در نخستین روز کاری از معاملات آذر ماه تحت تاثیر تمدید شدن مذاکرات هستهای تا هفتم ماه آتی، به دلیل برآورده نشدن انتظارات فعالان بازار سهام، روند نزولی اکثر قریب به اتفاق شاخصها را در برگرفت و تالار شیشهای بازار سهام با عرضههای سنگین سهامداران حقیقی و حقوقی به وضعیت قرمز درآمد. در معاملات نخستین روز کاری هفته شرکتهای بزرگ پتروشیمی، سنگ آهنی، فولادی، بانکی، خودرویی بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص داشتند. از سوی دیگر در دادوستدهای روز گذشته بورس تهران حجم و ارزش معاملات رشد قابلتوجهی را ثبت کرد. در معاملات نخستین روز کاری هفته حجم و ارزش معاملات رشد قابلتوجهی داشت، به طوری که دو بازار بورس و فرابورس در مجموع ارزش معاملاتی بیش از 560 میلیارد تومانی را ثبت کردند. در بازار نخستین روز کاری هفته، خودروییها با بیشترین حجم و ارزش معاملات توانستند در صدر برترین گروههای صنعت بایستند. پس از آن گروه مالی و ماشین آلات برترین گروههای صنعت بودند. همچنین دو گروه محصولات فلزی و ماشین آلات شاهد بیشترین رشد شاخص بودند.
افت و خیزهای بازار سهام
این مهم در حالی اتفاق افتاد که با شروع معاملات در نخستین روز معاملاتی این هفته شاخص کل بورس به لطف بازگشت رونق به معاملات تعدادی از بخشها مانند ساختمان، سیمانی، انفورماتیک، تجهیزاتی، برقی و خودروسازی در مسیر صعود قرار گرفت. سیر صعودی شاخص، اما چندان به طول نینجامید و تحت تاثیر افت مجدد ارزش سهام در بخش مالی بهخصوص بانکی و سرمایهگذاری و همچنین پتروشیمی و سقوط خودروییها در ادامه کار، این نماگر تغییر مسیر داد و به محدوده منفی کشیده شد. افزایش فشار از سوی هلدینگهای پتروشیمی باعث شد تا شاخص بار دیگر از مرز 74 هزار واحدی فروافتد. افزایش حجم معاملات در گروههای رو به افول و برخی از نمادهای بزرگ در ادامه کار به ادامه روند نزولی شاخص منجر شد. بالا رفتن حجم معاملات در نمادهای بزرگ بهخصوص بانکیها و پتروشیمیها شاخص را در یک ساعت پایانی بیش از پیش پایین آورد و در نهایت نیز این نماگر افتی بیش از 1/1 درصد را به ثبت رساند.
فرصت خرید برای سرمایهگذاران منطقی
علیرضا عسگری مارانی، کارشناس بازار سهام با تاکید بر اینکه سهامداران نسبت به اخبار سیاسی بیش از اندازه واکنش نشان میدهند، گفت: این رفتار هیجانی برای سرمایهگذاران حقیقی یا حقوقی منطقی، فرصت خرید و جذابیت ایجاد میکند. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه سهامداران در بازار داراییهایی را میفروشند که ارتباطی به اخبار مربوط به کاهش قیمت در بازارهای جهانی مانند نفت ندارد، تصریح کرد: صنعت تراکتورسازی وابسته به صنایع کشاورزی در کنار صنعت برق با وجود کاهش قیمتهای پیاپی در بازار، همچنان پر پتانسیلترین صنایع هستند. وی گفت: این رفتار هیجانی سهامداران که به افت قیمت سهام صنایع پر پتانسیلی مانند خودرو، بانک، برق و ماشین آلات کشاورزی منجر شده است در آینده برای سهامداران منطقی که پرتفوی از سهام را در سبد خود دارند، فرصت و جذابیت ایجاد میکند. وی با اشاره به تاثیر کاهش قیمت نفت بر صنایع، گفت: با کاهش قیمت نفت مشتقات نفتی و صنایع وابسته که کالا تولید میکنند تحت تاثیر قرار میگیرند، اما نکته با اهمیت این است که بازار در مقاطعی در سهام پتروشیمی پالایشی و اکنون در سهام خودرویی، بانکی، ماشین آلات کشاورزی، صنعت برق و مرتبط سرمایهگذاری کنند و بازار همواره به همین شکل جلو آمده است.
بررسی بنیادی گروههای بورسی
از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان با بررسی وضعیت بنیادی گروههای بورسی معتقدند: کاهش نرخ تورم به کاهش نرخ سود بانکی منجر میشود که این امر باعث افزایش P/E شرکتهای بورسی و در نهایت به افزایش قیمت سهام شرکتهای فوق منجر میشود. در عین حال صنعت پتروشیمی نیز با تعیین تکلیف نرخ خوراک مجتمعهای خود و سپس صنعت سیمان به ترتیب بهعنوان اولویتهای اول میزان بازدهی مطلوب در سرمایهگذاری بازار سهام در سال جاری محسوب میشوند. همچنین به عقیده کارشناسان احتمال میرود صنعت خودرو در کشور سال آینده با مشکل فروش محصولات مواجه شود که این امر مستلزم توجه زیاد سرمایهگذاران در خرید سهمهای شرکتهای خودرویی است و باید در صنعت مذکور، شرکتهای خــودرویــی مـنـاسـب را درنظرگرفت.