یک تحلیل تازه نشان می دهد که دستور کار دونالد ترامپ اقتصاد آمریکا را در مخاطره بحران اقتصادی قرار می دهد و این در حالی است که طرح های هیلاری کلینتون بیشترین تاثیرات مثبت را دربر خواهد داشت.
موسسه اقتصادی آکسفورد، این دو کاندیدای ریاست جمهوری را در کنار هم قرار داده و آنها را تجزیه و تحلیل کرده است؛ کلینتون برای اقتصاد بهتر خواهد بود.
اگر ترامپ تمام سیاست های خود را اعمال کند - هرقدر هم که این کار سخت باشد - اقتصاد در وضعیتی قرار می گیرد که یک تریلیون دلار و 4میلیون شغل را از دست خواهد داد. تحت سیاست های کلینتون تا سال 2021، اگر او همه سیاست های خود را اجرا کند، 200هزار شغل جدید اضافه خواهد شد. پیتر ناوارو، مشاور سیاسی ارشد ترامپ، ارزیابی موسسه آکسفورد را رد کرده و آن را یک تحلیل مضحک نامیده است.
ناوارو به سی. ان. ان. مانی گفت: «این یک پروپاگاندای سست و کوته بینانه است که مزایای فوق العاده برنامه های اقتصادی ترامپ را نادیده می گیرد.» آکسفورد می گوید که این موسسه هیچ گونه دستورکار سیاسی ندارد و مدل های اقتصادی آن بی طرفانه و تا میزان بالایی قابل اعتناست. آکسفورد تیمی از اقتصاددانان دارد که روی این تحلیل ها کار می کنند.
تجارت
ترامپ: او با تعرفه های مکزیک و چین مخالفت کرده است، که این امر می تواند رابطه با این کشورها را تحریک و زمینه یک جنگ تجاری را فراهم سازد. در این صورت فروش محصولات تجاری آمریکایی در چین و مکزیک - دومین و سومین شرکای تجاری آمریکا - آسیب خواهد دید.
کلینتون: با وجود مخالفت کلینتون با پیمان مشارکت کشورهای حاشیه اقیانوس آرام، موضع تجاری او تا حد زیادی در راستای سیاست های فعلی دولت اوباما است. آکسفورد چنین برآورد می کند که سیاست های تجاری او تاثیرات چندان متفاوتی ایجاد نخواهد کرد.
مالیات
ترامپ: ترامپ گفته است که تعداد مالیات ها را از هفت بسته به سه تا کاهش خواهد داد. طرح کاهش مالیات های ترامپ می تواند ابتدا اقتصاد را تقویت کند، اما در نهایت مجبورند با موضوع کاهش هزینه های دولت مواجه شوند. اگر هزینه های دولت با همان سرعت کاهش مالیات ها کم نشود، سیاست های مالیاتی ترامپ به اقتصاد صدمه خواهد زد، زیرا کسری بودجه فدرال را بیشتر خواهد کرد.
اما پیشنهادهای دیگر ترامپ چه در مسائل زیرساختی یا مثلا ساختن دیواری در مرز مکزیک، عملا هزینه های دولت را افزایش می دهد. ناوارو با کنار گذاشتن موضوع نیاز به کاهش هزینه های دولت، می گوید طرح کاهش مالیات ترامپ باعث افزایش رشد اقتصادی می شود. او چنین استدلال می کند که کاهش مالیات ها در طول 10سال تریلیون ها دلار به اقتصاد آمریکا اضافه خواهد کرد. وی تصریح کرد که خود مکزیک هزینه ساخت دیوار مرزی را خواهد پرداخت و مالیات دهندگان هزینه اش را نمی دهند.
کلینتون: طرح پیشنهادی او برای بالا بردن مالیات ها سرعت رشد اقتصادی را کم می کند، اما می تواند با هزینه شدن برای جاده، پل ها و بزرگراه های تازه توازن ایجاد کند.
گِرِگ داکو، اقتصاددان ارشد موسسه آکسفورد می گوید: «تاثیر مثبت افزایش هزینه های دولت اثرات بالا رفتن مالیات را جبران خواهد کرد.» آکسفورد همچنین اشاره می کند که اگر کلینتون طرح حداقل حقوق خود را پیاده سازی کند برای اشتغال مفید خواهد بود.
آکسفورد پیش بینی می کند که کلینتون بدون اصلاحات حداقل حقوق و بدون تغییر سیاست تقریبا 800هزار شغل اضافه می کند. اما با اصلاحات حداقل دستمزد، تنها 200 هزار موقعیت شغلی بیشتر ایجاد می کند، زیرا کارفرمایان تعداد استخدام ها و ساعات کاری را کاهش خواهند داد.
مهاجرت
ترامپ: وعده او برای اخراج حدود 11 میلیون مهاجر غیرقانونی کمر اقتصاد آمریکا را خم خواهد کرد. گروه آکسفورد تخمین زده است که ترامپ در شرایط واقع گرایانه تنها می تواند 600 هزار مهاجر ثبت نشده را اخراج کند، اما اخراج تعداد کثیری از مردم نیروی کار را ضعیف می کند و هزینه کردهای مصرف کنندگان را که موتور پشتیبان رشد اقتصادی آمریکاست، کاهش می دهد.
کلینتون: برنامه های مهاجرتی او برای تامین راهی برای شهروند شدن مهاجران غیرقانونی تاثیر مثبتی بر افزایش نیروی کار در زمانی که به دلیل موج بازنشستگی در حال تضعیف است، ایجاد می کند.
اقتصاددانان باید توجه کنند کارکنان قانونی بیشتر از کارگران غیرقانونی تمایل دارند که سازنده باشند. در حال حاضر نرخ سازندگی در آمریکا پایین است و همین دارد رشد اقتصادی آن را به زیر می کشد. قانونی کردن شهروندان بیشتر می تواند به تقویت رشد اقتصادی کمک کند.
اعتماد عمومی
ترامپ: آمریکایی ها از عدم قطعیت بیزارند. چه درمورد خرید خانه باشد یا تصمیم گیری های تجاری یا سرمایه گذاری پول هایشان، آمریکایی ها می خواهند چشم انداز پیش روی خود را قبل از باز کردن کیف پول شان ببینند.
آکسفورد چنین استدلال می کند که ترامپ یک ریاست جمهوری «آزمون و خطا» ایجاد خواهد کرد که در آن سیاست هایی را اعمال می کند و بین 6 تا 12 ماه آنها را تغییر خواهد داد.
داکو می گوید: «کسب و کار کم خواهد شد و سرمایه گذاری پایین خواهد آمد زیرا مردم نمی دانند چشم انداز سیاست های موجود در 6 یا 12 ماه بعد چه خواهد بود.»
کلینتون: آکسفورد می گوید که او یکی از بهترین افراد شناخته شده در سیاست است. انتظار می رود که او بسیاری از سیاست های دولت فعلی اوباما را ادامه دهد. این امر چشم انداز روشنی در اختیار صاحبان کسب و کار و سرمایه گذاران می گذارد.