گوگل از غول های شناخته شده دنیای فناوری است که نه تنها در عرصه تکنولوژی های مرتبط با رایانه فعال است، بلکه اخیراً در خصوص تولید تجهیزات و گجت های بیمارستانی و آزمایشگاهی نیز فعالیت هایی پررنگ دارد.
یکی از جدیدترین برنامه های شرکت گوگل در حوزه خدمات درمانی و بیمارستانی به فعالیت های این شرکت در خصوص تولید نرم افزاری برای کنترل سلامت بیماران مرتبط است. این نرم افزار با همکاری شرکت DeepMind توسعه داده شده است و موظف به کنترل وضعیت سلامتی بیماران است.
این نرم افزار که می تواند به عنوان نقطه عطفی برای فعالیت های آتی گوگل در نظر گرفته شود، بر محور چند وظیفه اصلی طراحی شده است. درواقع نرم افزار مذکور موظف است؛ اطلاعات پاتولوژیک، نتایج آزمایش ها، اطلاعات مرتبط با علائم و روند پیشرفت بیماری و. . . را در یک مجموعه آنلاین ذخیره سازی کرده و پرونده ای دیجیتال از وضعیت سلامتی بیماران ثبت کند.
در نسخه آزمایشی این نرم افزار بالغ بر 1.5 میلیون پرونده از بیماران بریتانیایی ثبت شده اما روند تأثیر گذاری این پرونده بر سلامت شهروندان دقیقا چگونه است یا چه مزیت هایی بر دیگر نرم افزارهای حوزه سلامت دارد؟
زمانی که افراد در این برنامه طبقه بندی دیجیتال می شوند، به آنان نرم افزار مکملی ارائه می شود که قابل نصب در تلفن های همراه است. این برنامه با پیگیری اطلاعات مرتبط با بیماران و تطابق آن با پرونده های از پیش ثبت شده، به ارسال هشدارهایی مهم می پردازد. هشدارهایی که زمان مراجعه به پزشک را به بیماران یادآوری می کند و حتی در صورت لزوم فرد را به مراجع درمانی معتبر و مناسب معرفی می کند.
تاکنون سه بیمارستان بزرگ و مشهور بریتانیایی شامل؛ سنت ماری، هامر اسمیت و چارینگ کروس در این طرح نرم افزاری شرکت کرده اند و داده های پزشکی بیماران و اطلاعات خدماتی خود را به پرونده های دیجیتالی تبدیل کرده اند. سانجی گوماتا، سرپرست ارشد بخش اورژانس بیمارستان سلطنتی لندن که از نزدیک با طرح آزمایشی اجرای نرم افزار گوگل برخورد داشته، معتقد است این نرم افزار سرعت رسیدگی به بیماران و ارائه خدمات اورژانسی به آنان را به کمتر از نصف تقلیل داده است.
یکی از حاشیه های موجود در مورد طرح جدید شرکت گوگل، ارتباط مستقیم شرکت های دیجیتالی با داده ها و اطلاعات مهم و شخصی مرتبط با بیماران است. درواقع برخی از افراد نگران هستند که این اطلاعات شخصی در معرض سوء استفاده یا اعمال غیرقانونی قرار نگیرد.
با این وجود طرف دوم این برنامه یعنی شرکتDeep Mind سابقه ای روشن در رابطه با حفظ اطلاعات بیماران دارد. این شرکت پیش از این نیز با همکاری NHS امانتداری قابل قبولی در حوزه حفظ اطلاعات بیماران نشان داده است.
اگرچه این طرح هم اکنون در مرحله آزمایشی قرار دارد، اما پیش بینی می شود با توسعه این نرم افزار در بیمارستان های مختلف، نرخ بیمارانی که جان خود را به علل مختلف از دست می دهند کاهش پیدا کند.
ارتباط با نویسنده: royapakseresht@gmail.com