براساس آمار اعلام شده از سوی بانك جهانی در سال 2015 برای نخستین بار تعداد افرادی كه در دنیا با فقر شدید مواجه هستند به كمتر از 10 درصد رسید. در مطالعات بانك جهانی افرادی كه با روزی كمتر از 1.9 دلار زندگی میكنند در طبقه افراد زیر خط فقر قرار گرفتهاند. 25سال پیش، بیش از یك سوم جمعیت جهان زیر خط فقر قرار داشتند. در سال 2012 این میزان به 13درصد رسید و براساس آمار جدید بانك جهانی، افرادی كه زیر خط فقر زندگی میكنند در حال حاضر به 9.6 درصد رسیده است.
خط فقر جهانی جدیدا با استفاده از دادههای قیمتی به روز شده تامین شده است تا به وسیله آن بتوان تصویر دقیقتری از مخارجی چون هزینه غذا، لباس و سرپناه داشت. جیم یونگ كیم، رئیس بانك جهانی میگوید روند كاهشی میزبان فقر بیشتر مربوط به افزایش نرخ رشد در كشورهای در حال توسعه، سرمایهگذاری در آموزش شهروندان، بهداشت و شبكههای امنیت اجتماعی بوده است. وی گفته با این حال به دلیل كاهش رشد اقتصاد جهانی و با توجه به اینكه تعداد زیادی از جمعیت زیر خط فقر دنیا در كشورهای فقیر یا جنگزده به سر میبرند، هنوز راه زیادی تا از بین بردن كامل فقر مانده است.
در طول سه دهه گذشته سه منطقه آسیای شرقی، آسیای جنوبی و كشورهای جنوب صحرای آفریقا بیش از 95 درصد فقر جهانی را به خود اختصاص دادهاند. كشورهای جنوب صحرای آفریقا به تنهایی نیمی از جمعیت فقیر دنیا را شامل میشود. با آنكه میزان فقر در تمامی مناطق دنیا با كاهش رو به رو بوده، اما در كشورها جنگزده و كشورهایی كه به صادرات كالا وابستهاند این میزان افزایش پیدا كرده است.
تمركز افزایش فقر در كشورهای جنوب صحرای آفریقا نگرانی زیادی را متوجه خود كرده است. با آنكه برخی كشورهای آفریقایی موفقیت زیادی در كاهش میزان فقر داشتهاند اما این منطقه به طور كل از سایر مناطق دنیا در مبارزه با فقر عقب مانده است. میزان فقر در كشورهای جنوب صحرای آفریقا از 56 درصد در سال 1990 به 35 درصد در سال 2015 كاهش پیدا كرده است. رشد بالای جمعیت در بسیاری از این كشورها سبب كندشدن روند رشد منفی میزان فقر شده است.