این روزها نام سیستم های ماژولار به دفعات شنیده می شود، اما مفهوم ماژول و ماژولار برای بسیاری از افراد نامشخص و مبهم است. ساده ترین تعریف از تلفن های همراه ماژولار این است: هر نوع تلفن همراهی که بخش هایی از آن قابل جدا شدن باشد، ماژولار است ولی الزامی وجود ندارد که تمامی قطعات تلفن همراه قابل تغییر باشند، اگر تنها بخشی از قطعات قابل تغییر باشند، تلفن همراه نیمه ماژولار تلقی می شود.
ماژولار بودن دستگاه از آن جهت برای کاربران جذاب است که هر نوع سیستم ماژولار می تواند با انعطاف پذیری در تعویض قطعات، حس تنوع طلبی مخاطبان را برطرف کند. شرکت های زیادی هستند که در حوزه تولید گوشی های ماژولار فعالیت می کنند یا برای یک بار هم که شده تولید آزمایشی این نوع گوشی را امتحان کرده اند.
نسخه ماژولار گوشی های ال جی یکی از مشهورترین تلفن های همراهی است که براساس این تکنیک تولید شده اند. جدیدترین تلفن همراه ماژولار ال جی که G6 نام دارد، با نمایشگر OLED به بازار خواهد آمد؛ تلفنی که براساس اطلاعات منتشر شده توسط شرکت ال جی تا نیمه دوم سال 2017 در بازارهای جهانی به فروش انبوه خواهد رسید.
«فیرفون» از دیگر برندهای تولید تلفن همراه است که در حوزه تولید تلفن های ماژولار فعالیت می کند. این برند هلندی تاکنون دو نسخه از گوشی های ماژولار خود را روانه بازار کرده که با قابلیت های مناسبی مثل تعویض قطعات و راه اندازی مجدد سیستم های گوشی زیر 60 ثانیه، رکوردی قابل توجه برای خود ثبت کرده است.نسخه دوم این تلفن همراه در نیمه دسامبر سال جاری با قیمت 555 دلار به دست مصرف کنندگان می رسد.
تلفن همراه تولید شرکت فوجیستو، یکی از نخستین نسخه های تلفن همراه ماژولار است که از دو بخش تشکیل شده است. این تلفن همراه در سال 2010 به بازار ارائه شد و با وجود ابتدایی بودن سطح ماژولار، جزو نخستین ها در جهان طبقه بندی می شود، اما شرکت سامسونگ نیزاز قافله تولید تلفن های همراه عقب نمانده و در حال کار روی تلفن همراهی است که با قابلیت تعویض دوربین و تغییر برخی قطعات اصلی، به یکی از برترین نمونه های این نوع تلفن همراه تبدیل شده است.
هیاهوی بسیار برای هیچ؟!
حضور گوگل در پروژه های عجیب و غریب موضوعی تازه نیست. از عینک های واقعیت مجازی گرفته تا ساعت های هوشمند این شرکت نشان می دهند که مدیران گوگل اهل ریسک هستند. پروژه تلفن های همراه ماژولار که تحت نام «آرا» معروف شده یکی از همین تجارب است، اما سرنوشت این گوشی چندان روشن نیست. در اصل این پروژه تحت نام گوگل و توسط یکی از شرکت های تابعه این غول فناوری یعنی شرکت موتورولا سرپرستی می شد.
براساس اطلاعات رسمی منتشر شده در وب سایت گوگل، گوشی های آرا تمام ویژگی های یک تلفن همراه هوشمند را دارند. افزون بر اینکه قاب و اسکلت بندی این تلفن همراه از شش قطعه مجزا و انعطاف پذیر تشکیل شده که فرآیند تغییر را تسهیل می کند. بنابراین ماژول آرا یک انتخاب عالی برای افرادی است که دوست دارند تلفن های همراه خود را تغییر دهند و همیشه نوآوری داشته باشند. وزن این گوشی نیز بسیار سبک است. براساس برآوردهای اولیه ظرفیت این تلفن همراه برای انتقال سریع اطلاعات تا 11.9 گیگابایت بر ثانیه است.
اما با وجود تمامی این اطلاعات جذاب، شرکت گوگل در تاریخ دوم سپتامبر 2016 (اواسط شهریورماه سال جاری) خبر توقف تولید این محصول را منتشر کرد؛ خبری که با در نظر گرفتن هزینه هایی که صرف این پروژه شده عجیب و باورنکردنی به نظر می رسد. در خبرهای اولیه ای که در مورد گوگل آرا منتشر شد، پاول ارمنکو، مدیر پروژه ماژولار هزینه پایه برای تولید هر گوشی ماژولار را 500دلار برآورد کرده بود؛ هزینه ای که اکنون با لغو پروژه بی ارزش خواهد بود.
خداحافظ آرا، سلام پیکسل!
توامانی عجیب خداحافظی شرکت گوگل با پروژه آرا و رونمایی از تلفن همراه پیکسل باعث شده بسیاری از کارشناسان این همزمانی را چندان بی ارتباط ندانند. در این میان بازار شایعات هم بسیار گرم است، از حدس و گمان هایی در خصوص اختلاف مدیران ارشد گوگل با سرمایه گذاران پروژه تا عدم رضایت از سیستم فعالیت تیم تکنولوژی و فناوری موتورولا. حتی برخی شایعات هم وجود دارد که علت لغو آرا را بالاتر بردن اهمیت پیکسل و تمرکز بر فروش این محصول می دانند. گرچه این حدس با در نظر گرفتن ضرر بالای لغو پروژه باورکردنی به نظر نمی رسد.
براساس گزارش نشریه بیزینس اینسایدر، شرکت آلفابت از سرمایه گذاران این پروژه 3.6 میلیون دلار متضرر شده است. این تنها ضرر یکی از سرمایه گذاران است. بنابراین نمی توان مطمئن بود گوگل برای قرار دادن پیکسل در کانون توجه، دچار چنین خطای بزرگی شده باشد.
اما گمانه زنی های جدیدی هم وجود دارد که معتقدند لغو پروژه آرا یک اقدام موقتی است و شرکت گوگل منتظر است تا در فرصتی مناسب از این گوشی با اضافه کردن قابلیت هایی جدیدتر رونمایی کند؛ حدسی که صحت آن با گذشت زمان مشخص می شود.
ارتباط با نویسنده: royapakseresht@gmail.com