رکود بازار مسکن پا به سه سالگی گذاشته و تمام عواملی را که شاید باعث تحریک بازار مسکن میشد هم مانند اعطای وامهای 50 میلیون تومانی نوسازی بافت فرسوده، وامهای 80، 60 و 40 میلیون تومانی برای افزایش قدرت خرید نتوانست بازار را تکان دهد و حتی خبر توافق در مذاکرات هستهای هم شوک قیمتی جو روانی برای افزایش معاملات مسکن ایجاد نکرد بنابراین رکود بازار عمیقتر از آن چیزی است که دولت برای آن برنامهریزی کرده است.
حال در این میان که رکود مسکن قیمت خانه را چنددرصدی ناچیز کاهش داد اما قیمت ساخت بالا رفت. یکی از عواملی که باعث افزایش هزینههای ساختشده افزایش 40 درصدی رسمی شهرداری برای صدور پروانه و مجوز ساخت است اما این نرخ رسمی 40 درصد در پروژههای بزرگ به 100 درصد هم رسیده است و دقیقا همین درصد به قیمت نهایی مسکن اضافه میشود.
بنابراین قیمت فروش اگر نگوییم کاهش داشته ثابت مانده اما هزینههای ساخت در هر روز در حال افزایش است و در این شرایط تنها برندگان بازار راکد مسکن؛ بساز بفروشهای فصلی هستند، چراکه این افراد برای سرمایهگذاری محدود وارد این بازار شدهاند و افزایش هزینههای ساخت را وارد قیمت نهایی میکنند و بعد از فروش سرمایه خود را از این بازار خارج میکنند این در حالی است که با افزایش قیمت مسکن سازندگان حرفهای برای پروژههای بعدی باید هزینههای بیشتری صرف خرید زمین و مصالح کنند چرا که تمام هزینهها افزایش یافته و متضرر اصلی در این شرایط فعالان حرفهای صنعت ساختمان هستند. در حال حاضر معادلات در بازار مسکن معادلات دو مجهولی است، درحالیکه هزینههای ساخت افزایش یافته و سازندگان اجازه افزایش قیمتها را ندارند چراکه افزایش قیمت صرفه اقتصادی ندارد و به ادامه رکود دامن میزند.
* رییس انجمن انبوه سازان استان فارس