بهرغم کاهش معاملات نفت در روز دوشنبه گذشته، قیمت معاملات آتی این محصول همچنان ثابت باقی ماند. این در حالی است که افزایش تقاضا در بازارهای آسیایی و فرارسیدن فصل افزایش تقاضا برای سوخت در ایالات متحده میتواند موجب افزایش قیمت نفت خام در بازارهای جهانی شود. در همین راستا قیمت شاخص نفت برنت دریای شمال در ابتدای ماه جاری میلادی با هفت سنت کاهش به قیمت 65 دلار و 33 سنت در هر بشکه معامله شد. درحالیکه قیمت نفت خام آمریکا با چهار سنت افزایش به 56 دلار و 76 سنت در هر بشکه رسید. در این رابطه موسسه Energy Aspects معتقد است: «تقاضا برای نفت در جهان موجب غافلگیری کارشناسان شده است و به نظر میرسد با توجه به وضعیت تقاضا قیمت نفت خام روند رو به رشد خود را ادامه دهد چراکه اطلاعات منتشر شده در ماه آوریل هیچ نشانی از آغاز روند نزولی قیمتها ندارد.»
در ادامه افزایش تقاضا برای نفت خام در آسیا و براساس اطلاعات منتشره از سوی وزارت اقتصاد در روز دوشنبه گذشته در ماه آوریل و در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته، واردات نفت ژاپن با 9/1 درصد افزایش به 3 میلیون و 620 هزار بشکه در روز رسید. واردات نفت خام چین نیز بهرغم کند شدن رشد اقتصادی این کشور افزایش یافته و به رقم 7 میلیون و 400هزار بشکه در روز رسیده است که رکورد جدیدی در واردات نفت خام این کشور به شمار میرود. گفتنی است به عقیده کارشناسان افزایش صادرات خودرو ازجمله دلایل رکوردشکنی چین در واردات نفت خام بهشمار میرود.
موسسه Energy Aspects که در زمینه ارائه خدمات مشاوره در حوزه انرژی و انتشار آثار تحلیلگران و کارشناسان انرژی فعالیت میکند در رابطه با افزایش واردات نفت خام چین میگوید: «انتظار ما این است که میزان واردات نفت خام چین در نیمه دوم سال جاری میلادی به میزان 7 میلیون و 500 هزار بشکه در روز افزایش یابد. علت اصلی این افزایش آغاز فرآیند ذخیرهسازی تجاری 39 میلیون بشکه نفت خام و همچنین ذخیره نفت در پنج سایت ذخیره استراتژیک نفت خام و در نهایت تامین نفت خام مورد نیاز پالایشگاه خریدوفروش نفت Kunming است. اگرچه پالایشگاه مذکور تا سال 2016 میلادی راهاندازی نخواهد شد.»
در ایالات متحده نیز فصل افزایش مصرف سوخت در روز دوشنبه گذشته رسما آغاز شده و طبق اعلام انجمن خودرو آمریکا سفرهای جادهای در این کشور به بالاترین میزان خود در 10 سال اخیر خواهد رسید که معنای این جمله افزایش قابل توجه مصرف سوخت در سه روز آینده است. در لیبی دولت رسمی این کشور که از سوی جامعه بینالمللی به رسمیت شناخته میشود سومین اعتصاب کارکنان پالایشگاههای این کشور را تایید کرده است. دلیل عمده این اعتصاب رقابت میان دو دولت و پارلمان رسمی و پارلمان وابسته به شبهنظامیانی که در سرنگونی قذافی دیکتاتور سابق این کشور نقش داشتهاند عنوان شده است.
با این همه کارشناسان معتقدند افزایش شدیدتر قیمت نفت خام به دلیل وجود نقاط ضعف اساسی در بازارهای جهانی نفت خام امکانپذیر نیست. در همین راستا بانک Barclays میگوید: «شاخصهای اساسی و مهم بازار نشاندهنده وجود نفت کافی و حتی مازاد بر نیاز در بازار است، بنابراین این موضوع نقش اساسی در جلوگیری از افزایش قیمت نفت در جهان دارد.» در این رابطه موسسه Philip Futures انتظار دارد با توجه به عدم وقوع تغییر در پارامترهای اساسی بازار، در قراردادهای آتی که به منظور تحویل نفت در ماه جولای منعقد میشوند شاخص نفتی وستتگزاس اینترمدیت بیش از 58 دلار و 49 سنت و شاخص نفتی برنت بالاتر از 64 دلار و 35 سنت در هر بشکه معامله شوند.