شهرکهای صنعتی بهعنوان مهمترین مأمن صنایع کوچک به شمار میروند. صنایعی که در طول سالهای گذشته و با بالا گرفتن تحریمها کارشان دشوارتر شد و بسیاری از فعالان این حوزه فرار را بر قرار ترجیح دادند. از سوی دیگر شهرکهای صنعتی نیز به خودی خود و با کمبود زیرساختها مشکلات دیگری را برای صاحبان این صنایع رقم زدند. با روی کار آمدن دولت یازدهم، حمایت از صنایع کوچک در دستور کار قرار گرفت و نهتنها از سوی رییسجمهور بلکه از سوی مقام معظم رهبری نیز بارها بر حمایت از این صنایع تاکید شد. حالا چند روز مانده به روز صنایع کوچک به بازدید یکی از همین شهرکهای صنعتی رفتیم که 288 واحد تولیدی فعال را در خود جای داده است. شهرک صنعتی لیا، در فاصله 14کیلومتری استان قزوین قرار دارد و برخلاف سایر شهرکهای صنعتی که حتی تلفن همراه هم در آنها آنتن نمیدهد، اینجا خبری از مشکلات زیرساختی نیست.
حالا رییس شرکت شهرکهای صنعتی استان قزوین میگوید که سرمایهگذاران خارجی برای سرمایهگذاری در این شهرک چند هفتهای است که به آنجا رفتوآمد میکنند. عبدالقهار ناصحی در گفتوگو با «فرصت امروز» در این زمینه بیان میکند: «در طول دو ماه گذشته بهشدت حضور خارجیها در استان قزوین زیاد شده است. گروههایی از اتریش، ایتالیا، لهستان و چین برای سرمایهگذاری آمدهاند. هماکنون چینیها برای سرمایهگذاری در خودروسازی در این استان مشغول مذاکره هستند.»
او درباره مشکلات واحدهای تولیدی، اظهار میکند: «بزرگترین مشکلی که امروز واحدهای صنعتی استان قزوین با آن روبهرو هستند، بوروکراسی اداری است. طبق بررسیهای ما نخستین مشکل صنایع کوچک ما دسترسی نداشتن به معافیتهایی است که دولت برای آنها در نظر گرفته است. نقدینگی دومین مشکلی است که واحدهای تولیدی با آن روبهرو هستند که ما امیدواریم با اجرایی شدن قانون رفع موانع تولید این مشکلات برطرف شود. مثلا زمانی که نرخ ارز به یکباره به 3هزار تومان رسید، بانکها از واحدهای تولیدی نرخ ارز روز را مطالبه کردند، در این قانون تصویب شد که بانکها باید مطالبات خود را به نرخ همان ارزی که پرداخت کردند، دریافت کنند.»
ناصحی میافزاید: «مشکل دیگر ما مطالبات واحدهای تولیدی از دستگاههای دولتی است که متاسفانه وصول نمیشود. مثلا واحد تولیدی سیم و کابلی است که محصولات خود را به واحدهای برق استانها فروخته اما پولی برای آن پرداخت نشده است یا بزرگترین شرکت کنتورسازی کشور در قزوین است که 28میلیارد تومان طلب دارد و اکنون بهخاطر 2میلیارد تومان بدهی به سازمان تامین اجتماعی داراییهای مدیرعاملش را توقیف کردند. خوشبختانه در قانون رفع موانع تولید این نکته هم دیده شده که هرجا ارگانهای دولتی نمیتوانند بدهی خود را پرداخت کنند، به جای آن اوراق بدهی صادر کنند تا این واحدها اوراق بدهی را به دستگاههایی که بدهکارند، به جای پول بپردارند.»
رییس شرکت شهرکهای صنعتی استان قزوین درباره آییننامههای قانون رفع موانع تولید، تصریح میکند: «اکنون بخشی از آییننامههای این قانون به دست ما رسیده اما آییننامههای معافیتهای مالیاتی برای سرمایهگذاران خارجی و افزایش اشتغال که برای بسیار مهم است به دست ما نرسیده است.» او با بیان اینکه ما به دنبال تشکیل شبکه در واحدهای صنعتی هستیم، میگوید: «تعاونی تامین مواد اولیه برای واحدهای صنعتی استان قزوین تشکیل شده است تا واحدهای کوچکی که نمیتوانند مواد اولیه خود را بهصورت کلان خریداری کنند، با استفاده از خدمات این تعاونی بتوانند دسترسی راحتتری به مواد اولیه خود پیدا کنند. همچنین مراکز خدمات فنی و مهندسی را در کنار شهرکهای صنعتی مستقر کردیم تا نیاز واحدهای تولیدی به این خدمت مرتفع شود.»
دسترسی آسان، فضای سبز و وجود مراکز خدماتی رفاهی که هر کدام از آنها در بسیاری از شهرکهای صنعتی کشور کیمیا به شمار میروند، ازجمله مزایای شهرک صنعتی لیا است. البته صاحبان صنایع مستقر در این شهرک نیز رضایت متناسبی از وضعیت زیرساختی آن دارند. هادی غنچه، مدیرعامل شرکت نفیس نخ، در این زمینه به «فرصت امروز» میگوید: «خوشبختانه ما با مشکلات زیرساختی زیادی در این شهرک مواجه نیستیم، تنها مشکل ما سیستم برق فشار قوی بود که خودمان آن را فراهم کردیم.»