف ما شادی به حساب بیاید. ولی بههرحال من و همکارانم هم با مسائل مربوط به حرفهمان درگیریم.
شرایط رکود بر تمامی فعالیتهای اقتصادی تأثیر منفی گذاشته و خب مسلما شما و همکارانتان هم از این تأثیر در امان نبودهاید، برای این مشکلات چه راهحلهایی داشتهاید؟
حق با شماست ما هم از شرایط رکود مصون نبوده و نیستیم. بههرحال قدرت خرید مردم که کاهش پیدا کند همه صنوف با کاهش فروش مواجه میشوند. اگر چه مردم در هر شرایطی ناچارند که مایحتاج اولیه و اصلیشان را خریداری کنند اما خرید شیرینی نمیتواند در سبد خریدهای ضروری مردم جای بگیرد.
خب طبیعی هم هست ما و همکارانمان هم همین شرایط را داریم و هنگامی که اوضاع اقتصادی کشور مناسب نباشد خریدهای غیر ضروری را از سبد خانوارمان حذف میکنیم. حالا که این شرایط رو به اتمام است امیدواریم که یک دوران شکوفایی خیلی خوب و شادی در صنفمان مشاهده کنیم. این اثر بیش از آنکه ما و همکارانمان را برای افزایش فروش خوشحال میکند به دلیل اینکه نشانهای از بهبود شرایط اقتصادی مردم است باعث شادی ما خواهد شد.
در این سالهای رکود اقتصادی چه عاملی بیشتر همکاران شما را آزار داده؟
مشکلات من و همکاران در بسیاری از بخشها همانند مشکلاتی است که سایر صنوف از آن رنج میبرند، الان میدانید که مالیات به یکی از دغدغههای اصلی اصناف تبدیل شده که ما هم از این امر مستثنا نیستیم.
همکاران شما نسبت به میزان مالیاتی که برایشان تعیین میشود اعتراض دارند؟
میزان مالیات تعیین شده برای همکاران من نسبت به درآمدمان بسیار زیاد است و خب طبیعی است که نسبت به یک چنین اعداد و ارقامی اعتراض داشته باشیم و این رویه را غیرمنصفانه بدانیم. یکی از همکاران من امروز تماس گرفته و میگوید که سال گذشته 43 میلیون تومان مالیات برایش تعیین شده و امسال مالیات 180 میلیون تومانی برایش معین کردهاند.
خب شما ببینید در طول یک سال چطور میشود که رقم مالیات یک واحد با فعالیتی همانند سال گذشته ناگهان بیش از چهار برابر افزایش داشته باشد؟ این پرسشی است که همکاران من همواره دارند و هیچ پاسخ درخوری هم برای آن نیافتهایم. یک مثال حاضر دیگر هم واحدی است که سال گذشته 80 میلیون مالیات پرداخت کرده و امسال وقتی با مالیات 500 میلیون تومانی روبهرو شده ناچار شده کارش را تعطیل کند. این خیلی دردناک است که صاحب یک کسب وکار ناچار شود به دلیل بالارفتن میزان مالیاتی که دولت درخواست کرده قید کار را بزند و برود گوشه خانه بنشیند.
پس شما با تعطیلی واحدهای صنفی هم روبهرو بودهاید؟
بله با وجود این که هرکسی به حرفهاش یک علاقه خاصی دارد و باز با توجه به اینکه من و همکارانم هم مانند تمام صاحبان مشاغل بیش از آنکه به فکر تعطیلی کارگاهمان باشیم در اندیشه گسترش کارمان هستیم اما گاهی راهی نمیماند جز اینکه در مغازهمان را ببندیم و کار را تعطیل کنیم و آنوقت شما فکر کنید که با تعطیلی هرواحد صنفی چند کارگر بیکار میشوند و چه مشکلاتی و تبعاتی ممکن است پیش بیاید.
شما با میزان مالیات تعیین شده مشکل دارید؟
ما در اینکه مالیات حق دولت است هیچ شکی نداریم و کاملاً معتقدیم هر کسی که درآمدی دارد باید مالیات پرداخت کند. اما بحث همین است که درآمدمان را بسنجند و براساس آن مالیات برایمان تعیین کنند.