معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای خراسان شمالی، گفت: 2 هزار و 702 حلقه چاه غیرمجاز در این استان وجود دارد.
رضا نعیمی اظهار کرد: از زمان تشکیل این شرکت تاکنون، 3هزار و 482 حلقه چاه غیرمجاز در استان شناسایی و در 780 مورد با متخلفان برخورد شده است.
وی افزود: کمبود اعتبار مانع ساماندهی بیشتر گروههای گشت و نظارت بر بهرهبرداری منابع آب زیرزمینی و برخورد قانونی با متخلفان شده است.
نعیمی اظهار کرد: به علت تعداد زیاد چاههای غیرمجاز، برخورد با متخلفان و پرکردن چاههای غیرمجازی که در حریم چشمهها و قناتها قرار دارند، در اولویت است.
وی اظهار کرد: هرگونه برداشت از این منابع بدون مجوز وزارت نیرو جرم محسوب میشود و طبق بند پنج ماده 45 قانون اساسی مستوجب کیفر است. براساس اصل 45 قانون اساسی و ماده یک قانون توزیع عادلانه آب، منابع آب زیرزمینی از مشترکات بوده و در اختیار حکومت اسلامی است تا طبق مصالح عامه مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
وی با بیان اینکه وزارت نیرو برداشت غیرمجاز و توسعه و بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی را ممنوع اعلام کرده، افزود: حفر چاههای غیرمجاز آب و برداشت بیشتر از آنچه در پروانه بهرهبرداری چاههای مجاز اعلام شده، موجب کاهش سطح آبهای زیرزمینی و از بین رفتن آبخوانها شده است.
وی گفت: نشست زمین، خشک شدن چاهها، قناتها و چاههای کشاورزی از جمله پیامدهای حفر چاههای غیرمجاز است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای خراسان شمالی، ادامه داد: این کار همچنین باعث مهاجرت روستاییان به شهرها، حاشیهنشینی و بروز تنشهای اجتماعی میشود.
نعیمی با بیان اینکه ساختار مصرف آب در استان نامناسب و بهرهوری منابع آب کم است، اظهار کرد: 94 درصد مصرف آب در بخش کشاورزی، چهار درصد در بخش شرب و دو درصد در صنعت است و این در حالی است که بازدهی آب در بخش کشاورزی بسیار کم و حدود 35 درصد است.
به گزارش ایرنا، معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای خراسان شمالی گفت: منابع آب محدود و نیاز به آن نامحدود است و این وضعیت، فرهنگسازی و مدیریت مصرف برای استفاده بهینه از این منبع خدادادی را ضرورت میبخشد.
وی افزود: برای این منظور تاکنون 26 تشکل آب بران با عضویت کشاورزان پایاب سدهای استان و چاه داران تشکیل شده است. اکنون در خراسان شمالی دو هزار و 943 حلقه چاه مجاز وجود دارد.