بورس تهران در نخستین روز معاملاتی هفته با افزایش قیمت و تشکیل صفهای خرید مواجه شد. از جمله عوامل تاثیرگذار بر رشد شاخص کل را میتوان افزایش چهار دلاری قیمت جهانی نفت و افزایش 27 دلاری نرخ جهانی طلا دانست. در عین حال افزایش قیمت نفت در کنار تصمیمات اقتصادی همچون کاهش نرخ بهره مالکانه معادن موجب شد تا انگیزه خرید در بورس تقویت شود. چنان که اغلب سهام شرکتها مثبت شده و شرکتهای گروه مالی، خودرو، بانکها، سرمایهگذاری، سیمان، انبوهسازی و شیمیاییها از بیشترین استقبال برخوردار شدند، بهطوری که با حاکم شدن جو مثبت در بازار و افزایش تقاضا دماسنج بازار سهام 286.67 واحدی 0.44 درصد رشد کرد و به نیمه 65 هزار واحد رسید.
افزایش فعالیت سهامداران حقیقی در بورس و بازگشت نسبی امید به بازارموجب شد تا حجم و ارزش معاملات هم با افزایش مواجه شود به طوری که ارزش بازار سرمایه مجددا به بالای 294 هزار میلیارد تومان رسید. معاملات یازدهمین روز بهمنماه 93 فرابورس ایران با افزایش 14 واحدی شاخص همراه شد و به رقم 736.97 واحد رسید. بیشترین افزایش قیمت مربوط به سهام شرکتهای سرمایهگذاری مسکن شمالغرب، فن آوا و همکاران سیستم و بیشترین کاهش قیمت هم نصیب شرکتهای مجتمع معادن مس تکنار، پتروشیمی امیرکبیر و صنعتی مینو شد.
وارد کردن نقدینگی توسط دولت؛ از شایعه تا واقعیت
همچنین برخی شایعات در تالار حافظ از وارد کردن نقدینگی توسط دولت به بازار سهام خبر میدهند، به طوریکه گفته میشود تیم اقتصادی دولت با اقدامی عملی علاوه بر وارد کردن نقدینگی قرار است اقداماتی در جهت اصلاح برخی ساختارهای موجود در بازار سهام که سبب افزایش بیاعتمادی و کاهش میزان شفافیت در بورس میشود انجام دهد. البته بسیاری از فعالان بازار نسبت به این شایعه به دیده تردید مینگرند، چرا که مشکلات عدیده نقدینگی از سوی دولت زمینه این کار را منتفی میداند. گفته میشود قرار است به زودی یک درصد به محدوده نوسان بازار افزوده شده و میزان حجم مبنا نیز با فرمول جدید کاسته شود.
در مجموع باید گفت حذف حجم مبنا و دامنه نوسان که از آن بهعنوان «سرعتگیر بازار» یاد میشود در سالهای گذشته بهعنوان یکی از خواستههای فعالان بازار سرمایه مطرح بوده و کارشناسان بورسی بر این باورند که این فرمولها رفتار بازار را از حالت تعادلی خارج کرده است. روند کلی شاخص و قیمت سهام شرکتها در بورس طی سالهای گذشته نشان میدهد در شرایط کنونی امکان حذف یکباره دامنه نوسان و حجم مبنا در بورس وجود ندارد و بهترین زمان و شرایط برای حذف حجم مبنا و دامنه نوسان در تالار شیشهای زمانی است که شاخص و قیمت سهام شرکتها در بورس به ثبات و منطق رسیده باشند.
از سوی دیگر این اعتقاد وجود دارد دولت تا زمانی که توافق نهایی حاصل نشود، دست از سیاستهای انقباضی و کنترل تورم برنمیدارد و سیاستهای رونقی همچون کاهش نرخ بهره را عملی نخواهد کرد. بهنظر میرسد واکنش بازار سهام به خبر تعویق افتادن تصویب تحریمهای جدید علیه کشورمان توسط سنای آمریکا تا چهار فروردین 94 علاوه بر افزایش خوشبینیها مبنی بر دستیابی به یک توافق سیاسی تا پایان سال یکبار دیگر وزن سنگین مذاکرات بر روند بازار سهام را نشان داد.
بررسی آمار هفتگی بورس
در عین حال هفته گذشته در بورس تهران اگرچه شاخص کل با رشد همراه بوده اما حجم و ارزش معاملات کاهشی بوده است و تعداد خریداران نیز 19 درصد کاهش نشان میدهد. اما تعداد صنایع پربازده بورس افزایش یافت. طی هفته گذشته محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر با 6.9 درصد، محصولات چوبی با 6.37 درصد، سایر واسطهگریهای مالی با پنج درصد و خودرو و ساخت قطعات با 6.9 درصد بیشترین رشد قیمتی را داشتند.
شاخص کل با 227 واحد افزایش در پایان معاملات هفته منتهی به 10 بهمن به رقم 65 هزار و 256 واحد رسید و شاخص بازار اول نیز با 178 واحد افزایش به رقم 48 هزار و 32 واحد و شاخص بازار دوم با 377 واحد افزایش به عدد 128 هزار و 600 واحد رسیدند که به ترتیب 0.37 و 0.29 درصد افزایش را به ثبت رساندند. تعداد 1871 میلیون سهم در هفته گذشته طی 151 هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت که به ترتیب با 16.7 و 6.7 درصد کاهش همراه بودند و ارزش کل معاملات سهام و حق تقدم نیز در این مدت به 3538 میلیارد ریال رسیدکه کاهش 10 درصدی را نشان میدهد.