شرکت فیلمسازی کلمبیاپیکچرز در سال ۱۹۱۹ و با نام کوهن- برانت - کوهن فیلم تاسیس شد و نخستین فیلم خود را در سال ۱۹۲۲ تولید کرد. در سال ۱۹۲۴ نام خود را به کلمبیاپیکچرز تغییر داد و درسال 1926 کمتر کسی پیدا میشد که نام این شرکت فیلمسازی را نشنیده باشد. این شرکت در آغاز کار شمار کمی از بازیگران هالیوودی را در اختیار داشت اما از سال ۱۹۲۰ این شرکت روند رو به رشد و موفقی را به کمک کارگردانی فرانک کاپرا آغاز کرد.
با همکاری کاپرا و دیگران کلمبیاپیکچرز خیلی زود به یکی از برجستهترین شرکتهای تولیدکننده فیلمهای کمدی سبک اسکروبال تبدیل شد. در سال ۱۹۳۰ این شرکت با ستارههایی همچون جین آرتور و کری گرانت همکاری کرد و در سال ۱۹۴۰ ریتا هیوورث به اصلیترین ستاره استودیوی کلمبیاپیکچرز تبدیل شد که این امر باعث افزایش چشمگیر موفقیت و دارایی کلمبیاپیکچرز در سال ۱۹۵۰ شد. این شرکت که زیرمجموعهای از شرکت رسانهای بزرگ سونیپیکچرز است، این روزها به دلیل تولید فیلم جنجالی «مصاحبه» که در آن یک خبرنگار آمریکایی برای ترور رهبر کره شمالی آموزش میبیند، در صدر اخبار قرار گرفته است.
در ابتدای شکلگیری شرکت کلمبیاپیکچرز این شرکت خود بهطور مستقل فعالیت میکرد و در کنار شرکتهای وارنر برادرز، یونیورسالپیکچرز، والتدیزنی، پارامونت و فاکس قرن بیستویکم به عنوان شش شرکت بزرگ فیلمسازی آمریکا در عصر طلایی هالیوود در دهههای 30 و 40 میلادی شناخته میشد. این شرکت اکنون دارای درآمدی بالغ بر 8 میلیارد دلار است. این شرکت تا سال 1982 تمامی تلاش خود را به کار برد تا بتواند بقای خود را حفظ کند اما در انتهای سال 82 کلمبیاپیکچرز در آستانه ورشکستگی قرار گرفت و شركت كوكاكولا، كلمبیاپیكچرز را یكجا خرید البته با شرطِ مدیران كلمبیاپیكچرز كنار آمد كه نام شركت حفظ شود. پنج سال بعد در 1987، دوباره كلمبیا احیا و این بار با شیوهای حرفهایتر با نام كامل كلمبیاپیكچرز اینترتیمنت به فیلمسازی ادامه داد.
از دهه 40 میلادی زندگی این شرکت دارایفراز و نشیبهای طولانی بود که جایگاه این شرکت در بهترین و گاهی در بدترین شرایط برای بقا قرار میگرفت؛ در دهه 40 میلادی پول آن از پارو بالا میرفت و در دهه 60 و همچنین تمام دهه 70 یك گدای مفلس تمامعیار بود. یعنی كلمبیا یا پولدار بود یا بدبخت و هرگز این شانس را پیدا نكرد كه روند متعادلی را تجربه كند. كلمبیا در دهه 40 از بازیگران سرشناس و محبوب سود میجست كه با آنها قراردادهای طویلمدت و كلان داشت، بازیگرانی كه دیگر استودیوهای فیلمسازی آرزوی داشتن آنها را همواره داشتند. اما بلندپروازیهای سران كلمبیا عمدتا باعث میشد این شركت نتواند سرمایهگذاریهای مطمئن سینمایی داشته باشد و بتواند از سرمایههای انسانی خود شامل هنرپیشهها، كارگردانها و عوامل فنی استفاده بهینه كند.
بهعنوان نمونه كافی است به فهرست بازیگران كلمبیاپیكچرز در دهه 40 نگاهی بیندازیم. ریتا هیورث، ویلیام هولدن، جك لمون و لوسیل بال تنها تعداد معدودی از آن نامهای پرآوازه هستند. دهه 50 نیز با وجود بازیگرانی چون آلك گینس و ویلیام هولدن، كلمبیا سرآمد دیگر استودیوها بود كه این دو در فیلم «پل رودخانه كوای» كولاك كردند و كلمبیا به واسطه این فیلم كه در سال 1957 ساخته شد، بسیار احیا شد. با مرگ هری كوشن در سال 1958 كه مدیری مقتدر بود، رشته كار از دست مدیران بعدی خارج شد. اگرچه آثار ماندگاری مثل «مردی برای تمام فصول» محصول سال 1966 توسط كلمبیاپیكچرز ساخته شد، اما به هر حال استودیوهای مستقل نیز كمكم شروع به رشد میكردند و رقابت میان آنها در پایان دهه 60 بسیار نزدیك شده بود. البته در همین ایام كلمبیاپیكچرز ساختوسازهای وسیع تلویزیونی هم داشت و حتی فیلمهای تلویزیونی (یا همان تلهفیلم) نیز تولید میكرد.
در دهه 70 كلمبیاپیكچرز یك عبارت تلویزیون هم به آخر خود افزود و بیش از پیش به ساخت سریال و فیلمهای تلویزیونی پرداخت كه سریال «كانن» یكی از بهترین كارهای این دوره محسوب میشد. با شروع دهه 80 و كاهش ساختوساز تلویزیونی اگرچه كلمبیا یكی دو كار موفق تولید كرد، مثل «توتسی» اما هزینهها بسیار بیشتر از سودهای حاصل از كار درآمدند و اینجا بود كه كوكاكولا وارد كارزار شد و به مدت پنج سال كلمبیاپیكچرز را در اختیار گرفت و اوضاع كمی روبهراه شد، اما این شركت نتوانست بهتنهایی به تولیدی برسد و در سال 1989 سونی مالكیت كلمبیاپیكچرز را به دست آورد. در دو دهه اخیر زندگی کلمبیا در دستهای شرکتهایی بود که به یاری او میشتافتند برای مثال «كازینو رویال» كه نخستین كار جیمز باندی دانیل كریگ به حساب میآمد و در سال 2006 به اكران رسید، محصول مشتركی بود كه كلمبیا نیز در آن نقش داشت یا آثاری مانند «اسپایدرمن» و «سه ایكس» از فیلمهای مطرح این شركت در سالهای اخیر به شمار میآید كه بهصورت کار مشترک با شرکتهای دیگر انجام داده یا در توزیع و پخش آن همكاری داشته است؛ یك روند كاری غیرمستقل كه فقط توانسته نام كلمبیاپیكچرز را حفظ كند و نه چیز دیگری را.