بازار سهام در نخستین روز معاملاتی هفته در ادامه اصلاح شاخص کل، با افت 657 واحدی در آستانه ورود به کانال 69 هزار واحدی قرار گرفت. در شرایط کنونی، بازار سهام تحت تاثیر اظهارنظرها و برداشتهای مثبت و منفی تفاهم هستهای ایران و گروه 1+5 است که میتواند شرایط و روند آتی معاملات بورس را در کوتاهمدت مشخص کند. از سوی دیگر و از مولفههای اصلی رونق بورس در روند میانمدت، میتوان به افت نرخ سود بانکی، شفافیت بیشتر بازار سهام و اطلاعات منتشر شده و از بین رفتن محدودیتهای قانونی معاملات اشاره کرد.
خوشبینی تحلیلگران به حجم و ارزش معاملات بازار سهام
نکتهای که نباید از آن غافل شد اینکه با توجه به رشد روزهای ابتدایی سال، نقدینگی قابل توجهی که در سال گذشته از بازار سهام خارج شده بود، به این بازار بازگشته است و در پی آن ارزش و حجم معاملات با افزایش چشمگیری مواجه بوده است، چنان که در بازار منفی روز گذشته بیش از 1.4 میلیارد سهم به ارزش 267 میلیارد تومان دادوستد شد. در این شرایط کاهش قیمت شرکتهای بورسی و از دست رفتن سرمایه بسیاری از سهامداران که به تازگی و با نقدینگیهای جدید وارد بازار سهام شدهاند، میتواند زنگ خطری برای خروج دوباره نقدینگی از بورس باشد.
گرچه بسیاری از کارشناسان معتقدند افت قیمت شرکتها در بورس در سال جاری مقطعی بوده و بیشتر برای کاهش جو هیجانی روزهای گذشته به وقوع پیوسته است. در عین حال روز گذشته عرضههای سنگین حقوقیها در گروه بانک، خودرو و پالایشگاه به همراه اقدام به شناسایی سود برخی سهامداران که در روزها و هفتههای قبل سهام شرکتها را خریداری کرده بودند، زمینه کاهش بیشتر متغیرها را فراهم کرد.
کاهش 9 واحدی شاخص فرابورس
در فرابورس ایران شاخص کل با 9 واحد کاهش به 863 واحد رسید و ارزش روز بازار اول و دوم فرابورس به 62 هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران فرابورسی بیش از 167 میلیون برگه بهادار در قالب 25 هزار و 264نوبت معامله و به ارزش 81میلیارد تومان دادوستد کردند. نمادهای پتروشیمی جم، گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان و پتروشیمی مارون در کاهش شاخص فرابورس اثرگذار بوده و نمادهای پالایش نفت تهران، فولاد هرمزگان جنوب و پالایش نفت لاوان در تقویت شاخص فرابورس اثرگذار بودهاند.
با گروههای بازار سهام
گروه بانک و موسسات اعتباری روز گذشته شاهد نوسانات چندین باره بود. معاملات منفی، صعود و دوباره برگشت معاملات منفی روند حاكم بر معاملات اكثر نمادهای گروه بود. با معامله ۳۷۹.۵۵۸ میلیون سهم، بانک تجارت پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود. در پایان معاملات، اكثریت نمادها در بازه منفی قرار گرفتند. بسیاری از تحلیلگران معتقدند در صورتی كه سوئیفت برخی تحرکات را در سیستم بانکی ایران آغاز کند، نمادهای بانكی حركت صعودی با شیب تندی را آغاز خواهند كرد. نمادهای گروه خودرو و ساخت قطعات معاملات را منفی آغاز كردند و با وجود نوسانات قیمت در مدت معاملات، با نمادهایی اكثرا منفی روز معاملاتی را به پایان رساندند. نماد ایران خودرو نیز در دقایق پایانی تا صف فروش نیز افت كرد. پرحجمترین معاملات گروه با ۱۳۳.۶۴ میلیون سهم در نماد پارس خودرو انجام گرفت.
نزول سیمان خوزستان به بازه پایینتر از عرضه اولیه
در گروه سرمایهگذاری، ســرمــایهگـــذاری ملــت، سرمایهگذاری ملی ایران، سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران و گروه صنایع بهشهر ایران نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. با معامله ۲۳.۳۴ میلیون سهم، سرمایهگذاری خوارزمی پرحجمترین نماد گروه بود كه در دقایق پایانی با صف خرید همراه شد. در گروه انبوهسازی، معاملات اكثر نمادها در بازه منفی انجام گرفت. نماد سرمایهگذاری مسکن شمال شرق از همان دقایق اولیه با صف خرید همراه شد و بدون توجه به روند منفی بازار صف خرید خود را حفظ كرد. با معامله ۲۳ میلیون سهم، بینالمللی توسعه ساختمان پر حجمترین نماد معاملاتی گروه است.
در گروه سیمان، سیمان خوزستان در سومین روز از عرضه اولیه به بازه پایینتر از قیمت عرضه اولیه نزول كرد. سایر نمادهای گروه نیز به جز سیمان غرب، سیمان هگمتان، سیمان بهبهان و سیمان فارس نو در بازه منفی معامله شدند. در گروه فلزات اساسی، معاملات گروه در بازه منفی انجام گرفت. فولاد هرمزگان جنوب كه روز چهارشنبه عرضه اولیه شده بود، روز گذشته با صف خرید سنگین همراه بود و پس از معامله ۴۰.۸۷ میلیون سهم، با صف خرید ۲۲۴ میلیونی معاملات روز را به پایان رساند.