بازار این روزهای دنیا بیش از هر زمان دیگری گرایش به استفاده از واحد پول چین برای معاملات خود دارد. بسیاری از فعالان بازار در سراسر دنیا حالا یوان چین را به رقبای قدرتمندی چون دلار، یورو و پوند و ین ترجیح می دهند. چینی ها با سیاست های اقتصادی خود در سال های گذشته و به ویژه در همین چند سال اخیر کاری کرده اند که توجه مردم دنیا بیش از پیش به واحد پولی کشورشان یعنی یوان جلب شود. با این شرایط رشد محبوبیت و تقاضا برای یوان شگفت آور نیست؛ چیزی که در بررسی های رسمی نهادهای بین المللی هم به خوبی پیداست.
بررسی های ماه گذشته ارزهای خارجی نشان داد یوان چین به تازگی با پیشی گرفتن از پزو، واحد پول مکزیک به پرطرفدارترین ارز در بازارهای نوظهور تبدیل شده است. این نشان از نفوذ روبه رشد چینی ها در اقتصاد جهانی دارد.
یوان که به آن رنمینبی هم گفته می شود اکنون در میان همه ارزهای معتبر جهان، هشتمین ارز پرمعامله است. این واحد پولی که چند روزی است از سوی صندوق بین المللی پول در جمع پنج ارز معتبر و به رسمیت شناخته شده قرار گرفته، در سال 2013، نهمین ارز پرمعامله جهان بود. بنابراین در این سه سال یوان در زمینه میزان معامله در بازارهای جهانی یک پله صعود داشته است.
بررسی تازه بانک تسویه حساب های بین المللی (BIS)درباره فعالیت های سه سال اخیر ارزهای معتبرنشان داد گردش مالی روزانه یوان از آوریل 2013 تا آوریل 2016 از 120 میلیارد دلار به 202میلیارد دلار رسید. این نشان می دهد سهم یوان از گردش مالی جهانی از 2 درصد سه سال پیش به 4درصد در سال جاری رسیده است.
دراین تحقیق آمده است: «95درصد گردش مالی رنمینبی (یوان) در نتیجه معامله با دلار آمریکا بوده است. متوسط گردش مالی دلار/ یوان از 113میلیارد دلار به 192میلیارد دلار در این دوره زمانی سه ساله افزایش یافته است.»
تقاضا برای معامله با یوان چین از زمانی بیشتر شد که دومین اقتصاد بزرگ جهان بعد از آمریکا، تلاش خود را برای بین المللی کردن واحد پول خود افزایش داد و شرایطی فراهم کرد که یوان در معاملات بین المللی راحت تر از پیش در دسترس باشد.
وقتی یوان در سبد ارزهای معتبر صندوق بین المللی پول قرار می گیرد یعنی واحد پول چین بیش از 10درصد از سهم ذخایر بانک های مرکزی در جهان را تشکیل می دهد.
افزایش قدرت یوان همچنین تازه ترین داده های شبکه بانکی سوییفت را تأیید می کند. براساس این داده ها یوان اکنون پنجمین ارز پرطرفدار در معاملات جهانی است. این پلتفرم بزرگ انتقال پول بین بانکی همچنین گزارش کرده که تقاضا برای استفاده از یوان به شدت بالا رفته است.
بررسی BIS همچنین نشان می دهد چند بازار دیگر در میان کشورهای دارای اقتصاد نوظهور به ویژه کشورهای آسیایی به سهم بیشتری در بازار دست یافته اند. وون کره جنوبی، روپیه هند، بت تایلند در رده بندی کشورهایی قرار گرفتند که جایگاه شان از نظر قدرت، محبوبیت و میزان استفاده از ارز در بازارها دو یا سه پله ارتقا پیدا کرد.
اما اوضاع برای همه اقتصادهای نوظهور تا این حد خوب نبود و استفاده از ارز برخی کشورها از جمله پزوی مکزیک و روبل روسیه درحالی امسال کاهش قابل توجهی داشت، که سال 2013 در اوج قدرت بودند.
از جمله دلایل کاهش قابل توجه محبوبیت ارزهایی چون پزو و روبل، کاهش قیمت کالاها و کم شدن قیمت نفت در طول سه سال گذشته بوده است. همین باعث شد معامله با پزو و روبل جذابیت پیشین را برای بازارهای گوناگون نداشته باشد.
در میان ارزهای پراستفاده و پرهوادار کشورهای توسعه یافته، دلار استرالیا که ارزش آن بستگی زیادی به قیمت کالا دارد سهم خود را از بازار تاحدی از دست داد. همین داستان برای فرانک سوییس هم پیش آمد. اما استرلینگ یا دلار کانادا، کرونای سوئد و کرون نروژ سهم خود را در گردش مالی ارزهای جهان افزایش دادند.
اکنون دلار آمریکا، یورو و پوند انگلیس محبوب ترین ارزهای مورداستفاده در معاملات بین المللی هستند. طبق تازه ترین آمار، دلار یکه تاز بازار ارز است و 41درصد کل معاملات با این واحد پولی انجام می شود. پس از دلار یورو با 30/8 درصد و پوند انگلیس با 78 درصد در رده های بعدی محبوب ترین ارزها در معاملات جهانی قرار دارند.
حالا با پذیرش یوان چین به عنوان یکی از ارزهای رسمی از سوی صندوق بین المللی پول انتظار می رود اقتصاد چین بتواند تسلط خود را بیش از پیش بر بازارهای جهانی افزایش دهد. اینکه چین با سیاست های خاص اقتصادی اش چه تاثیری بر اقتصاد جهان خواهد گذاشت، بحث جداگانه ای می طلبد، اما آنچه روشن است اینکه چینی ها با این رشدهای سریع به زودی حرف های بسیار بیشتری در اقتصاد جهان خواهند داشت.