سه شنبه, ۲۹ آبان(۸) ۱۴۰۳ / Tue, 19 Nov(11) 2024 /
           
فرصت امروز

تسویه بدهی دولت و رونق اقتصادی

8 سال پیش ( 1394/10/9 )
پدیدآورنده : مهدی خاکی فیروز  

رکود طولانی‌مدت اقتصادی، آسیب‌های اقتصادی و اجتماعی متعددی را به همراه داشته که مهم‌ترین آنها، کاهش فرصت‌های شغلی در جامعه است. به همین دلیل عبور از آن، به هدف مشترک دولت و ملت تبدیل شده است. علائم اولیه عبور از رکود که همزمان با توافق‌های بین‌المللی ظاهر شده‌اند، این امید را در دولت، فعالان اقتصادی و عموم مردم ایجاد کرده است که بهار اقتصاد ایران در راه است و یخبندان رکود، چندان دوامی ندارد.

با این حال انتظار می‌رود این حرکت سریع‌تر به نتیجه برسد، چون تحمل آن در روزهای پایانی به‌مراتب سخت‌تر است. بنگاه‌های اقتصادی اگر چربی اضافه‌ای داشته‌اند که آنها را تاکنون از مرگ و ورشکستگی در امان نگه داشته باشد، دیگر به مرحله‌ای رسیده‌اند که تاب و توان‌شان از دست رفته است. حال و روز آنها درست مثل روزه‌دارانی است که چند دقیقه مانده به مغرب، گوش به رادیو سپرده‌اند تا هرچه زودتر فرصت افطار فرارسد. ثانیه‌های پایان روز، به‌سختی شمارش می‌شوند. شتابی که مردم انتظار دارند نباید دولت را دچار شتاب‌زدگی کند و راه‌هایی را برگزیند که بهترین نیستند.

584634835835835358544689466946646

در هفته‌های اخیر ایده تزریق مالی از منابع عمومی به صنایع خودرو و لوازم خانگی در دست اجراست که تحریک اندکی در اقتصاد کشور به همراه داشته‌اند. مسئولان بانک مرکزی گام بعدی را افزایش وام خرید مسکن می‌دانند. این برنامه‌ها در حالی مطرح و اجرا می‌شود که دولت در دو سال گذشته سیاست‌های مالی انقباضی را برگزیده بود. بیان رسمی این بود که این سیاست‌ها برای پرهیز از تورم است اما چرخش اخیر نشان داد که اقتصاددان‌های نزدیک به دولت می‌دانستند که تزریق مالی پیش از توافق برجام، تورم را به همراه می‌آورد ولی رکود پابرجا می‌ماند. اما این بار دولت پذیرفته که عبور از رکود هم ممکن است و هم ضروری و بهای آن نیز تورم است. 

تا اینجای کار قابل تقدیر است اما مشکل از جایی پدیدار می‌شود که قرار است اولویت‌های باز شدن دریچه‌های تزریق پول تعیین شود. مسکن، خودرو و صنایع لوازم خانگی همگی از ظرفیت نسبی برای تحریک اقتصاد برخوردارند ولی آیا همین شرط کافی است. یکی از تبعات همزمانی رکود اقتصاد و رفتارهای خاص دولت پیشین، کاهش سرمایه اجتماعی است. سرمایه‌ای که از کف رفتن آن، برابر است با بی‌اعتنایی جامعه فعالان اقتصادی به نقدینگی غیرپولی. ایجاد بنگاه‌های جوان اقتصادی نیز در چنین شرایطی به تعویق افتاده است. این پدیده‌ها، صرفا اقتصادی نیستند و به همین دلیل از چشم مدیران بانک مرکزی، کم‌اهمیت هستند. دولت اگر پیشگام بازسازی اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی نشود، نمی‌تواند با مدیریت صرفا اقتصادی، مشکلات اقتصاد را حل کند.

یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در این حوزه، بدهی انباشته شده دولت به بخش خصوصی است. دولت منابع مالی خود و بانک‌های دولتی را به سمت خودروسازها و صنایع خانگی هدایت می‌کند اما هنوز تقویم مشخصی برای پرداخت بدهی خود به بانک‌ها، سازندگان تجهیزات نفت و برق، نیروگاه‌ها، پیمانکاران راهسازی و دیگر طلبکاران خود تنظیم نکرده است. در حالی که ارائه چهره خوش‌حساب از دولت، می‌تواند آثار مثبت اقتصادی به همراه داشته باشد. همچنین که منصفانه نیست دولت به بخش‌هایی از اقتصاد ملی بدهکار باشد اما رفتارهای سخاوتمندانه‌ای در قبال دیگر بخش‌ها داشته باشد.

* روزنامه‌نگار اقتصادی

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/r9vy08jI
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
خرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامواردات و صادرات تجارتگرامچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانکمک به خیریهسریال ازازیللوازم یدکی تویوتاتخت خواب دو نفرهگالری مانتوریفرال مارکتینگ چیست؟محاسبه قیمت طلاماشین ظرفشویی بوشآژانس تبلیغاتیتعمیرگاه فیکس تکنیکتور سنگاپورتولید کننده پالت پلاستیکیهارد باکستالار ختمبهترین آزمون ساز آنلایننرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکیقرص لاغری پلاتینirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگرامگیفت کارت استیم اوکراینمحصول ارگانیکبهترین وکیل شیرازخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلقیمت ملک در قبرس شمالیچوب پلاستضد یخ پارس سهندخرید آیفون 15 پرو مکسمشاور مالیاتیقیمت تترمشاوره منابع انسانیخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختاکستریم VXدانلود آهنگ جدیدلمبهخرید جم فری فایر
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه