روند نزولی بازار سهام این روزها با کاهش تمایل خریداران و فروشندگان به فعالیت در بازار به پایینترین سطح خود رسیده است. از سویی فروشندگان سهام به دلیل افت پیدرپی سهام گروههای بورسی اعتقاد دارند که سهمهایشان بیش از این ارزش ریزش قیمت را ندارند و بنابراین دست از فروش کشیدهاند و در مقابل خریداران هم به دلیل ریسکهای سیاسی و اقتصادی پیشروی کشور حاضر به تزریق نقدینگی جدید به بازار نیستند.
این ریسکها شامل ریسک فرجام برجام برخی تصمیمهای مدیریتی در حوزه اقتصادی است. در حال حاضر، کنگره آمریکا تلاش دارد تا بر روند اجرای برجام تأثیر بگذارد اگرچه با افزایش حامیان حق وتوی رئیسجمهور آمریکا توقف برجام دیگر متوقف شده است اما با این حال کنگره برنامههای دیگری را هم برای تأثیرگذاری بر برجام در دست تهیه دارد. از سوی دیگر مجلس ایران هم باید برجام را تصویب یا رد کند که این مورد هم بر انتظارات بازار سهام افزوده است. در حوزه اقتصادی زمزمه کاهش دوباره نرخ سود بانکی، وضعیت مبهم نرخ خوراک پتروشیمیها و برنامههای خروج از رکود دولت، از عوامل انتظار بازار است. اما از نظر تکنیکی وقتی قدرت خریدوفروش سهام به نقطه برابر میرسد، احتمال چرخش بازار زیاد میشود. قدرت تعادلی خرید و فروش به معنای بسترسازی بازار برای رقم زدن شرایط جدید است. اگرچه از نظر بنیادی بازار باید انگیزه کافی را برای صعود پیدا کند اما در حال حاضر هیچ زمینهای در این مورد نمیتوان تصور کرد. احتمال میرود تحولات سیاسی در کنگره آمریکا و مجلس کشورمان، یکی از عوامل صعودی مقطعی شاخص کل باشد.
کاهش حجم معاملات
در بازار دیروز بازار سهام در حالی به کار خود پایان داد که با افت محسوس حجم معاملات سهام در اغلب نمادهای معاملاتی مواجه بود؛ بازاری که ترجیح داد در نمادهای معاملاتی پیشرو در حد صفر تابلو (قیمت پایانی) نوسان کند. خبرگزاری فارس در این باره گزارش داده که شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران در پایان معاملات روز سهشنبه 17 شهریور ماه 94 با 6 واحد افت به 64 هزار و 511 واحد رسید. شاخص قیمت وزنی نیز با 2 واحد کاهش به عدد 25 هزار و 502 واحد دست یافت.
شاخص سهام آزاد شناور اما با رشد 5 واحدی عدد 73 هزار و 47 واحد را به نمایش گذاشت. همچنین شاخص بازار اول در حالی با 40واحد افت عدد 45هزار و 755 واحد را تجربه کرد که شاخص بازار دوم با رشد 180 واحدی به رقم 137هزار و 761 واحد دست یافت.
کاهش شاخص آیفکس
شاخص کل فرابورس (آیفکس) نیز در پایان معاملات دیروز این بازار با رشد دو واحدی به رقم 726 واحد رسید. ارزش کل معاملات این بازار به بیش از 54 میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن بیش از 295 میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 23 هزار و 136 نوبت دادوستد بود. طی معاملات روز سه شنبه نماد معاملاتی سه شرکت ملی مس ایران با 19 واحد، بانک ملت با 13 واحد و تاپیکو با 9 واحد کاهش بالاترین تأثیر منفی را در محاسبه شاخص کل بورس برجای گذاشتند. درعین حال نماد معاملاتی سه شرکت کشتیرانی ج.ا.ا با 18 واحد، بانک تجارت با 9 واحد و بانک خاورمیانه با 7 واحد افزایش بالاترین تأثیر مثبت را در برآورد این نماگر بازار سهام به دوش کشیدند.
براساس این گزارش طی معاملات دیروز نماد معاملاتی شرکتهای ایران دارو، سرمایهگذاری نفت گاز و پتروشیمی تأمین از سوی ناظر بازار سهام متوقف و در عین حال نماد معاملاتی شرکتهای پتروشیمی اصفهان و بیمه آرمان بازگشایی شدند. در معاملات دیروز بازار سهام بیش از 54 میلیون سهم به ارزش 5 میلیارد تومان در نماد معاملاتی بانک صادرات از سوی حقوقی کد به کد شد. در نماد معاملاتی سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی نیز 8 میلیون و 600 هزار سهم به ارزش بیش از 2 میلیارد و 400 میلیون تومان از سوی حقوقی کد به کد شد.
نوسان در محدوده قیمت پایانی
بازار سهام روز سهشنبه بازاری کم رونق و بهشدت کمحجم بود طی معاملات دیروز اغلب نمادهای معاملاتی پیشرو بازار در محدوده قیمت پایانی سهم (صفر تابلو) نوسان کردند. این در حالی است که نماد معاملاتی شرکتهای کوچک و بازار دومی همچنان مورد اقبال سرمایهگذاران نوسانگیر بازار قرار گرفته است. براساس این گزارش در روزهای کم رونق بازار گروه قندیها همچنان یکهتاز سهمهای پربازده بازار برای حقیقیها هستند. در این گروه علاقه حقیقیها برای خرید سهام در حالی است که حقوقیهای این شرکتها این روزها تنها نظارهگر رشد پلهای قیمت سهام در معاملاتی کمحجم هستند. قندیها این روزها با کمبود نقدینگی دست و پنجه نرم میکنند و اغلب آنها موجودی انبار خود را در ازای تأمین نقدینگی واگذار کردهاند.
در بازار پایه فرابورس نیز انتظار برای عرضه سهام شرکتهای تابعه هلدینگ تکادو و در عین حال تلاش برای انتقال نماد معاملاتی این شرکت به تابلوهای بالاتر فرابورس انگیزه خرید از سوی حقیقیها را در این نماد افزایش داده است. هرچند تعداد خریدار و فروشنده در این سهم انگشتشمار بوده و حتی شائبه افزایش صوری این سهم به منظور شناسایی بازدهی نوسانی را افزایش داده است. به گزارش فارس، دیروز برخی زمزمهها مبنی بر کاهش نرخ سود بین بانکی در بازار پول تحلیلگران را به این فکر واداشته که به احتمال رونق بازار سهام در برابر سپرده بانکی میتوان امیدوار بود.
در مجموع بازار سهام روز سهشنبه بازاری کم حجم و بدون عمق بود که تنها میزبان سرمایهگذاران علاقهمند به بازدهی کوتاهمدت بهویژه در نمادهای کوچک معاملاتی و تابلوهای پر ریسکی همچون بازار پایه توافقی فرابورس بود.