وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در تازهترین برآورد خود تاکید کرده است هر یک درصد رشد در وضع امروز اقتصاد ایران نیازمند صدهزار میلیارد تومان سرمایه است. با احتساب حتی هر دلار معادل 4 هزار تومان، برای دستیابی به یک درصد رشد بالاتر باید 25میلیارد دلار سرمایه جذب شود. به این ترتیب اقتصاد ایران برای ایجاد شغل پایدار و ثابت و کمنوسان و رشد 8 درصدی در یک دوره پنج ساله نیازمند سالانه حداقل 200 میلیارد دلار سرمایه خواهد بود و همچنین با توجه به یک برآورد انجام شده از طرف موسسه تحت ریاست مشاور ارشد اقتصادی که فقط 130میلیارد دلار آن از داخل قابل تامین است.
این اعداد و ارقام نشان میدهد که ایران بدون جذب سرمایه خارجی در شرایط دشوار قرار میگیرد. با توجه به اینکه مناسبات ایران و نظام اقتصاد جهانی در موقعیت مناسبی قرار گرفته است و میتوان امیدوار بود که از روزهای سخت فقدان تعامل عبور کردهایم، جذب سرمایه خارجی آسان شده است. اما موضوع بسیار بااهمیت این است که ایران چه ظرفیتهایی برای جذب سرمایه دارد. اگرچه نفت و گاز و پتروشیمی و حتی خودروسازی و حمل و نقل از بخشهای مهم و دارای ظرفیت اقتصادی برای جذب سرمایه خارجی هستند، اما گردشگری بدون تردید یک مزیت بسیار استثنایی و پراهمیت است.
با توجه به اینکه بخش عمدهای از فعالیتهای مرتبط با گردشگری در اختیار بخش خصوصی است، کافی است که برخی از شرایط آماده شود، برخی از مقررات و قانونهای بازدارنده در مسیر جذب سرمایه خارجی برای ساخت تاسیسات زیربنایی باید تعدیل شود و بعضی از سختگیریهای غیرضروری و سلیقهای که مبنای قانونی ندارد باید حذف شود و راه برای ورود گردشگران باز شود.
ایران توانایی فوقالعادهای دارد که گردشگرانی را در چهار گوشه پهناور و جذاب خود جذب کند و علاوه بر اینکه درآمد ارزی مناسبی داشته باشد و به رشد اقتصادی کمک کند، اشتغال پایدار و باثبات نیز پدیدار سازد. شاید در نگاه اول دشواریها و سدهای ذهنی و مادی پدیدار شده برای ورود گردشگر چندان بهچشم نیایند، اما وقتی به ژرفای داستان توجه کنیم میبینیم ایران به چه دلایل عجیبی خود را از گردشگری و درآمد سرشار آن محروم کرده است.
* نایبرئیس کمیسیون گردشگری اتاق تهران