اقدام اخیر سعودیها در ارائه تخفیف قابل توجه در نفت خام صادراتیشان به ایالات متحده امریکا بار دیگر نگرانیها از کاهش بیشتر قیمت نفت را افزایش داد، تخفیفی که قیمت نفت خام اوپک را به کمتر از 80دلار در هر بشکه کاهش داد. به همین دلیل ناظران معتقدند که اوپک در آستانه تجربه یک جنگ قیمت جهانی در بازار نفت خام است.
در همین ارتباط اوپک نیز میزان تولید نفت خام خود را با وجود میزان تقاضای موجود در بازار ثابت نگه داشت که در نتیجه و براساس گزارش منتشر شده از سوی این کارتل نفتی قیمت نفت خام صادراتی آن به 78.67 دلار در هر بشکه رسیدکه این قیمت پایینترین قیمت برای نفت صادراتی اوپک در چهارسال اخیر بوده است. البته در این میان از افزایش بیسابقه تولید نفت در امریکا که به بالاترین میزان خود در سه دهه اخیر رسیده است و تاثیر آن بر قیمت نفت و همچنین ایجاد یک بازار جدید برای خریداران نفت خام در جهان نباید غافل شویم.
گفتنی است پس از تخفیف قابل توجه عربستان سعودی به امریکا در سوم نوامبر، ایران و عراق دو صادرکننده عمده دیگر نفت در اوپک نیز قیمت نفتشان را برای ارائه به مشتریان آسیایی خود در ماه جاری کاهش دادند.
در زمینه اقدام عربستان در کاهش قیمت نفت صادراتیاش به امریکا تحلیلگران بازار نفت یک دلیل عمده و اصلی را مطرح میکنند، به عقیده کارشناسان، افزایش میزان نفت تولید شده از سنگهای نفت زا در امریکا، عربستان را مجاب کرده تا با کاهش قیمت نفت خود به جنگ این افزایش تولید نفت در ایالات متحده برود.
در همین راستا آنتونی لرنر از کارشناسان بازار در مصاحبه با وال استریت ژورنال میگوید: بازار به این اقدام عربستان با دیدی منفی نگریست و به همین دلیل انتظار میرود که حتی در ایالات متحده نیز شاهد یک جنگ قیمت باشیم. اما منبع دیگری که به تصمیمگیران نفتی سعودی نزدیک بوده و نخواسته نامش فاش شود در مصاحبه با همین روزنامه گفت: هدف سعودیها از کاهش قیمت تنها تشویق پالایشگاهها و شرکتهای نفتی امریکایی به خرید نفت ارزانتر از عربستان و افزایش سودشان بود.
حال فارغ از اینکه انگیزه سعودیها از کاهش قیمت نفت خام صادراتیشان به امریکا چه بوده فعالان بازار و ناظران از تحلیلگران رسمی اوپک گرفته تا وبسایتهای خبری فعال در زمینه بازار نفت همه در مورد این موضوع که این اقدام عربستان منجر به ایجاد یک جنگ قیمت در جهان خواهد شد اتفاق نظر دارند.
در همین رابطه در عراق عادل عبدالمهدی، وزیر نفت این کشور در سخنانی که در پارلمان مطرح میکرد با تاکید بر اختلافات اعضای اوپک بر سر میزان تولید و قیمت نفت خام گفت: اعضای این سازمان برای حفظ سهم خود از بازارهای جهانی نفت مشغول نبرد با یکدیگرند. لازم به ذکر است که آژانس خبری قیمت نفت در روز چهارم نوامبر در گزارشی اعلام کرد که با اقدام اخیر عربستان در کاهش قیمت نفت خام صادراتیاش به امریکا بازار را دچار یک شوک و سردرگمی کرده است.
در این بین آژانس خبری قیمت نفت به نقل از نیویورک تایمز میگوید: معامله گران جهانی نفت در حال تصمیمگیری هستند که آیا اعضای اوپک و کشورهای غیرعضو اوپک در آستانه شروع یک جنگ قیمت جهانی هستند یا خیر؟ با توجه به شواهد موجود به نظر میرسد که پاسخ سوال مذکور مثبت است و خریداران نفت معتقدند که بازارهای نفتی در آستانه یک جنگ قیمت تمام عیار قرار دارند.
درست است که شرایط موجود در بازارهای جهانی نگرانکننده و درهم ریخته به نظر برسند اما این اخبار برای همه منفی محسوب نمیشوند و در این بین کسانی هستند که از کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی سود میبرند. برای مثال متوسط قیمت بنزین در امریکا براساس گزارشهای مختلف در روز چهارم ماه نوامبر به دو دلار و 97سنت رسیدکه در مقایسه با مدت مشابه در ماه اکتبر شش سنت کاهش نشان میدهد. همچنین مشتریانی که در ابعاد وسیعتر از مصرفکنندگان نفت محسوب میشوند نظیر هتلها، رستورانها و خطوط راهآهن از کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی منتفع خواهند شد.
در این بین اما شرکتها و صنایع تولیدکننده نفت و گاز هستند که متضرر خواهند شد. شرکتهای نفتی که در سالهای اخیر با توجه به ثبات و افزایش قیمتها ثروت کلانی را اندوختند و بر همین اساس دست به اکتشافات بیشتر و تولید نفت از سنگهای نفتزا زدهاند هماکنون با افت سود و کاهش درآمدهایشان روبهرو شدهاند و ارزش سهامشان از بیم کاهش سود این شرکتها به شکل روزافزونی در حال سقوط است.