سال نو میلادی در شهر دودگرفته دهلینو با مقررات سفت و سخت راهنمایی و رانندگی شروع شد و حالا میلیونها ماشین به امید پاك شدن هوا، از تردد منع شدهاند. براساس قانون جدید، خودروهای شخصی تا 15 ژانویه باید در روزهای خاصی كه مسئولان اجازه میدهند تردد کنند. آرویند كجریوال وزیر دهلی در این باره در توییتر خود نوشته است: «دهلی سرانجام كار را شروع كرد. مردم دهلی، شما به ما امید میدهید تا به دستاوردهای بزرگی برسیم.»
در اولین روز این طرح، پلیسهای بیشتری در خیابانها حضور داشتند تا به تردد ماشینها براساس نمره پلاكشان نظارت كنند. در روز اول فقط خودروهایی كه پلاكشان زوج بود اجازه داشتند در شهر تردد کنند.در مركز شهر ترافیك بسیار روان بود چون ادارات زیادی به خاطر تعطیلات سال نو میلادی تعطیل هستند. در توییتر، مردم از این رفتار همشهریهای خود ذوقزده شدهاند و با شادی به آن پرداختهاند. یك حساب توییتری در این باره نوشته است: «به مردم دهلی افتخار میكنم. آنها با قلبی باز طرح زوج و فرد را اجرا میكنند.»
در سال 2014 سازمان بهداشت جهانی فهرستی از شرایط آلودگی 1600 شهر در سراسر دنیا را منتشر كرد.براساس این گزارش، دهلینو بالاتر از هر شهر دیگری بیشترین ذرات معلق را در دنیا دارد. شاخص مطرح شده در این گزارش، PM2.5 است كه یعنی میزان تمركز ذرات كوچكتر از 2.5 میكرومتر است. این شاخص برای دهلی كه 20 میلیون جمعیت دارد، به صورت میانگین 153 بوده است، در حالی كه در نیویورك این شاخص تنها 14 است. در لسآنجلس میانگین PM2.5 فقط 20 است و در پكن كه مهدود بیسابقه شهر را گرفته، 53 است.
ذرات PM2.5 خیلی ریز هستند اما به عمق ششها نفوذ میكنند و باعث بیماریهای ریوی و قلبی میشوند.كارخانههایی كه از ذغالسنگ استفاده میكنند، ماشینها، غبار عمیات عمرانی، سوختن جنگلها و سوخت آشپزی عوامل اصلی تولید این ذرات هستند. در این میان افزایش استفاده از ماشینهای شخصی بسیار مورد توجه است. در دهلی 9 میلیون خودروی ثبتشده وجود دارد و هر روز تعداد شگفتانگیز 1400 ماشین جدید به خیابانها اضافه میشود. در مقابل استفاده از اتوبوسهای همگانی بهشدت در حال كاهش است.
مشكل آلودگی این شهر سیاستمداران ارشد كشور را هم نگران كرده است. این زمستان، تمركز ذارت PM2.5 به سطح خطرناكی رسیده است و دادگاه عالی این شهر گفته كه زندگی در این شرایط مانند زندگی در اتاقك گاز است. دادگاه عالی هند كه در میان تمام نهادهای دولتی بیشترین واكنش را به آلودگی هوا از خود نشان داده، اخیراً تردد اسیوویهای دیزلی را در دهلی ممنوع و مالیات سنگینی برای ورود كامیونها به شهر وضع كرده است.
دكتر نارسه ترهان، رئیس یك بیمارستان 1500 تختخوابی در دهلی میگوید: «وقت آن رسیده است كه تصمیمهای سختی بگیریم. بله، (تصمیمهای سخت) باعت ناراحتی خیلیها خواهد شد، اما مردم باید بدانند كه این تصمیمها خود آنها را نجات میدهد.»