تـحـلـیـل قـیمتها در سررسیدهای آتی سکه معمولا در دورههای رشد و در دورههای رکود متفاوت خواهد بود. بهطوریکه در دورههای رشد، فاصله قیمتی و سود مورد انتظار در سر رسیدها بالاتر از سود بانکی بوده و در دورههای رکود، این فاصله به سود بانکی نزدیک شده و حتی ممکن است پایینتر از این رقم قرار گیرد. در حال حاضر، سود بانکی را معادل با سود اوراق مشارکت و سود سالانه بدون ریسک در نظر میگیریم که معادل با 22 درصد سالانه خواهد بود. در ضمن، بنا به دلایل بنیادی در بسیاری از مواقع حباب قیمتی مثبت یا منفی در سکه نقدی نسبت به قیمتهای جهانی در بازار مشاهده میشود که این رقم معمولا حداکثر بین (10 هزار الی 15هزارتومان) خواهد بود.
تحلیل فعلی قیمتی برای سکه نقدی
در بازار سکه نقدی دو سطح حمایت و مقاومت قوی داریم سطح حمایتی، ناحیه قیمتی 970هزار-960هزار تومان بوده که تازمانی که قیمتها بالای این سطح قرار دارند، امکان رشد قیمتها در کوتاهمدت وجود دارد ولی افت قیمت زیر این سطح قیمتی به معنای کاهش بیشتر در قیمتهای سکه نقدی خواهد بود. سطح مقاومت قیمتی مهم نیز ناحیه قیمتی 1000000-1010000 تومان بوده و تازمانی که قیمتها زیر این سطح قرار دارند همچنان امکان افت قیمتها را خواهیم داشت ولی عبور قیمت از این سطح به معنای ادامه رشد قیمتی در بازار سکه نقدی خواهد بود و انتظار داریم دستکم تا هفته آینده قیمتها در این ناحیه قرار داشته باشند که بازار آتی نیز به تناسب با این قیمتها حرکت خواهد کرد.
در جدول زیر سود مورد انتظار در هر یک از سر رسیدهای آتی سکه براساس آخرین قیمتهای تسویه روز پنجشنبه (07/12/1393) و نرخ جهانی طلا معادل با 1206 دلار محاسبه شده است. (جدول)
بازده فعلی در سررسیدها نشاندهنده دوره رکود در بازار سکه است. زیرا در حال حاضر، در بیشتر سررسیدها بازده مورد انتظار کمتر از بازده بدون ریسک (22درصد) است. در ضمن تا ماه گذشته، سکه دارای حباب منفی بود که در حال حاضر، این حباب منفی از بین رفته و با توجه به فرمول محاسبه ارزش سکه که معادل با (قیمت دلار * قیمت اونس/ 4.25) که با دلار 3435 تومانی و قیمت جهانی اونس طلا در قیمت 1206 دلار قیمت سکه معادل با 974731 تومان خواهد بود که با توجه به ارزش ضرب، قیمت فعلی 988 هزار تومانی تقریبا قیمتی متناسب و منطقی برای سکه نقدی خواهد بود که تنها با تغییر در قیمتهای دلار و قیمت جهانی طلا این رقم تغییر خواهد کرد.
فرصت آربیتراژ در بازار آتی سکه
زمانی که در دوره رونق بازار قرار داریم، انتظار رشد قیمتها باعث ایجاد فاصله قیمتی مناسب در بین سررسیدهای بازار آتی سکه میشود و این فاصله فرصت آربیتراژ (فروش سکه نقدی در سررسیدهای آتی و خرید سکه نقدی در بازار نقدی که این فاصله قیمتی معادل با سود تعریف شده خواهد بود و در نهایت تحویل سکههای خریداری شده نقدی در زمان سررسید و کسب سود تعریف شده) ایجاد خواهد کرد. در حال حاضر، با توجه به سود موردانتظار در سررسیدها مطابق جدول بالا که کمتر از بازده بدون ریسک (22 درصد) است باعث شده، فرصت آربیتراژ در بازار نیز وجود نداشته و یکی از دلایل رکود و کاهش حجم معاملات همین موضوع است. در صورت افزایش سود مورد انتظار در این بازار به تدریج فرصتهای آربیتراژ ایجاد شده و افزایش حجم معاملات را نیز شاهد خواهیم بود.
معاملات آنلاین آتی سکه طلا
حدود شش سال از زمان راهاندازی معاملات آتی سکه طلا در بورس کالا میگذرد و مدت زیادی بود که باوجود تمایل بسیار زیاد فعالان بازار آتی سکه و ابراز تمایل مسئولان بورس کالا، راهاندازی معاملات آنلاین سکه به تابویی تبدیل شده بود که بالاخره با فراهم شدن نرمافزار بومی این معاملات، در تاریخ 20/11/1393 به طور رسمی معاملات آنلاین آتی سکه در بازار معاملات ابزار مشتقه بورس کالا افتتاح شد.
شـرکـتهای کارگزاری علاقهمند در حال عقد قرارداد با شرکت ارائهدهنده و گرفتن مجوز از سازمان بورس هستند، که انتظار میرود نخستین قراردادهای آنلاین آتی سکه در اسفندماه امسال مورد معامله قرار گیرد.
این مسئله میتواند سرعت معاملات را به طور بیسابقهای افزایش دهد (هنوز ارائه دستور خرید یا فروش در این بازار براساس روش سنتی تلفنی انجام میگیرد) که این اتفاق را باید به فال نیک گرفت و امید میرود به ایجاد بازاری کارا در این حوزه منجر شود، بهطوریکه تغییرات در عوامل موثر این بازار با سرعت بیشتری در معاملات آتی سکه نمود یابد و با رونق بیش از پیش این معاملات، به سمت بازاری قابل اتکا برای پوشش ریسک که همان کارکرد اصلی بازار معاملات ابزار مشتقه است حرکت کنیم و در آینده نیز معاملات قرارداد آتی مبتنی بر داراییهای دیگر نیز به این بازار اضافه شود.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه