شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران به محدوده حمایتی خود رسید.طی جلسه معاملاتی گذشته، شاخص کل 247.7 واحد نزول را تجربه کرد و با این کاهش ارتفاع 0.38 درصدی به رقم 64168.1 واحد رسید.توزیع تغییرات شاخص در روز گذشته در نوع خود جالب بود؛ درحالیکه بهترین اتفاق قابل رخداد برای بازار، منفی باز شدن شاخص و تغییر روند این نشانگر در میانههای بازار بود،
شاخص کل با رنگی سبز گشوده شد و پس از گذشت 90 دقیقه و 50 واحد صعود در مسیر نزولی خود قرار گرفت.پس از آن، شاخص کل با شیبی ثابت در مسیر نزولی قرار گرفت و طی دو ساعت، کاهشی در حدود 290 واحد را تجربه کرد. ارزش کل معاملات روز گذشته بازار بورس اوراق بهادار تهران با 10 درصد افزایش نسبت به روز پیشین خود در حدود 103.7 میلیارد تومان به ثبت رسید.
تعداد کل معاملات روز گذشته نیز در مقایسه با روز پیشین خود 10درصد کاهش را تجربه کرد؛ این کاهش یکی از نکاتی است که برخلاف عملکرد نامناسب بازار در روز گذشته، تحلیلگران را به آینده کوتاهمدت بازار امیدوار نگه میدارد.بازار فرابورس ایران نیز در روز گذشته با نزول شاخص کل همراه بود.شاخص این بازار با 3.8 واحد کاهش، به رقم 723.3 واحد رسید.ارزش معاملات این بازار نیز در قیاس با روز پیشین خود افزایشی 66 درصدی را تجربه کرد و در رقم 180 میلیارد تومان به ثبت رسید.
بهصورت عمومی افزایش ارزش (و حجم) معاملات به معنای افزایش رونق بازار است، اما عاملی دیگر در این میان تعیینکننده این است که آیا این افزایش جهت خاصی را با خود به همراه دارد یا خیر.اگر افزایش ارزش معاملات با افزایش تعداد معاملات همراه باشد، این رونق ناشی از هیجانات پولهای کوچک بازار است.اما زمانی که افزایش ارزش معاملات با ثابت ماندن یا کاهش تعداد معاملات همراه میشود، مشخص میشود که این رونق از محل خریدار یا فروشنده قوی شکل گرفته است.به عبارت دیگر، زمانی که خریدار یا فروشنده، دستورهای پرحجمی را روی تابلو قرار میدهد، با این کار به کاهش تعداد معاملات کمک میکند. روز گذشته نیز این اتفاق بهراحتی قابل مشاهده بود.تعداد معاملات روز گذشته در قیاس با روز پیشین خود کاهش چشمگیری داشت و از طرف دیگر ارزش معاملات با رشد همراه بود.حال نکته اساسی آن است که دریابیم این دستورهای سنگین در کدام سمت تابلو (سمت خریدار یا سمت فروشنده) قرار گرفته بودند.
بهصورت عمومی زمانی که در مسیر نزولی افزایش ارزش با کاهش تعداد معاملات همراه میشود، خریدار دستورهای خرید قویای را ارائه کرده است که این موضوع به رشد مقطعی سهم-بازار منتهی میشود. حال اگر حالت مخالف این رخداد در روزهای اخیر به وقوع پیوسته باشد (فروشنده قویتر ظاهر شده باشد)، باید انتظار داشت که بازار با سرعت زیادی چهره سرخ خود را به نمایش بگذارد و کاهش قویتری را شروع کند.
با توجه به این اطلاعات و در نظر گرفتن تحرکات شاخص در روز گذشته، دو سناریو مختلف برای بازار در روز آینده مطرح میشود که مشخصکننده رنگ بازار در هفته پیشرو خواهد بود. در سناریوی اول که میتواند منجر به سبز بودن بازار در هفته پیشرو شود، در جلسه معاملاتی پیشرو بازار با رنگ قرمز گشوده خواهد شد و با گذشت زمان، تقاضا افزایشی نسبی را تجربه کرده و این اتفاقات به صعود شاخص در نیمه دوم بازار منتهی میشود. در سناریوی دوم، بازار در جلسه معاملاتی که پیشرو داریم، با رنگ سبز گشوده خواهد شد و با گذشت زمان به رنگ قرمز گرایش پیدا میکند. در این سناریو که با چهره دیروز بازار همخوانی دارد و آن را شکنندگی مینامند، نمیتوان برای هفته آینده انتظارات زیادی را برای بازار تعریف کرد. در واقع در این حالت فروش سهام زیادی در بازه کوتاه زمانی رخ داده است که میتواند در آینده نزدیک، شرایط بازار را بدتر از قبل کند.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه