شنبه پنجم مهر، پس از یک هفته روند آرام بازار سرمایه در سایه مذاکرات هستهای متوقف شد و شاهد عقبنشینی شاخصها در بازارهای بورس و فرابورس بودیم. بازار سهام که در هفته گذشته و با تغییر فضای مذاکرات هستهای روند رو به رشدی را آغاز کرده بود، در پی خبرهای حاشیهای پیرامون این مذاکرات، مسیر نزولی را در پیش گرفت. روز گذشته حقیقیها بیشتر فروشنده بودند، بهطوریکه 214هزار و 137 میلیون سهم خریداری کرده و 282هزار و 128 میلیون سهم فروختند.
شاخص زراعت بیشترین رشد شاخصهای صنعت را کسب کرد
در پایان معاملات دیروز، سـنـگـیـنترین صفهای خرید برای نمادهای زامیاد، داروسازی امین، داروسازی کوثر، داروسازی زهراوی، نوسازی و ساختمان تهران، داروسازی سینا و کشاورزی و دامپروری مگسال تشکیل شد. در سوی دیگر بازار سهامداران کاغذسازی کاوه، سیمان مازندران، صنعتی آما، پارس پامچال، فولاد امیرکبیر کاشان، سیمان اصفهان و لوازم خانگی پارس برای خروج از این سهام سنگینترین صفهای فروش را تشکیل دادند.
در عین حال در دادوستدهای نخستین روز کاری هفته شاخص زراعت با بازدهی 4درصدی توانست بیشترین رشد را در میان شاخصهای صنعت از آن خود کند. شاخص صنعت ذغال سنگ با بازدهی مثبت 3.9 و گروه انتشار و چاپ با بازدهی مثبت 3.6درصدی بیشترین رشد را در شاخص قیمت صنایع از آن خود کردند. این در حالی بود که در میان 39صنعت حاضر در بورس تهران، خودروییها با بیشترین حجم و ارزش معاملات توانستند در صدر برترین گروههای صنعت قرار گیرند. گروه مالی و شیمیاییها نیز در ردههای دوم و سوم نشستند.
تداوم جو منفی
حاکم شدن جو منفی در بورس تهران و تداوم ریزش قیمت سهام شرکتها سبب شد، سهامداران حقیقی نسبت به فروش سهام خود در این وضعیت اقدام کرده و بیش از 1400میلیارد ریال پول از این بازار خارج کردند. در آخرین ماه تابستان، حقیقیها 11هزار و 597میلیارد ریال خریداری کرده و در مقابل 13هزار و 37میلیارد ریال فروختند.
به بیان دیگر سهم فروش حقیقیها در این بازار 44درصد و سهم خرید آنها 39درصد بود. این در حالی است که در مقابل حقوقیها در این ماه بیشتر به خرید سهم روی آوردند و با کاهش قیمت سهام شرکتها میزان خریدهای خود را افزایش دادند، بهطوریکه در این مـاه حـقـوقیها 61درصد خریداری کرده و در مقابل 56درصد فروختند. به این ترتیب حقوقیها در آخرین ماه تابستان حدود 17هزار و 763میلیارد ریال خریداری کردند، درحالیکه ارزش سهام فروختهشده آنها 16هزار و 323میلیارد ریال و در حدود 55درصد از کل فروشها بود.
شرکتهای چندرشتهای صنعتی دارای کمترین نسبت P/E
بررسی متوسط نسبت قیمت به درآمد (P/E) صنایع بورسی نشان میدهد از بین 35 صنعت حاضر در بورس اوراق بهادار تهران، پنج صنعت متوسط قیمت به درآمدی کمتر از 5 مرتبه دارند، درحالیکه این نسبت برای هشت صنعت، بیش از 10 مرتبه است. بر این اساس، بقیه صنایع دارای P/E بین 5 تا 10 هستند. در بورس اوراق بهادار کشورمان شرکتهای چندرشتهای صنعتی میانگین P/E معادل 3.5 مرتبه دارد که پایینترین میزان P/E در میان 35 صنعت بورسی بهشمار میرود. پس از شرکتهای چندرشتهای صنعتی، گروه محصولات غذایی و آشامیدنی بهجز قند و شکر با 3.86 مرتبه، سیمان، آهک و گچ با 4.71 مرتبه، بانکها، موسسات اعتباری و سایر نهادهای پولی با 4.88 مرتبه و مخابرات با 4.89 مرتبه کمترین نسبتهای P/E را میان سایر صنایع بورسی دارند.
صنایع پیشرو بازار فرابورس
از سوی دیگر بررسی آمار معاملات نشان میدهد ارزش بازار فرابورس در آغاز سال 93 معادل 954هزارمیلیارد و 289 میلیون ریال بوده است که این ارزش در نیمه اردیبهشتماه به اوج خود رسید و در نیمه نخست تیرماه به پایینترین حد خود تقلیل یافت. با این همه رفته رفته شاهد ایجاد تعادل نسبی در میزان ارزش بازار فرابورس بودیم، بهطوریکه در آخرین روز تابستان رقم 935هـزارمـیـلـیـارد و 283 میلیون ریالی برای آن به ثبت رسیدکه نسبت به ابتدای سال کاهشی 2درصدی را نشان میدهد.
از صنایع پیشرو بازار معاملات سهام فرابورس (اول – دوم – پایه) براساس ارزش معاملات، در شش ماه نخست سال 93 باید از محصولات شیمیایی نام برد که با در برگیری 18درصد از ارزش کل معاملات رتبه نخست را در میان سایر صنایع نصیب خود کرد و صنعت «انبوهسازی، املاک و مستغلات» و صنعت «حمل ونقل، انبارداری و ارتباطات» نیز در رتبه دوم و سوم قرار گرفتند.