هفت فعال اقتصادی به بیان دیدگاهها و پیشبینی نتایج دور جدید مذاکرات ایران و گروه 1+5 در سوم آذرماه در وین پرداختند. به گزارش مهر، اگرچه در سالهای اخیر که تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران شدت گرفته، باز هم پیشرفتهای بسیاری برای اقتصاد ایران حاصل شده اما تعامل با اقتصاد جهانی راهی است که فعالان اقتصادی آن را بیتردید نخستین گام برای شکوفایی اقتصاد ایران میدانند.
احتمال توافق کم نیست
یحیی آلاسحاق، رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، احتمال توافق ایران با 1+5 را بسیار بالا میداند و میگوید: مسائلی که هماکنون درباره تحریم از سوی غرب و امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال شده، برای نخستین بار رخ نداده و 30 سال است که ایران با غربیها جروبحث کرده و البته بر مواضع عزتمندانه خود نیز پافشاری کرده است. به اعتقاد آلاسحاق، حداکثر تاثیراتی که تحریمها علیه اقتصاد ایران داشتهاند، اثر خود را نمایان کرده است و اگر مذاکرات هم به نتیجه نرسد، جای نگرانی نیست.
فضای آتی اقتصاد در صورت مثبت بودن مذاکرات
محمدحسین زهتابچیان، عضو هیاتمدیره انجمن صادرکنندگان کالاهای صنعتی در گفتوگو با مهر معتقد است: تیم مذاکرهکننده با حوصله زیاد وزیر امور خارجه و درایت رییسجمهور، توانسته مذاکرات را به نقطه مطلوب برساند و به طور قطع، این مذاکرات به نتیجه خواهد رسید.
وی میافزاید: البته شمشیر داموکلوس همچنان بر سر ملت و دولت ایران سایهافکن خواهد ماند، اما وضعیت اقتصادی ایران همچنان راکد باقی میماند و اگر دولت زیرکانه عمل نکند، درهای مملکت به روی کالاهای متنوع باز شده و این امر، وضعیت تولید را بدتر از قبل خواهد کرد. به اعتقاد زهتابچیان، رکود بازار جهانی و کاهش مداوم قیمتها، بازار ایران را برای غرب جذابتر خواهد کرد و البته رفع تحریمها کمک زیادی به تولید ملی نخواهد کرد.
ایران باید به صحنه اقتصاد بینالملل بازگردد
مجیدرضا حریری، رییس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در این رابطه به مهر میگوید: بهظاهر طرفین مذاکره توافق کردهاند که اخبار مربوط به مذاکرات هستهای ایران با 1+5 به بیرون درز پیدا نکند و بر این اساس، تمامی نظراتی که در این زمینه ابراز میشود، براساس حدس و گمان است. وی میافزاید: اگرچه باید مشکل تحریم برطرف شود و ایران به صحنه اقتصاد بینالمللی بازگردد، ولی به ثمر رسیدن مذاکرات باید همراه با عزت و سرافرازی ملت ایران باشد و نتیجه را به نفع آنها رقم زنیم.
تمدید مذاکرات برای دوره 2 ماهه
محمد لاهوتی، نایب رییس کنفدراسیون صادرات ایران در گفتوگو با مهر میگوید: به نظر میرسد، مذاکرات ایران با 1+5 برای یک دوره کوتاهمدت دوماهه تمدید خواهد شد و در این دوره، مذاکرات ادامه خواهد یافت و پیشبینی میشود که پس از آن، مذاکرات به نتیجه مثبت برسد.
وی میافزاید: متاسفانه وضعیت کنونی اقتصاد ایران در سایه عدم توافق نهایی مذاکرات، نشانگر این است که اجازه خروج از رکود به اقتصاد کشور داده نشد و دلیل آن هم، مشکلات داخلی نیست، بلکه افرادی که در اقتصاد نقش داشتهاند یا میخواستند خریدوفروشی انجام دهند، منتظر نتیجه مذاکرات هستند.
