مستاجر هستند، اساسا طبق قانون اجارهبهای مستاجر باید سالانه فقط 15 تا 20 درصد افزایش پیدا کند اما اجاره واحدهای صنفی اطراف حرم سالانه حدود 50درصد افزایش قیمت پیدا میکند.
علیرضا ارزانی، رییس اتحادیه آجیل و خشکبار مشهد در گفتوگو با «فرصت امروز» درتشریح علت عدم ثبات قیمت در بازار سوغات مشهد، گفت: درتمام دنیا اتحادیهها و سندیکاها در تنظیم بازار بسیار قدرتمند هستند اما در کشور ما اتحادیهها فرمالیته و خلع سلاحاند، بهطوریکه وقتی یک واحد صنفی تخلف میکند، تا نامهنگاری صورت گیرد و به دست تعزیرات حکومتی برسد حدود شش الی هفت ماه زمان میگذرد که این امر باعث عدم توجه واحدهای صنفی به رعایت قوانین شده است.
در حال حاضر بیشترین مصرف آجیل و خشکبار کشور در شهر مشهد است بهطوریکه زائران، خشکباری چون نخودچی و کشمش را بهعنوان سوغات میبرند، مقداری خشکبار نیز برای مدتزمان سفر خود خریداری میکنند.
قیمت پرفروشترین نوع نخودچی 4500 تومان است
انحصار تولید کشمش شهرستان کاشمر و نخودچی شهرستان مراغه در نزدیکی شهر تبریز است اما بهعنوان سوغات مشهد معروف هستند، به همین علت میانگین قیمت نخودچی در اطراف حرم 3000 تا 5000 تومان و قیمت پرفروشترین نوع نخودچی 4500 تومان است. اینکه چرا مغازهدار نخودچی خام را کیلویی 8000 تومان میفروشد جای سوال دارد.
واحدهای صنفی اطراف حرم باید سالی 500 میلیون اجاره بپردازند
اگر تعزیرات حکومتی نظارت بر عرضه کالا، قیمت اجناس در بازار و سود قانونی فروش کالا از سوی واحدهای صنفی دارد، آیا نظارتی بر اجارهبهای واحدهای صنفی هم دارد؟ در حال حاضر یک واحد صنفی در اطراف حرم باید سالی 400 تا 500 میلیون اجاره بدهد اما همان مغازه در نقطهای دیگر از شهر سالی فقط 20 میلیون اجاره میپردازد بهطوریکه یک واحد صنفی در اطراف حرم باید 300 میلیون بهعنوان اجاره در ابتدا بپردازد و بعد وارد مغازه برای کسبوکار شود و پس از 365 روز تخلیه یا باید اجارهنامه خود را تمدید کند.
90 درصد واحدهای صنفی اطراف حرم مستاجر هستند
درحال حاضر 90 درصد واحدهای صنفی اطراف حرم مستاجر هستند به همین جهت براساس قانون اجاره بهای مستاجر باید سالانه فقط 15 تا 20 درصد افزایش پیدا کند اما اجاره واحدهای صنفی اطراف حرم سالانه حدود 50 درصد افزایش قیمت پیدا میکند که این مهم مستلزم نظارت جدی تعزیرات حکومتی و سازمان امور مالیاتی است.
گوش زوار امام رضا(ع) را میبرند
درحال حاضر برخی از کاسبان اطراف حرم مطهر امام رضا(ع) با کسب سودهای غیرقانونی از فروش اجناس خود گوش زوار را میبرند بهطوریکه اکنون متاسفانه فرهنگ تکریم زائر برعکس شده است.
کمفروشی هم در میان کاسبان رایج شده است
در حال حاضر علاوه بر گرانفروشی، کمفروشی هم در میان برخی کاسبان بسیار رواج پیدا کرده بهطوریکه فروشنده چهار گرم زعفران را تحت عنوان یک مثقال زعفران به زوار میفروشد.
سود قانونی فروش خشکبار 12 درصد است
قیمت اجاره مغازهای که اطراف حرم است به هیچ عنوان 300 میلیون نیست اما به علت همسایگی با حرم مطهر امام رضا(ع) بیش از 400 میلیون اجارهبهای آن باید پرداخته شود، به همین علت دولت باید هر چه سریعتر با متعادل کردن اجارهبها و تنظیم سود قانونی فروش خشکبار که 12 درصد است از فروشندگان و مصرفکنندگان حمایت عملیاتی کند.
ضرورت درجهبندی سود فروش خشکبار به منظور کوتاهی دست متخلفان
دولت باید با اصلاح قانون به منظور کوتاهی دست متخلفان سود قانونی انواع خشکبار را درجهبندی کند بهطوریکه سود قانونی از فروش خشکبار درجه یک باید 20 درصد، خشکبار درجه دو 16درصد و خشکبار درجه سه 12 درصد شود.
آمار دقیقی از حجم مبادلات سوغات و کالا در فصل تابستان در دست نداریم اما آجیل و خشکبار محصولی فصلی است که از ماه ششم تا ماه دوازدهم در کشور کشت و تولید میشود اما در شهر مشهد به علت وجود زوار 12 ماه سال آجیل و خشکبار
مصرف میشود.
اطراف حرم تبدیل به بازار مکاره شده است
میزان درآمدها با توجه به افزایش تعداد پاساژها، واحدهای تجاری و صنفی در اطراف حرم بسیار افزایش پیدا کرده است اما این افزایش تعداد واحدهای تجاری و صنفی باعث شده که اطراف حرم تبدیل به بازار مکاره شود بهطوریکه در گذشته در یک زمین هزار متری فقط 20 مغازه ساخته میشد اما در حال حاضر در این میزان زمین 250 مغازه ساخته میشود که معمولا از نظر بهداشت با مشکل مواجه هستند بهطوریکه بسیاری از این واحدهای صنفی از امکانات بهداشتی چون آب برای شستوشو
بهرهمند نیستند.
درخصوص عدم رعایت بهداشت از سوی واحدهای صنفی تا به امروز جلسات متعددی با سازمان بهداشت مشهد تشکیل دادهایم، بهطوریکه در زمان ساخت واحد صنفی به امکانات بهداشتی واحدهای تجاری چون وجود آب برای شستوشو توجهی نشده است به همین جهت در زمان تخصیص مجوز پروانه کسب از سوی اتحادیه، سازمان بهداشت مشهد اجازه صدور پروانه کسب از سوی اتحادیه را به علت عدم رعایت بهداشت نمیدهد که این امر باعث تضرر واحدهای صنفی شده که مستلزم توجه جدی مسئولان
ذیربط است.