هفته گذشته شاهد افت و خیز شاخص در کانال 64هزار بودیم، بهطوری که شاخص کار خود را با عدد 64858 آغاز کرد و تا عدد 64301 واحد نیز نزول داشت، اما با رشدی 622 واحدی تا روز سهشنبه به عدد 64923 رسید اما مجددا نزول پیدا کرد و با افت خفیف 60واحدی به کار خود در هفته ابتدایی تابستان پایان داد و در عدد 64862 قرار گرفت. ارزش معاملات نیز در این هفته روندی تقریبا صعودی داشت، بهطوریکه از 87 میلیارد تومان در نخستین روز هفته به رقم 190 میلیارد تومان در روز سه شنبه رسید، اما هفته را با 106 میلیارد تومان به پایان رساند که البته در تحقق چنین ارقامی معاملات بلوکی حقوقیها تاثیر بسزایی داشتهاند.
حجم معاملات هم روندی همچون ارزش آنها داشت و تا روز سهشنبه دارای روند افزایشی بود، اما جلسه آخر معاملات را با افت پشت سر گذاشت، البته علت این افتوخیز در هفته گذشته چیزی جز اخبار سیاسی و مهمترین آنها یعنی مذاکرات نبود. همانطور که مشخص است، روز قبل از موعد پایانی مذاکرات یعنی سهشنبه شاخص با رشد مواجه شده و تا مرز ورود به کانال 65 هزار واحدی نیز پیش رفته اما با انتشار خبر تمدید چند روزه مذاکرات، در آخرین جلسه معاملاتی هفته، همراه با شاخص، ارزش معاملات نیز دچار افت شده است. البته با توجه به حضور آقای آمانو در تهران به نظر میرسد، رسیدن به توافق بسیار نزدیک باشد و اکثر فعالان بازار انتظار رشد بازار را در روزهای پیشرو دارند،
اما نکته حائز اهمیت این است که در شرایط فعلی وجود ریسک غیرسیستماتیک سیاسی در تالار شیشهای تهران به وضوح دیده میشود که تقریبا میتوان گفت سرنوشت بازار سرمایه و اصلیترین قسمت آن را در دست گرفته است و سهامداران با انتشار هر خبری به فراخور ماهیت آن واکنش نشان میدهند. در این هفته گروه بانکی نیز بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص داشت و در عوض پالایشگاهیها بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص اعمال کردند. هفته اخیر خبر از تغییر روند عرضههای اولیه توسط سازمان بورس منتشر شد. طبق این خبر مدیران بورس تصمیم دارند از روش ثبت دفتری استفاده کنند و تا زمان آمادهسازی زیرساختهای این روش و نهایی شدن آن، عرضههای اولیه متوقف خواهند بود.
همچنین گفته میشود، بورس ارز و مسکن نیز راهاندازی خواهند شد اما در مور ساز وکار آنها و نحوه اجرایی شدن این تصمیمات توضیحاتی ارائه نشده است. بهطور مثال برای راهاندازی بورس ارز علاوه بر اینکه مستلزم یکپارچگی و مشخص بودن سیاستهای ارزی دولت است، نیازمند گسترش منابع ورودی و خروجی ارز به کشور و ثبات در بازارها نیز است. از دیگر اخبار هفته گذشته میتوان با موافقت وزارت صنعت و معدن با افزایش 10درصدی محصولات لبنی اشاره کرد. تایید این افزایش نرخ نیز شاید به این دلیل است که دولت قصد ندارد امسال هم یارانه شیر را پرداخت کند. سامانه تدان نیز در هفته گذشته رسما آغاز به کار کرد تا افراد مختلف بتوانند از نظرات شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری درخصوص صورتهای منتشر شده شرکتها استفاده کنند، البته طبق گفته مسئولان استفاده از امکانات این سامانه تا اطلاع ثانوی رایگان خواهد بود و احتمالا درخصوص قیمتگذاری و تعرفه استفاده از این سامانه بعدا اطلاعاتی منتشر خواهد شد.
به هر ترتیب همانطور که عنوان شد ریسک غیرسیستماتیک این روزهای بازار بالا رفته و رفتار سهامداران بسیار هیجانی است و با رسیدن و انتشار هر خبری دچار تغییر میشود اما به نظر میرسد با رسیدن به توافق، شاخص کل با حرکت هیجانی سهامداران، روند افزایشی پیدا کرده و با توجه به ارزنده بودن قیمت بسیاری از سهام و همچنین قرار گرفتن در محدوده حمایت، بورس ایران بتواند به روند نزولی دوساله خود پایان دهد.
* کارشناس بازار سرمایه