به گفته لاهوتی، پیشبینی خریداران این است که بعد از مثبتشدن نتیجه مذاکرات، قیمتها کاهش مییابد و آنها میتوانند خرید بهصرفهتری داشته باشند و از سوی دیگر، فروشندگان کالا نیز با این چشمانداز که ممکن است مذاکرات به نتیجه نرسد، از فروش کالاهای خود امتناع میکنند تا شاید بتوانند گرانتر بفروشند. وی تصریح میکند: فعالان اقتصادی هماکنون در برزخ قرار گرفتهاند و نمیدانند که باید به خریدوفروش بپردازند یا منتظر مشخص شدن نتیجه مذاکرات باشند. از سوی دیگر، سرمایهگذاران منتظر مشخص شدن شرایط با کاهش ریسک سرمایهگذاری خود هستند.
مذاکرات گیت صفر و یک نیست
محمدحسین برخوردار، عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران با ابراز امیدواری نسبت به اینکه نتایج مذاکرات ایران با 1+5 مثبت باشد، به مهر میگوید: گیت مذاکرات ایران با 1+5، گیت صفر و یک و دیجیتال نیست که بهصورت یک موج بیاید یا نیاید، به این معنا که اگر نتایج مذاکرات مثبت باشد، به مفهوم این نیست که از فردای روز توافق، همه مشکلات اقتصادی ایران با دنیا حل شود، بلکه به نظر میرسد، بعد از توافق احتمالی، راهی پنج ساله برای برداشتن کامل تحریمها پیش رو خواهیم داشت.
وی میافزاید: در عین حال، در صورت مثبت بودن نتیجه مذاکرات، آنها به دلیل توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران، به طور قطع اجازه نخواهند داد که ما به ایدهآل خود در ارتباط با اقتصاد جهانی دست یابیم، زیرا تهدیدی برای آنها به شمار خواهیم رفت. برخوردار میگوید: البته باید از تجربههای ارزنده گذشته نیز استفاده شود، زیرا هزینه این تجربهها را ملت دادهاند و دولت و ملت باید دست به دست هم داده و در جهت ایجاد زیرساختهای مناسب برای توسعه کشور همکاری کنند؛ به یقین، دولت به تنهایی نمیتواند به اندازه نیم درصد جمعیت، اقدام مثبت انجام دهد.
اراده لازم برای توافق به چشم میخورد
جمشید عدالتیان، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران در این باره به مهر میگوید: فعالان اقتصادی به مثبت بودن نتایج مذاکرات خوشبین هستند و دولت تدبیر و امید تمام تلاش خود را برای به ثمر رسیدن مذاکرات ایران با 1+5 با حفظ منافع ملی به کار میگیرد.
وی میافزاید: به نظر میرسد، تمام افراد تیم مذاکرهکننده هستهای ایران میدانند که به نتیجه رسیدن مذاکرات چه میزان اهمیت دارد، ضمن اینکه به نظر میرسد، اراده لازم برای توافق دوطرف وجود دارد. عدالتیان میگوید: البته بعد از به ثمر رسیدن مذاکرات به نظر میرسد، سناریوهای مختلفی درباره لغو تحریمها وجود دارد، اما خوشبینترین افراد معتقد هستند تحریمها گام به گام برداشته میشود و تا آخر سال آینده نیز به طول میانجامد. به گفته این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، لغو تمام تحریمها، به تصویب کنگره نیاز دارد و البته با توجه به پیش رو بودن انتخابات ریاست جمهوری امریکا، به نظر میرسد راه چندان راحتی پیشرو نباشد. وی معتقد است: دولت باید در کنار رفع تحریمها، در هر شرایط گامهای مثبتی را برای بهبود شرایط اقتصادی بردارد و بهبود فضای کسبوکار را رقم زند، ضمن اینکه مردم از دولت انتظار دارند، حتی در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات، خدمات مناسب و نیازمندیهای آنها را تامین کند.
خوشبین نیستم
حسین حسینقلی، رییس هیاتمدیره انجمن سرب و روی میگوید: شخصا نسبت به نتیجه بخش بودن مذاکرات آتی خوشبین نیستم، اما اگر فرض را بر به ثمر رسیدن مذاکرات بگذاریم، به طور قطع خوشحال خواهیم شد که مشکلی از مملکت حل شود. وی میافزاید: در صورت مثبت بودن نتیجه مذاکرات، به طور قطع شرایط قیمتی ارز بهبود مییابد و ارز با کاهش نرخ در بازار مواجه خواهد شد، ضمن اینکه صادرکنندگان با تورم 20 درصدی و ارز 3200 تومانی که از سال گذشته تاکنون در بازار به چشم میخورد باید تولیدات خود را 30 درصد گرانتر به بازارهای جهانی عرضه کند.