درحالیکه قیمت محصولات و کالاها بهویژه تولیدات داخلی بهدلیل افزایش قیمت تمامشده، هر روز رو به گرانی میگذارند و روند افزایشی به خود میگیرند شاید تنها خبری که رسانهها در روزهای اخیر منتشر کردند و از کاهش قیمت خبر میداد، ارزان شدن قیمت مرغ بود. صنعت مرغداری، بعد از نفت، بزرگترین صنعت در کشور بهشمار میرود و گرچه مونتاژ و وابسته به واردات است، اما افزون بر تامین نیازهای داخلی، مازاد تولید برای صادرات نیز دارد. توان تولید سالانه حدود دو میلیون تن مرغ و نزدیک به یکمیلیون تن تخممرغ، نشان از توانمندی تولیدکنندگان کشور دارد، اما بهدلیل واردات بیش از 90 درصد از نهادهها، مرغداران همواره در سالهای اخیر با مشکلاتی مواجه بودهاند. دغدغههای تامین و تهیه علوفه و خوراک، تهیه و خرید جوجه یکروزه و دارو، مبارزه و مقابله با انواع بیماریهای طیور، افزایش قیمت تمامشده تولید و طولانیبودن زمان پرورش مرغ که هزینههای بیشتری را به تولیدکنندگان تحمیل میکند، همه و همه، چالشها و دشواریهای تولیدکنندگان این محصول مهم و استراتژیک است که همچنان توان مرغداران را گرفته است.
مرغدار ضرر میدهد و چارهای ندارد
رحمان یزدانمهر، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای مرغداران ساری و میاندورود، در این زمینه به «فرصت امروز» میگوید: قیمت مرغ در مرغداریها از کیلویی 4100 تا 4800تومان متغیر است. این قیمت پاسخگوی هزینههای گران تولید نیست و قیمت تمامشده تولید برای مرغداران گزاف است و اختلاف بسیار زیادی با نرخ فروش دارد. به بیانی دیگر، مرغدار ضرر میدهد اما همچنان تولید میکند چون چارهای ندارد.
وی نسبت به کاهش قیمت مرغ هشدار داده و میافزاید: در روزهای گذشته زمانی که قیمت جوجه یکروزه کاهش یافت، نسبت به این موضوع هشدارهایی داده بودیم و در نشستهایی که با مسئولان استان داشتیم، پیامدهای کاهش قیمت مرغ را متذکر شدیم، اما گویا گوش شنوایی نیست. مرغداران هم نالهشان به جایی نمیرسد و به قولی آنچه به جایی نرسد فریاد ما مرغداران و تولیدکنندگان است!
این مرغدار پیشکسوت اظهار میکند: اگر روند جوجهریزی و مازاد تولید مرغ مدیریت نشود، بازار با انباشتی از مرغ روبهرو میشود، این در حالی است که بازار نیز کشش بیشتر خرید ندارد و این مسئله پیامدهای نامطلوبی به جا خواهد گذاشت. دولت باید تدابیری برای ایجاد زیرساختهای صادراتی و صادرات مرغ بیندیشد. در غیراین صورت مشکلات تولیدکنندگان بیشتر خواهد شد.
ذائقه روسها مرغ ایرانی را میپسندد؟
راهکارهای صادراتی که دولت در ماههای اخیر به مرغداران وعده داده بود نیز هنوز محقق نشده و حدود 130هزار تن مرغ در سردخانهها تلنبار شده و تاریخ مصرفشان رو به پایان است. هرچند در هفتههای گذشته و با تحریمهای روسیه برخی به صادرات مازاد مرغ به این کشور اروپایی خوشبین بودند، اما یزدانمهر میگوید: نشستهایی در سطح استان و کشور برگزار و وعدههایی نیز برای صادرات داده شد. هیاتهایی از کشور برای تامین بخشی از بازار مرغ روسیه به این کشور سفر کردهاند، اما هنوز خبری نشده است. مرغ ترکیه و تایلند نیز موردپسند روسها واقع نشد و برچسب بیماریهایی مانند سالمونلا بر تولید مرغ این کشورها زدهاند؛ حال آیا در چنین وضعیتی مرغ ایرانی میتواند نیازها و خواستههای روسها را برآورده کند؟
زیرساختهای صادراتی آماده نیست
درحالیکه عدهای خبر از صادرات آزمایشی 500 تنی مرغ ایرانی به روسیه میدهند، اما محمود حجتی، وزیر کشاورزی، در گفتوگوی اختصاصی با «فرصت امروز» از مبادله نشدن موافقتنامه سازمان دامپزشکی ایران و روسیه خبر میدهد و میگوید: این موضوعی نیست که بتوان یکروزه آن را انجام داد، بلکه نیاز به بازه زمانی خاص و ایجاد زیرساختها دارد. موافقتنامه فنی لازم باید میان دو کشور مبادله شود و کارهای فنی باید انجام گیرد. ما هنوز نتوانستهایم موافقتنامه دامپزشکیمان را با روسیه تبادل کنیم. وی درخصوص استانداردهای مورد پذیرش روسیه برای واردات محصولات کشاورزی ایران، اظهار میکند: روسیه میتواند بازار مناسبی برای محصولات کشاورزی ما باشد. در این زمینه صادرکنندگان ما در حال رفتوآمد و بررسی این بازار هستند و بازار صادرات مرغ و تخممرغ را هم پیگیری و بررسی میکنند. حجتی همچنین درباره ذخیره مرغ در کشور و سرآمدن زمان مصرف آنها میگوید: ذخیره مرغی که در کشور وجود دارد با استفاده از مازاد تولید برای تنظیم بازار داخلی در نظر گرفته شده است و برای صادرات نیست. صادرات مرغ باید براساس کشور هدف و سفارشی که میدهد، انجام شود.
برای این منظور و پس از ثبت سفارش، مرغهای قابلقبول از بازار جمعآوری و صادر میشود. در زمینه سرآمدن تاریخ مصرف مرغهای ذخیرهشده نیز مسئولان مربوط در تلاشاند تا زمان و تاریخ تولیدها را به روزرسانی و سپس به بازار عرضه کنند.