سالهای متمادی است که ساعت کار مفید در ایران کمتر از یک ساعت در طول روز است و در حالی که مسئولان باید به فکر افزایش ساعت کار مفید باشند در اندیشه کاهش ساعت کار هستند. ساعت کار مفید در ایران سالهای متمادی است که کمتر از یک ساعت است و این در حالی است که نرخ بهرهوری نیروی کار در ایران به یک چهارم میانگین جهانی رسیده است.
در حالی که دولتمردان به دنبال برنامهریزی برای ارتقای نیروی کار در ایران هستند، برخی نمایندگان مجلس با ارائه طرحی به دنبال آن بودند که ساعات کار را در ماه مبارک رمضان از 44 ساعت در هفته به 35 ساعت تقلیل دهند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با دو فوریت و یک فوریت طرح کاهش ساعت کار کارکنان دولت در ماه مبارک رمضان مخالفت کردند. طراحان در این طرح پیشنهاد کردند تبصرهای به ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری افزوده شود که براساس آن دولت میتواند ساعت کاری کارکنان را در ماه مبارک رمضان از 44 ساعت به 34 ساعت در هفته کاهش دهد. متاسفانه فرهنگ کار در ایران دچار مشکل جدی است.
دستمزدهای ناکافی و افزایش قیمتها از مهمترین علل کاهش نرخ بهرهوری نیروی کار در ایران است و همه اینها در حالی است که فرهنگ کار در کشور با چالشهای جدی مواجه شده است.
بیتردید، زمانی که فرد کار کند، اما نتواند با درآمد حاصل از آن زندگی خود را به نحو مطلوب تامین کند دچار سرخوردگی میشود و این در حالی است که بخش عظیمی از نیروی کار کشور که میتوانند چرخهای اقتصادی کشور را تحرک بخشند در پشت درهای بسته بازار کار، از کار و فعالیت باز ماندهاند.
شاید مطلوبترین شکل رسیدگی به ساعات کار از سوی نمایندگان مجلس، بحث و تبادل نظر در مورد راهکارها در خصوص افزایش ساعت کار مفید بود نه آنکه با دولتی که از کاهش ساعت کار حمایت نمیکند و تاکید خود را بر افزایش بهرهوری در واحدهای اقتصادی نهاده است، لجاجت شود.
11 ساعت کار مفید هفتگی در ایران!
بیتردید با کاهش ساعات کار نمیتوان برای توانمندسازی نیروی کار، کاری از پیش برد.
تعطیلات بیمورد که همواره از سوی دولتمردان در هشت سال گذشته اعلام میشد، بیگانگی با کار و تولید را محور تصمیمگیری ها در مورد ساعات کار مفید، قرار داده بود.
مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرده که در خوشبینانهترین حالت ساعات کار مفید در ایران در هر روز تا 2 ساعت است که میزان هفتگی آن به بیشتر از 11 ساعت نمیرسد. البته برخی آمارهای دیگر نیز این میزان را 6 تا 7 ساعت در هفته برآورد کردهاند. میزان ساعات کار مفید هفتگی در ژاپن 40 تا 60 ساعت و در کرهجنوبی 54 تا 72 ساعت برآورد میشود.
همچنین آمار ارائه شده در مورد میزان ساعات کار مفید کارکنان شاغل در بخش دولتی کشور به هیچ وجه قابل قبول نیست چرا که برآورد شده متوسط ساعت کار مفید افراد در بخش دولتی در طول یک روز فقط 22 دقیقه است.
کاهش ساعات کار حتی برای یک ماه به نفع اقتصادی که در سالهای گذشته صدمه دیده، نیست و چه خوب است برخی نمایندگان به جای ارائه چنین طرحهای دو فوریتی به مجلس به فکر ارائه راهکارهایی برای خروج از رکود اقتصادی در کنار دولتمردان باشند.