چندی پیش جمعی از صاحبنظران و مشاوران حوزه مدیریت، نامهای را خطاب به رئیسجمهور منتشر کردند که در آن پیشنهادهای مدیریتی در راستای تغییر نظام اداری کشور در شرایط پساتحریم مطرحشده بود. در این نامه سؤالاتی در مورد چرایی عدم اجرای طرح «تحول اداری» که در سال 92 از سوی دولت ابلاغشده بود، مطرح شد و این مشاوران آمادگی خود را برای اجرای این طرح در ساختار نظام اداری کشور اظهار داشتند.
در همین زمینه مسعود سلیمانی، دبیر انجمن مشاوران مدیریت ایران و یکی از امضاکنندگان این نامه در گفتوگو با «فرصت امروز» بیان میکند: جمعی از صاحبنظران و مشاوران حوزه مدیریت به بهانه شرایط پساتحریم، نامهای را خطاب به رئیسجمهور منتشر کردند که در این نامه مواردی ذکرشده بود که با توجه به اینکه ایران بعد از برداشته شدن تحریمها قصد ورود به بازار جهانی را دارد و بهصورت کلی نظام اقتصادی کشور نیمهدولتی است و دولت نقش بسزایی را در اقتصاد کشور بازی میکند، هرچقدر هم بخش خصوصی بخواهد اقداماتی را انجام دهد، این دولت است که نقش تعیینکننده را دارد. به همین دلیل باید نظام کارآمدتری را برای آن در نظر گرفت.
طرح نیمهتمام دولت
او ادامه میدهد: در سال 1392 دولت یازدهم در راستای چابکسازی سازمانهای ایرانی طرحی را تحت عنوان طرح «تحول اداری» ابلاغ کرد که یکی از موارد آن این موضوع بود که مقررات سازمانهای دولتی از 180 هزار به 18 هزار کاهش یابد و بخشنامهها و مقررات اضافی حذف شود اما چون دولت توانایی و تخصص اجرای این طرح را ندارد، این موضوع به اثربخشی منجر نشده است. اجرای این طرح مستلزم این است که اجراکنندگان این طرح ذینفع نباشند و بتوانند بهراحتی آن را پیادهسازی کنند. مشاوران و صاحبنظرانی که این نامه را امضا کردند مدلی برای اجرای این موضوع دارند و این مدل را در بخشها و سازمانهای مختلفی اجرا کردند.
تمرکز سازمان برنامه و بودجه کشور صرفا بر مقوله بودجه
سلیمانی اظهار میکند: افرادی که این نامه را امضا کردند یا قبلاً در سازمان برنامهریزی و بودجه حضور داشتند یا در حال حاضر نیز با این سازمان همکاری میکنند و میتوانند بسیار مثمرثمر واقع شوند. از طرفی در دو سال گذشته دیده میشود که سازمان برنامه و بودجه به مسئله بودجه بیشتر از سایر موارد پرداخته است و روی نظام اداری فعلی اقدامی انجام نداده است و در این میان نظام اداری کشور به دلیل اینکه بسیار پیچیده است و تخصص پایینی دارد توانایی اجرای چنین طرحهای تحولی را ندارد؛ چون دانش مدیریتی نوین ندارد و چابک نیست. در راستای بهبود این وضعیت، مشاوران و صاحبنظران بسیار زیادی در داخل کشور وجود دارند که میتوانند تحولی عظیم را در نظام اداری کشور ایجاد کنند و چون در حال حاضر دولت توان و تخصص اجرای طرح تحول اداری را ندارد ما به دولت پیشنهاد میکنیم اجرای این طرح را به متخصصان این حوزه واگذار کند که از این طریق شاهد تحول بزرگی در نظام اداری کشور باشیم.