ماجرا از پریروز در صف خودپرداز شروع شد که بحث و جدلی پیش آمده بود بین یک جوان 20 ساله و یک مرد مسن 70 ساله! آنقدر بحث بالا گرفته بود که همه افراد حاضر در صف، کار خودپردازی خود را بیخیال شده و دور این دوستان جمع شده بودند و تشویق میکردند. خود من که با ریتم تشویق، ضرب هم گرفته بودم.
خلاصه چکیده بحث و جدل این دو عزیز و صحبتهای نهایی بنده با این دو نفر در راستای تغییرات اوضاع اقتصادی دو دوره (مرد 70 ساله و جوان 20 ساله) نسبت به هم به قرار زیر است. این مقایسه تنها در راستای اضافه شدن هزینهها در زندگی امروزی است. این مطلب ادامه همان بحث دیروزمان است که در شماره امروز میخواهیم تنها از دومنظر تحصیل دانشگاهی و مسافرت آن را بررسی کنیم.
مسافرت
مسافرت قدیم ندیمها شاهعبدالعظیم بود و شمرون و در نهایت شمال و شیراز و اصفهان! نه اینکه کسی خارج از کشور نمیرفت، چرا آن زمان هم میرفتند، ولی اغلب کسانی که وسع مالیشان میرسید. چند وقت پیش دوستی را دیدم که تا یکسال پیش تا کرج هم با مترو نرفته بود چه برسد به شمال و اصفهان و شیراز! از لحاظ مالی هم طفلک شرایط مناسبی نداشت.
منتها نزدیک تعطیلات که شده بود کلا کمتر از ایبیزا رضایت نمیداد و معتقد بود مسافرت که فقط ترکیه و دوبی و ارمنستان نیست، آدم باید دوبار اسپانیا رو هم ببینه تا بشه مسافرت! تا همین سه سال پیشش سر ظهر دو کیلو تخمه میگرفت و با دو تا پاکت میرفت سینما یک فیلم را چهار سانس میدید و بعدش بیرون میآمد، منتها الان صحبت از اروپا میکرد.
نکته همین جای ماجراست که همه مردم دوست دارند سلبریتیوار و به سبک میلیونرها زندگی کنند. خب دوست عزیز نمیشود نرو! برو شمال! قدیمها این قضیه بیشتر سرجایش بود تا الان! محاسبه کنید همین مسافرت کوچک یک هفتهای به کشوری خارج از ایران بدون احتساب خرید و... چه قدر هزینه به زندگی امروزیها اضافه کرده است.
دانشگاه
قدیمها کسی میخواست درس بخواند، درس میخواند. الان شرایط کمی فرق کرده! چون الان کسی که بخواهد درس نخواند، درس میخواند! قبول دارم کمی سخت شد. ماجرا اینطور است که طبق آمار غیرموثق و دروغ بنده؛ 98 درصد دانشجویان به مقاصدی غیر از تحصیل به دانشگاه میروند و هزینههای زیادی را به خانوادهها تحمیل میکنند. تنها 2 درصد هستند که به قصد تحصیل به دانشگاه میروند که از این 2درصد تنها 5 درصدشان با همین هدف از دانشگاه خارج میشوند. مورد داشتیم طرف به قصد مهندسی عمران به دانشگاه وارد شده و پس از فارغالتحصیلی در مقابل سوال؛ به نظرت بتن قویتره یا فلز! گفته اینارو قراره تو ارشد بهمون بگن! خب با این تفاسیر حساب کنید برای تفریح و بیسوادتر شدن دوستان گلی مثل این مورد چه میزان هزینه اضافی باید به زندگیها تحمیل شود.
این چند منظر تنها گوشهای از اضافات هزینهای هست که به زندگیهای امروزی تحمیل شده، انشاءالله باقیاش را عمری بود در آینده بررسی میکنیم.