بهترین سبک زندگی برای جامعه ما همان سبک نوین اسلامی است که مقام معظم رهبری در سفر به خراسان آن را مطرح کردند. در تعریف سبک نوین اسلامی باید گفت که در این شیوه علاوه بر مادیات که محور اصلی در شیوه زندگی غربیها است، بر معنویات زندگی نیز تاکید میشود و افزایش این بخش به زندگی افراد حتما در میزان انگیزه و امید به زندگی تاثیرگذار خواهد بود. در این شیوه بهعنوان مدل موردنظر و دلخواه ما الگوهای قابل توجهی همچون پیامبران، امامان و... وجود دارند که میتوان در همه حوزههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و حتی شخصی زندگی از آنان استفاده کرد.
افزون بر این مقامات رده بالای کشوری و مسئولان دولتی نیز نقش قابل توجهی در ترویج این مدل زندگی خواهند داشت زیرا وقتی افراد در رأس قرار گرفته زندگی ساده و به دور از تجمل داشته باشند، مردم نیز به همان سمت گرایش بیشتری پیدا میکنند. بر همین اساس است که حضرت امام و بعد از ایشان مقام معظم رهبری خود ساده زیستی را برگزیدهاند تا مردم با دیدن این شیوه زندگی که بر پایه معنویات بنا گذاشته شده است در همان مسیر حرکت کنند.
متاسفانه ما در عمل خیلی موفق به ترویج این سبک از زندگی نشدهایم و فکر میکنم نقص اصلی در مراکز آموزشی همچون مهدکودکها، مدارس، دانشگاهها و... وجود دارد زیرا علاوه بر دیدن الگوهای مناسب نیاز به آموزش نیز موضوع قابل اهمیتی است. بهعنوان نمونه میتوان به این مسئله اشاره کرده که ژاپنیها از همان ابتدای آموزش به فرزندان خود میگویند که در یک کشور زلزلهخیز و خالی از منابع طبیعی زندگی میکنند و تلاش و کوشش آنان در موفقیت کشور تعیینکننده است. ما در ایران کاملا برعکس عمل کرده و از ابتدا به فرزندان خود میگوییم در کشور غنی از نفت و گاز و ثروت به دنیا آمدهاند و همین باعث میشود که آنان را تنبل پروش دهیم!
در مورد شیوه زندگی نیز آموزشهای اولیه به همین اندازه تاثیرگذار است. توأم شدن تئوری و عمل میتواند این مشکل را حل کند. این موثرترین عامل در ترویج سبک نوین اسلامی و ایرانی است به همین خاطر تاکید میکنیم که ضروری است از همان ابتدا آموزشهای لازم به کودکان داده شود تا در ادامه مسیر زندگی، دیدن الگوهایی همچون مقامات ارشد کشور که به آن شیوه زندگی میکنند بتواند این سبک از زندگی را در جامعه نهادینه کند.
* رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی