طلای سرخ یا همان زعفران، در میان محصولات کشاورزی از پرستیژ خاصی برخوردار است. همیشه این محصول در بستهبندیهای کوچک و با قیمت بالا در بازارها به فروش میرسد اما این محصول با ارزش در حال حاضر روزهای خوبی را سپری نمیکند. به گفته مسئولان شورای ملی زعفران، گویا در هفتههای اخیر بازار این محصول با نوسانات زیادی همراه بوده. بهطوری که از 20فروردین سالجاری تاکنون حدود 50درصد به قیمت این محصول اضافه شده و به 6میلیون و 300هزارتومان در هر کیلوگرم رسیده است.
اما این موضوع باز هم فرصتی شده برای سوءاستفاده دلالان. بهطوری که وقتی تجار برای خرید زعفران به کشاورزان مراجعه میکنند، محصولی برای خرید نمییابند. زیرا پیش از آن واسطهها بهصورت یکساله و با قیمت 5میلیون و 200هزارتومان در هر کیلوگرم محصول و دسترنج کشاورزان را خریدهاند. این درحالی است که دست متقلبان نیز به این بازار باز شده و ترفندهای دیگری برای سودجویی انتخاب کردهاند. آنها با استفاده از ساقههای سفید زعفران و رنگ کردن آنکه نوع شیمیاییاش سرطانزا و خطرناک است، راهی برای سودهای غیرمتعارف یافتهاند. این افراد با مخلوط کردن زعفرانهای تقلبی با زعفرانهای اصل، بهصورت 50-50 سعی در فریب مشتری دارند. البته طبق گفته نمایندههای این صنف، با قرار دادن زعفران در آب جوش میتوان تا حدودی جنس اصل را از نوع تقلبی تشخیص داد. به شکلی که اگر رنگ زعفران از ساقههای سفید آن جدا شد، قطعا محصول موردنظر تقلبی محسوب میشود.
در همین اوصاف خبر کشف دو کیلو و 305گرم زعفران در یک اتومبیل توسط پلیس قائن، شوک دیگری بود که ادعاهای نمایندههای بخشخصوصی را به اثبات رساند. بعد از آزمایشهای لازم مشخص شد یک کیلو و 637گرم از این محصول تقلبی است. چنین اتفاقاتی نهتنها بازار داخلی را با تنش و آشفتگی همراه میکند، بلکه تاثیر منفی آن در بیرون مرزها نیز نمایان شده و مشتریهای خارجی را پس میزند. این موضوع برای محصولی مانند زعفران که در سال گذشته به میزان 1/0هزارتن و به ارزش بیش از 84میلیون دلار از آن به کشورهای دیگر صادر شد، خبر خوبی نیست و امکان دارد جریان بازارهای بینالمللی را به ضرر تولیدکننده داخلی رقم بزند.