المپیک، بزرگ ترین رویداد ورزشی جهان، درست 10 روز دیگر در ریودوژانیروی برزیل آغاز می شود. ورزشکاران سراسر جهان درحالی برای برگزاری این رقابت پرشور دور هم جمع می شوند که هر یک امید و آرزویی در سر می پرورانند. برای بعضی از آنها همین که سهمیه حضور گرفته اند و می توانند از نزدیک این بازی ها را تجربه کنند، کافی است. خیلی های دیگر اما چشم به مدال های خوشرنگ در رشته های گوناگون دارند.
برای این ورزشکاران کسب مدال در المپیک نه تنها یک افتخار و نتیجه دلچسب تمام عرق ریختن ها است، بلکه پاداش های نقدی مقامات کشورشان را نیز به همراه دارد.
مدال ها چقدر ارزش دارند؟
ارزش مدال های المپیک 2016 ریو در مقایسه با دوره قبل آن یعنی المپیک لندن از نظر قیمت پایین آمده است. مدال طلای المپیک ریو از یک درصد طلا، 92درصد نقره و 6/8درصد مس تشکیل شده است. برزیلی ها برای ساخت هر مدال طلا 650 دلار هزینه کرده اند. در مدال های نقره طبعا از فلز طلا استفاده نشده اما میزان نقره و مس آنها از مدال های طلا بیشتر است. ساخت هر مدال نقره 325 دلار هزینه داشته و برای مدال های برنز که 97درصدش مس، 2/5درصد روی و 0/5درصدش تیتانیوم است، 6 دلار هزینه شده است.
جالب است بدانید که برای ساخت مدال های طلا، نقره و برنز المپیک 2012 لندن به ترتیب 691/6، 376/1 و 41/8 دلار هزینه شده است. این یعنی مدال ها از نظر قیمت، کاهش ارزش دارند.
کشورها چقدر پاداش نقدی می دهند؟
از آنجایی که المپیک محلی بسیار مناسب برای دیده شدن کشورها و توانایی شان است، کشورهای گوناگون برای ورزشکاران مدال آور خود پاداش های نقدی خوبی درنظرمی گیرند. این پاداش های نقدی در قبال کسب مدال یکی از منابع درآمدی این ورزشکاران است که طبعا کمتر کسی دلش می خواهد آن را از دست بدهد. البته خبرهایی هم هست که بعضی کشورها هیچ پاداشی برای ورزشکاران طلایی، نقره ای و برنزی خود در نظر نمی گیرند. بنابراین ورزشکاران این کشورها باید به مدال و جایزه نقدی همراهش قناعت کنند.
تعداد کمی از ورزشکاران در سراسر دنیا هستند که می توانند مدال طلا به دست آورند. اما بعضی کشورها هستند که برای مدال آوران خود پاداش های نقدی چشمگیری درنظر می گیرند. چین، آذربایجان و قزاقستان از جمله کشورهایی هستند که پاداش زیادی به ورزشکاران مدال آور خود می دهند.
تعیین میزان پاداش نقدی آن طور که از نام همین سه کشور پیداست چندان ارتباطی به تعداد شرکت کنندگان یا بزرگی آن کشور ندارد.
کشور کوچک آذربایجان بعد از کشور بزرگ و پرجمعیت چین در رده دوم از نظر اهدای پاداش نقدی به ورزشکاران مدال آور قرار دارد. اما مثلا از بریتانیا کسی اطلاع دقیق ندارد و معلوم نیست آیا کمیته ملی المپیک این کشور اصلا به مدال آورانش پاداش نقدی می دهد یا خیر. بعضی کشورها نیز نسبت به دوره های گذشته رقم پاداش را بسیار بالاتر برده اند و پول بسیار بیشتری به مدال آوران شان می دهند. آمریکا یکی از این کشورها است.
این کشور درحالی امسال به طلایی هایش 125هزار دلار پاداش نقدی می دهد که در دوره گذشته تنها 25هزار دلار به طلایی ها پاداش می داد.
بعضی کشورها نیز به تازگی در جمع برترین ها از نظر اهدای پاداش نقدی به ورزشکاران قرار گرفته اند. یکی از این کشورها هند است. هندی ها امسال تصمیم دارند به ورزشکاران خود پاداش های خوب بدهند و به همین دلیل در فهرست کشورهایی قرار گرفته اند که بیشترین پاداش را به ورزشکاران خود می دهند.
درهرحال پاداشی که ورزشکاران المپیکی ممکن است دریافت کنند، هیچ ارتباطی به میزان محبوبیت یا شناخته شدن آنها ندارد. شهرت آنها نمی تواند تعیین کند که چقدر پاداش نقدی دریافت کنند، بلکه این تصمیم کمیته های ملی المپیک کشورها است که تعیین می کند مدال آوران المپیکی از این راه چقدر می توانند درآمد داشته باشند.