بورس تهران چند روزی است در کانال 65 هزار واحدی ماندگار شده و همانند روزهای گذشته بیانگیزگی در تالار شیشهای حاکم است. شاخص کل بورس هم درنهایت در مجموع 41 واحد رشد کرد و در کانال 65 هزار و 597 واحد ایستاد. برترین گروههای صنعت به ترتیب در اختیار گروه مالی و خودرو بود. در فرابورس ایران نیز شاخص کل با یک واحد ارتقا به 737 واحد رسید.
کاهش شاخص بورس و دغدغه 7 میلیون نفر
از اتفاقات مهم پیرامون بازار سهام، سوال حمید رسایی از وزیر امور اقتصادی و دارایی در مجلس و در آستانه 47 سالگی بورس در ایران بود. رسایی در بخشی از سخنان خود گفت: نزول کاهش شدید بورس و تلاطم بازار سهام و سرمایه که وزیر برای پاسخگویی به آن به صحن علنی مجلس آمده است در حقیقت دغدغه هفتمیلیون نفر از مردم است که با احتساب خانوادههای آنها به 20 میلیون نفر میرسد. رسایی تاکید کرد: با نگاه به نمودارهای مربوط به بازار سرمایه مشخص میشود که صعود عادی و معمولی شاخص بورس که روی 35 هزار تا 45 هزار بوده در آستانه انتخابات ریاستجمهوری به 50 هزار واحد میرسد. وی افزود: وعده دادن به مردم در رسیدگی و حمایت از بازار سرمایه، در دل سرمایهگذاران امید ایجاد میکند.
سیاست راهبردی دولت در راستای حمایت از بورس
در این زمینه علی طیبنیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار کرد: سیاست دولت در راستای حمایت از بازار سرمایه یک سیاست راهبردی است و نوسانات مقطعی در بازار سرمایه ما را از پیگیری این هدف دور نمیکند. وزیر امور اقتصادی و دارایی با تحلیل عوامل تبدیل شدن روند صعودی به روند نزولی، گفت: دلیل اول اینکه آثار افزایش نرخ ارز و تورم بهطور کامل در قیمت سهام تخلیه شد و همانند سایر داراییها نظیر مسکن و ارز بعد از اینکه قیمت به یک اوج رسید شروع به کاهش کرد و این روند کاهشی در سایر داراییها هم نمود پیدا کرد. ضمن آنکه نتیجه مذاکرات هستهای با آنچه اغلب سهامداران پیشبینی میکردند منطبق نبود و مذاکرات قدری طولانی شد و در نتیجه بعضی از نمادها مثل سهام صنایع بانکی و خودرو کاهش پیدا کرد. همچنین برخی تصمیمات اتخاذ شد که ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک را در بازار منعکس کرد که ازجمله آنها افزایش قیمت نهادههای تولیدی مثل نرخ خوراک پتروشیمیها باعث شد این علامت به سرمایهگذاران منتقل شود که تصمیمات اقتصادی میتواند دستخوش تغییرات اساسی شود و به سایر بخشهای اقتصادی نیز تسری یابد.
راهکارهای جلوگیری از سقوط شاخصهای بورس
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه برای مقابله با وضع کنونی یعنی سقوط شاخصهای بازار سرمایه چندین راهکار تبیین شده وجود دارد، تصریح کرد: راهکار اول دادن این پیام به جامعه است که دولت و مجلس مصمم هستند از وارد کردن ریسکهای سیستماتیک به بازار خودداری کنند. وی گفت: راهکار دوم اظهار رضایت از سودآوری فعالیتهای اقتصادی سالم و عدم تلقی از آنها بهعنوان رانت است. سوم احترام قائل شدن نسبت به حقوق مردم و برخورداری مردم از حق تصمیمگیری نسبت به داراییهایی است که به آنها واگذار میشود. چهارم تقویت نقش صندوق توسعه بازار است که در لایحه خروج از رکود مورد توجه مجلس قرار گرفت و تاکنون 600 میلیارد تومان سرمایه در این صندوق وارد شده و پنجم تقویت روند بازارگردانی در بازار سرمایه است.
وی افزود: راهکار ششم برای خروج از وضع سقوط بورس، پیشبینی سهام خزانه در لایحه خروج از رکود است و اینکه شرکتهای پذیرفته شده در بورس میتوانند 10درصد سهام شناور خود را خریداری و بهعنوان سهام خزانه نگهداری کنند. راهکار هفتم این است که نظارت موثر بانک مرکزی بر موسسات مالی بهخصوص موسسات مالی غیرمنضبط جاری شود و از افزایش بیرویه نرخ سود جلوگیری به عمل آید و اینکه در راهکار بعدی کمیتههایی برای تثبیت بازار سرمایه در دولت تشکیل شده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد: ما مایلیم که هرگز نمادی را نبندیم و نمادها باید تنها در شرایطی بسته شوند که در بازار شفافیت وجود نداشته باشد. راهکار دیگر دولت نیز برای خروج از سقوط بازار سرمایه، تقویت بازارهای کالا و انرژی و تعیین قیمت محصولات تولیدی بخش خصوصی در بورس و قیمتگذاری کالاهای اساسی و انحصاری توسط دولت است. وی ادامه داد: یک راهکار دیگر هم پیشبینی احکام مختلف برای رفع موانع نظام بانکی ازجمله افزایش سرمایه بانکهاست و تلاش برای وصول مطالبات غیرجاری بانکها از مشتریان بدحساب از دیگر راهکارهای خروج از وضع سقوط بازار سرمایه است.
انتشار شاخص قیمت بهصورت ساده و موزون
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: شاخصی که الان در بورس حاکم است صرفا شاخص قیمت نیست و این شاخص از سال 87 شروع به محاسبه شده و ما در شورای بورس تصمیم گرفتیم که شاخص قیمت را بهصورت ساده و موزون منتشر کنیم. طیبنیا در پایان خطاب به مردم و فعالان مردمی بازار سرمایه گفت: سرمایهگذاران باید به طبیعت بازار سرمایه توجه کنند و با تنوعبخشی به سرمایهگذاریهای خود بهویژه از طریق صندوقهای سـرمـایـهگـذاری ریسک سرمایهگذاری خود را به حداقل ممکن برسانند زیرا بازار سرمایه نسبت به نرخ بازدهی انتظاری بسیار حساس است و به همین دلیل تصمیمات، اخبارها و سیاستها قویا بر بازار سرمایه موثر است.