در روز یکشنبه بیستم اردیبهشت ماه سالجاری 7770 تن انواع کاتد و مفتول مس از سوی شرکت ملی صنایع مس ایران (7500تن) و صنایع تولیدی دنیای مس کاشان (270 تن) عرضه شد که در نهایت 860 تن از آن به قیمتهای پایه عرضه دادوستد شد. بررسیها نشان میدهد 360 تن از حجم معاملات مذکور مربوط به مس کاتد و مابقی (500تن)مربوط به مس مفتول است.
قیمتهای پایه عرضه مس کاتد و مس مفتول (به دنبال روند جهانی) در این روز به ترتیب معادل 207,396 ریال و 214,513 ریال قیمتگذاری شد که به این ترتیب 7/3 و 6/3 درصد رشد نسبت به آخرین روز معاملاتی قبل از خود نشان داد. این در حالی است که تداوم رکود در ساختوساز، کمبود نقدینگی، نوسانات قیمت دلار در بازار آزاد و... موجب شده بسیاری از خریداران به مقدار تقاضای خود خریداری کرده و از بالا بردن موجودی انبارهای خود بهشدت خودداری کنند.
مس در بازارهای جهانی نیز به دنبال رشد تقاضای چین (بهعنوان بزرگترین مصرفکننده این فلز در دنیا) و کاهش تولید در کشورهای عمده تولیدکننده به دلایل گوناگون (بهطور مثال وقوع سیل در شیلی، مشکلات فنی متعدد به وجود آمده در معادن جنوب استرالیا، اعتصابات کارگری در پرو و...) روند صعودی به خود گرفت.
هرچند عوامل مذکور تاثیر بسزایی در تعیین قیمت مس دارند، اما نباید از نقش بسزا و مهم شاخص ارزش دلار غافل شد. به نظر میرسد، تداوم تقویت ارزش دلار، مانع عمدهای برابر رشد بیشتر قیمت فلزات پایه (بهخصوص مس و روی) است. اما تحلیلگران بازار به بازگشت روزهای خوش در معاملات مس امیدوار بوده و رشد قیمتی را با توجه به افزایش تقاضا (ناشی از پیشبینی رشد اقتصاد کشورهای صنعتی) و نیز بسته شدن بسیاری از معادن در قیمتهای پایین دور از ذهن نمیدانند.
* کارشناس و تحلیلگر بورس کالا و آتی سکه