در هفته ابتدایی مرداد ماه شاخص بورس تهران نیز همچون هفته پایانی تیر ماه دچار افت و خیز بود، بدین ترتیب که شاخص نخستین جلسه معاملاتی هفته را با ثبت عدد 67036 واحد به پایان رساند، اما در ادامه روند نزولی هفته گذشته خود تا رقم 66441 کاهش یافت تا با نزولی 595 واحدی مواجه شود اما در دو روز پایانی هفته و به ترتیب با رشدی 49 و 291واحدی مجددا به کانال 67هزار وارد و به عدد 66781 واحد برسد که البته نمیتوان بازگشایی بانک صادرات را در مثبت شدن شاخص نادیده گرفت.
هرچند اخبار مربوط به خودروسازها و زمزمههای آغاز همکاریهای غولهای آلمانی این صنعت و همچنین خبرهایی از خریدن قسمتی از سهام پارس خودرو توسط شرکت فرانسوی رنو در ایجاد صفهای خرید برای این دو نماد بیتاثیر نبود اما از نکتههای جالب توجه درمورد گروههای تاثیرگذار بر شاخص میتوان به گروه بانکی اشاره کرد که در سه روز ابتدایی هفته گذشته بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل اعمال کردند اما در دو روز پایانی دقیقا برعکس عمل کرده و بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص گذاشتند.
البته گروه دارویی نیز در سبزپوش شدن دماسنج اقتصاد ایران نقش زیادی برعهده داشت هرچند نمیتوان از تلاشهای دو نماد مپنا و حکشتی در دو روز پایانی غافل شد که مپنا هفته گذشته قراردادی 2/5میلیارد دلاری با عراق بست که از فروش تجهیزات نیروگاهی ساخته این شرکت به همسایه غربی ما حکایت دارد. همچنین بیشترین تاثیر منفی را در هفته ابتدایی مردادماه گروه پتروشیمی بر شاخص گذاشتند که این تاثیر منفی با وجود این اتفاقی که افتاد خبرهایی از بازگشت بزرگترین شرکت پتروشیمی جهان به ایران یعنی BSSF آلمان منتشر شد که البته هنوز هم ابهام در نرخگذاری خوراک گاز برای تاثیرگذاری بر این گروه بسیار قدرتمندتر از چنین اخباری است. همچنین ارزش معاملات نیز در این هفته روندی تقریبا صعودی را تجربه کرد و از رقم 85میلیارد تومان در ابتدای هفته به 136میلیارد تومان افزایش پیدا کرد.
هرچند نسبت به اواخر تیرماه افت زیادی را تجربه میکند و یکی از مواردی که باعث نگرانی کارشناسانشده میزان کمارزش معاملات است. همچنین خبری که میتواند بر گروه سنگ معدنی تاثیرگذار باشد جبران کاهش درآمدهای این شرکتها به دلیل تخفیف در فروش گندله از محل تعدیل قیمت کنسانتره سنگ آهن است که رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران آن را عنوان کرد. در گروه دارویی نیز از قول مدیرکل نظارت بر داروی سازمان غذا و دارو خبر از افزایش 10 تا 15 درصدی حاشیه سود این شرکتها منتشر شد.
وی اظهار داشت: در شرایط تحریمی شرکتهای وارداتی 10 تا 15 درصد هزینه اضافی به بانکهای واسط میپرداختند که حذف این هزینهها باعث افزایش حاشیه سود شرکتها خواهد شد. اما نامناسب بودن وضعیت بنگاههای اقتصادی و رکود تورمی حاکم بر اقتصاد موجب شده تا پیشبینی سود شرکتهای بورسی در تیرماه با کاهش قابل توجهی مواجه شده و به کمترین میزان خود در چند سال اخیر برسد، بهطوریکه کاهش نقدینگی و وضعیت نامناسب این شرکتها باعث این کاهش شده و با افت 22 هزارمیلیارد تومانی روبه رو شده است. یعنی از بین 36 صنعت حاضر در بورس، پیشبینی سود 17 صنعت با کاهش و 11 صنعت نیز با افزایش روبه رو شده و پیشبینی سود هشت صنعت نیز بدون تغییر مانده است. بر این اساس در حالی سود و زیان پیشبینی شده شرکتها در پایان تیر ماه برابر با 477هزارمیلیارد ریال بوده که این میزان نسبت به خرداد ماه معادل 22هزارمیلیارد تومان کاهش را نشان میدهد.
به طور کلی، با توجه به شرایط سخت اقتصادی که در سال گذشته صنایع کشور با آن روبهرو بودهاند که انتشار صورتهای سه ماهه از طرف شرکتها و کاهش میزان پوشش سودهای پیشبینیشده در سه ماه ابتدایی بیانگر اثرگذاری منفی بر وضعیت بنگاههای اقتصادی است. به نظر میرسد، سال 94 سال بسیار سختی برای اقتصاد کشور باشد زیرا از یک طرف تاثیرات بد سال گذشته بر شرکتها نمایان میشود و از طرف دیگر نیز تاثیر لغو تحریمها را درصورت وارد نشدن خلل در تعهدات طرفین در سال آینده میتوان مشاهده کرد، پس کاهش سود شرکتهای بورسی و افت بازدهی آنها بیدلیل نیست، اما با توجه به خبرهایی که از تعدیل نرخهای مواد اولیه مورد نیاز شرکتها و افزایش قیمت محصولات تولیدی آنها و همچنین ایجاد رابطه و از سرگیری همکاریها در صنایع مختلف، بهنظر میرسد شرکتهای بورسی بتوانند سودآوری خود را در سال 95 افزایش دهند.