صدراعظم آلمان از رهبران تجاری این کشور می خواهد که از قواعد « دسترسی کامل به بازار مشترک تنها در ازای جریان آزاد » پشتیبانی کنند.
آنگلا مرکل به طرز قابل توجهی بر مواضع خود در مورد برگزیت پافشاری می کند، او به رهبران تجاری آلمان گفت که هر گونه استثنا در قوانین بازار واحد اروپا، به صورت یک چالش سیستماتیک برای کل اتحادیه بروز خواهد کرد.
اظهارات صدراعظم آلمان، بعد از اینکه ترزا می اعلام کرد بریتانیا مذاکرات رسمی جدایی را در پایان مارس شروع خواهد کرد، موقعیت پیچیده سرمایه های اروپا را منعکس می کند و نشان می دهد که این یک جدایی دشوار خواهد بود.
مرکل از شرکت های آلمانی خواست در مذاکرات خروج بریتانیا از بلوک اروپا در جبهه متحد با اتحادیه اروپا قرار بگیرند و تصریح کرد که دسترسی کامل به بازار مشترک تنها با پذیرش چهار اصل آزادی امکان پذیر است. وی گفت اگر بقیه در مورد یکی از کشورها استثنا قائل شوند « می توانید تصور کنید چگونه همه کشورها در سر راه جریان آزاد برای سایرین شرط و شروط خواهند گذاشت و این شرایط بسیار حادی را رقم می زند.»
استقبال از این نظرات مرکل، مباحثات جاری در میان سیاستمداران بریتانیایی طرفدار برگزیت را در مورد اینکه متصدیان تجارت آلمان ناگزیر به دولت خود فشار خواهند آورد که روابط تجاری آنها با بریتانیا را حفظ و در برابر تعرفه ها مقاومت کنند را زیر سوال برد.
مارکوس کربر، رهبر بزرگ ترین گروه صنعتی آلمان هفته گذشته گفت معامله، سرمایه گذاری و همبستگی بازار واحد با بقیه کشورهای اتحادیه اروپا مهم تر از حجم تجارت هایی است که کمپانی های آلمانی با بریتانیا انجام می دهند. جوزف مسقط، نخست وزیر مالت که ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را در زمانی که بریتانیا ماده 50 پیمان لیسبون را برای راه اندازی یک فرآیند خروج دو ساله آغاز کرد، به عهده داشت، به گاردین گفت که ترزا می موضوع را ساده کرده است و « کنترل مهاجرت اولویت اول او خواهد بود.»
چکیده اظهارات ترزا می این است که او می خواهد تجارت بریتانیا حداکثر آزادی عمل و حداقل مشکلات را در بازار واحد اروپا داشته باشد.
مسقط گفت چهار اصل آزادی_ جریان آزاد کالا، سرمایه، خدمات و مردم- نمی تواند دچار افتراق شود. او افزود: « این قابل مذاکره نیست... این اصول، اساس همه چیز در اتحادیه اروپا است و برگزیت صرفاً یک تمرین حسابداری برای اتحادیه اروپا نیست . او اضافه کرد که معاملات بریتانیا باید عادلانه باشد اما باید شرایط جدید لحاظ شود، این ایده که بریتانیا می تواند با معاملات فوق العاده یا همان معاملات قبلی در عرصه باقی بماند، قابل قبول نیست. « البته اگر اولویت شما کنترل مهاجرت باشد، این برای شما شرایط بدی نخواهد بود. اما بریتانیا باید در کلیت بسته معاملاتی در درجه پایین تری قرار بگیرد و دیگر نمی تواند عضو اتحادیه باقی بماند.»
لحن اظهارات مرکل در تضاد فاحش با زبان آشتی جویانه برلین بلافاصله پس از رفراندوم و زمانی است که سیاستمداران این کشور خواسته بودند زمان بیشتری به لندن داده شود تا به عواقب این رای گیری فکر کند.
ینس اسپن، یکی از اعضای ارشد حزب دموکرات مسیحی اتحادیه اروپا، این موضع سختگیرانه را تأیید کرد، از جمله اینکه هیچ گونه پیش مذاکره ای قبل از اجرای ماده 50 درکار نیست. « ما نمی توانیم هیچ گونه رفتار ویژه ای را تضمین کنیم حتی پیش مذاکرات وگرنه فردا 27 معاهده خاص دیگر خواهیم داشت و بعدش دیگر اتحادیه اروپایی باقی نخواهد بود. ما باید واقعا سختگیرانه مذاکره کنیم. ما باید سختگیر باقی بمانیم.» 27 کشور اتحادیه اروپا چهار یا پنج هفته برای اعلام یک موضع مشترک در قبال برگزیت وقت دارند.