بهظاهر داستان طولانی سقوط قیمت نفت در بازارهای جهانی همچنان ادامه دارد. به گزارش رویترز، عربستان سعودی با ارائه تخفیف به مشتریان آسیایی و امریکایی در روز شنبه موجبات کاهش بیشتر قیمت نفت را در بازار فراهم کرده است. در همین رابطه کارشناسان و تحلیلگران حوزه نفت معتقدند، این کاهش قیمت درست یک هفته پس از مخالفت این کشور با کاهش سقف تولید اوپک بیانگر عزم جدی ریاض به منظور حفظ سهم خود از بازارهای جهانی نفت است.
قیمت رسمی فروش نفت عربستان و مخالفت این کشور که بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده نفت در جهان است با کاهش تولید نفت خام اوپک نشاندهنده رویکرد و موضع این کشور در قبال قیمت نفت در بازار است. در همین راستا، برخی کارشناسان بر این عقیدهاند که کاهش قیمت رسمی فروش نفت از سوی مقامات سعودی بیانگر تلاش آنها برای حفظ سهمشان از بازار بوده و برخی دیگر معتقدند، قیمتهای فعلی در بازار و قیمت رسمی فروش نفت عربستان تنها بازتابی از وضعیت فعلی بازار بوده و این قیمتها برای این کشور نفتخیز یک گام رو به عقب بوده و نمیتوان سیاستهای نفتی ریاض را نوعی آیندهنگری به حساب آورد.
گفتنی است، تخفیفهایی که عربستان سعودی در ماه ژانویه هر سال به خریداران آسیایی ارائه میکند از سال 2002 میلادی به اینسو همواره موضوع بحث کارشناسان و فعالان حوزه نفت و انرژی بوده است. این درحالی است که ریاض برای پنجمین ماه متوالی قیمت نفت صادراتی خود را به ایالات متحده کاهش داده است.
در این رابطه ریچارد مالینسون، تحلیلگر و مشاور در حوزه انرژی در مصاحبه با رویترز گفت: سعودیها با اقدامات اخیر خود به وضوح نشان دادهاند، تحت هیچ شرایطی حاضر به از دست دادن سهم خود از بازار نخواهند بود. مخالفت این کشور به همراه برخی دیگر از کشورهای عربی ثروتمند خلیج فارس با کاهش سقف تولید اوپک در نشست اخیر این سازمان موید همین مطلب است. پیشتر علی النعیمی، وزیر نفت عربستان در حاشیه اجلاس اوپک و در جریان مذاکرات با وزرای نفت کشورهای عضو اعلام کرده بود، کشورش با هرگونه کاهش تولید مخالف است زیرا اوپک باید از سهم خود از بازار دفاع کرده و هرگونه کاهش تولید به تقویت بیشتر کشورهای غیرعضو تولیدکننده نفت منجر خواهد شد.
این موضع سعودیها به خوبی نشان میدهد که این کشور برای حفظ سهم خود از بازار از کاهش بیشتر قیمت نفت صادراتی خود واهمهای نداشته و قصد دارد به هر ترتیب با نفت شیل صادراتی امریکا و سایر تولیدکنندگان نفت در دنیا به منظور حفظ سهم خود و کسب سهم بیشتر از بازارهای جهانی نفت رقابت کند. در این راستا و در پی اعلام کاهش قیمت نفت عربستان برای تحویل در ماه ژانویه قیمت نفت برنت دریای شمال دوباره با کاهش قیمت روبهرو شده و به کمتر از هفتاد دلار در هر بشکه رسید. با وجود کاهش قیمت ماهانه نفت صادراتی عربستان به امریکا و آسیا و همچنین تصمیم عراق به افزایش صادرات خود اوضاع برای نفت برنت چندان جالب به نظر نمیرسد، زیرا شرایط فعلی اجازه بازیابی به نفت برنت دریای شمال را نخواهد داد.
در این ارتباط تونی نونان، از کارشناسان و مدیران شرکت میتسوبیشی ژاپن در توکیو میگوید: در حال حاضر، نفت برنت به سمت بشکهای شصت دلار در حال حرکت بوده و به نظر نمیرسد، چیزی جلودار این سقوط قیمت در بازار باشد. گفتنی است، در پی کاهش قیمت رسمی نفت توسط عربستان سعودی قیمت نفت برنت به هجده سنت کاهش بشکهای 69دلار و 46سنت برای تحویل در ژانویه معامله شد. نونان ادامه داد: اقدام اخیر سعودیها برای کاهش قیمتها نشان میدهد، آنها همچنان خواهان حفظ سهمشان از بازار بوده و قصد ندارند تا از تولید نفتخام خود بکاهند.
رقابت کشورهای تولیدکننده نفت برای حفظ سهمشان از بازار در سال آینده و همزمان با افزایش میزان تولید نفتخام توسط عراق شدیدتر خواهد شد. پس از توافق بغداد با اقلیم کردستان عراق بر سر صادرات نفت خام انتظار میرود تا بغداد تولید نفت خام خود را افزایش دهد. از سوی دیگر، لیبی قصد دارد تا با راهاندازی دوباره میدان نفتی الشراره که بزرگترین میدان نفتی این کشور به شمار میرود، تولید نفت از این میدان را از سر بگیرد.
به گفته تونی نونان، از مدیران شرکت میتسوبیشی در مورد افزایش رقابت در بازار برای سال آینده میگوید: زمستان سردی که در پیش است ممکن است اندکی قیمت نفت را افزایش دهد، اما انتظار میرود پس از پایان دوره پیک خرید نفت در سه ماهه اول سال آینده قیمتها دوباره کاهش یابند.
طبق گفته تحلیلگران در نظرسنجی ماهانه رویترز قیمت نفت طی دوسال آینده پس از تجربه سقوطی که در پنج سال اخیر بیسابقه بوده است، افزایش قیمت را تجربه خواهد کرد. به گفته کارشناسان قیمت برنت در سال 2015 به 82 دلار و 50 سنت خواهد رسید. طبق تحلیل جید فو ، مدیر سرمایهگذاری در موسسه هارت وود در لندن، اگرچه سقوط قیمت نفت در بازارهای جهانی ممکن است پروژههای کشف میدانهای گازی و نفتی را که ارزش آنها بیش از 150 میلیارد دلار باشد، موقتا به حالت تعلیق درآورده باشد، اما میتواند موجب افزایش قدرت خرید شهروندان در ایالات متحده شده و از این طریق به رشد اقتصاد جهانی کمک کند.
فو افزود: به عقیده ما افزایش قدرت خرید شهروندان امریکایی به مراتب از نوسانات موجود در بازارهای جهانی نفت و میزان تولید نفت مهمتر است. زیرا افزایش توان مردم امریکا برای خرید خبر بسیار خوبی برای اقتصاد جهانی بوده و سبب رشد آن خواهد شد.