پــس از عقبنشــینی شاخص کل بازار سهام در روز یکشنبه، روز گذشته بازار سهام ابتدا با صعودی 90 واحدی معاملات خود را آغاز کرد، اما بیاعتمادی برخی سهامداران به روند مثبت بازار در ادامه کار باعث افت این شاخص شد. نکتهای که در معاملات منفی روزهای گذشته به چشم میآید حجم و ارزش معاملات بازار سهام است که بیانگر افزایش این شاخصهای مهم بورسی است و با توجه به آن میتوان نتیجه گرفت هنوز ریسک جدیدی به بازار افزوده نشده است؛ بیاعتمادی برجای مانده از ماههای قبل، باعث افزایش عرضهها شده است. بیاعتمادی که با عرضههای اولیه از سوی سازمان بورس به آن دامن زد. بسیاری از فعالان بازار سهام بر این عقیدهاند فروشندگانی که در روزهای اخیر در صفهای فروش ایستادهاند، در روزهای آینده در صفهای خرید میلیونی خواهند ایستاد.
در عین حال در یک ساعت پایانی معاملات رفتهرفته بر تقاضا افزوده شد و ضمن جمع شدن صفهای فروش در نمادهای اصلی، ارزش معاملات نیز از 200 میلیارد تومان عبور کرد تا همچنان امیدواریها به روند ورود نقدینگی جدید به بازار سهام از بین نرود. در شرایط فوق نوسانات بازار سهام گذرا بوده و با دید میانمدت میتوان به آینده این بازار امیدوار بود. چراکه در صورت عملی شدن رفع تحریمها از نظر بنیادی شاهد کاهش قیمت تمام شده مواد اولیه و محصولات وارداتی و افزایش صادرات بنگاههای تولیدی خواهیم بود و درنتیجه سودآوری شرکتها افزایش خواهد یافت. در کنار آن اجرای برنامههایی همچون کاهش نرخ بهره بانکی میتواند موجب رونق اقتصادی کشور و بازار سهام شود. با توجه به شرایط سیاسی کشور، پیشبینی میشود بازار سهام در سال 94 با روند مثبت همراه باشد اما در این مسیر قطعا با توجه به ذات این بازار، فراز و نشیبهایی همچون روزهای گذشته خواهد داشت.
کاهش 2 واحدی شاخص فرابورس
در فرابورس ایران نیز شاخص کل با دو واحد کاهش به 747 واحد و ارزش بازار اول و دوم فرابورس به 61 هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران فرابورسی 188 میلیون برگه بهادار در قالب بیش از 21 هزار نوبت معامله و به ارزش 78 میلیارد تومان دادوستد کردند. نمادهای پالایش نفت تهران، فولاد هرمزگان جنوب و پتروشیمی زاگرس در تقویت شاخص فرابورس اثرگذار بوده و نمادهای گروه پتروشیمی ســـرمایهگذاری ایرانیــان، پتروشیمی جم، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه و پتروشیمی مارون در کاهش شاخص فرابورس اثرگذار بودهاند.
افزایش نسبت خریدهای حقوقی به فروش
در گروه بانک و موسسات اعتباری اكثر نمادها تا اواسط بازار سوار برموج نزولی بودند، سپس با حركتی صعودی در اكثر نمادها ازجمله بانک صادرات ایران، بانک دی، بانک انصار، بانک گردشگری و بانک تجارت همراه بودیم. بانک کارآفرین و بانک ایرانزمین تنها نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. خریدهای حقوقی طی معاملات روز گذشته در گروه بانك میتواند امیدی برای سرمایهگذاران جهت رشد قیمتهای این گروه باشد. با معامله 232 میلیون سهم نماد بانک صادرات ایران پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود. در گروه خودرو و ساخت قطعات هرچند معاملات در طول روز در بازه منفی انجام گرفت، اما شاهد افزایش تقاضا و صعود نسبی قیمتها در دقایق پایانی بودیم. در این گروه نیز نسبت خریدارهای حقوقی به فروش آن بیشتر بود. با معامله 162.989 میلیون سهم نماد پارسخودرو پرحجمترین معاملات گروه را به خود اختصاص داد. رادیاتور ایران و صنایع ریختهگری ایران تنها نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند.
انتظار حرکت صعودی از گروه انبوهسازی
در گروه سرمایهگذاری تمام نمادها در بازه منفی معامله شدند. سرمایهگذاری خوارزمی روز گذشته نیز با معامله 20 میلیون سهم لیدر گروه سرمایهگذاری بود. در گروه انبوهسازی، سرمایهگذاری مسکن تهران، سرمایهگذاری توسعه و عمران استان کرمان، آ.س.پ، شرکت سرمایهگذاری مسکن شمالغرب و سامانگستر اصفهان نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. از نگاه بسیاری از فعالان بازار سهام این گروه آماده حركت صعودی است و كوچكترین حركت كلی در بازار میتواند این گروه را به حركت درآورد. در عین حال روز گذشته روز معاملاتی نسبتا پرحجمی برای این گروه بود و با معامله 10 میلیون سهم، سرمایهگذاری شاهد، پرحجمترین معاملات گروه را داشت. در گروه فلزات اساسی و در چهارمین روز از عرضه اولیه، نماد فرابورسی فولاد هرمزگان جنوب همچنان صف خرید سنگین خود را حفظ كرد و 25 میلیون سهم از این نماد نیز معامله شد.